www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 76) (2443146 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-04-23 16:56
może mieszka w krainie palm
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-04-23 16:57
Tak, jak się gorzały napije. :-)))
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-04-23 16:58
:-)
Nadrzędny - Autor siwek Dodany 2011-04-23 17:00
Dobre jesteście dziewczyny i za to was kocham
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-04-23 17:01
Siweczku kochany, bardzo się cieszę. Gdybym mogła , to poczęstowałabym Cię serniczkiem. Taki piękny się upiekł. :-)))))
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-04-23 17:02
smacznego :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-04-23 17:05
Dzięki. Dużo dobroci dziś w mojej kuchni. Trochę się napracowałam, ale rodzina się cieszy i ja też , bo nie wiem skąd sił nabrałam. :-)))
Nadrzędny - Autor siwek Dodany 2011-04-23 17:06
Jak mi za parę lat lenistwo minie,to wybiorę się w Polskę i Was wszystkich odwiedzę.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-04-23 17:09
zapraszam
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-04-23 17:18
Jestem pewna, że byłoby miło.  :-)
Nadrzędny Autor siwek Dodany 2011-04-23 17:40
Ale to musiało by mi się chcieć i musiałbym mieć Wasze adresy,ale myślę,że to nie problem
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-04-23 17:40
z chęcią bym się z kimś z forum spotkała przy kawie w realu :-)
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-04-23 17:40
:-)
Nadrzędny - Autor siwek Dodany 2011-04-23 17:42
Basiu,to by byoo fajne,ale nikomu się nie chce z domu dupy ruszyć.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-04-23 17:43
no tak też bywa :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-04-23 18:34
Siwek ale jak mi palma odbije to zawitam do ciebie szybciej niż tobie lenistwo minie. Radzę piwko trzymać a jeśli gorzałę to na drinki bo za innym napojem nie przepadam. I co ty na to :-p
Tu kuchnia więc zostawiam wam makowniczek.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-04-23 18:48
:-)
Nadrzędny Autor siwek Dodany 2011-04-23 19:03
Cola,soczek,flaszka-nie ma sprawy,jak przyjedziesz do mnie .Hi,hi,hi.Nie znasz adresu.Lodówka jeszcze działa-prądu mi nie odcięli.Gaz też jeszcze jest i nawet woda cieknie z kranu.Podaję Ci adres do mnie do chatki na kurzej stopce.
Jura Krakowsko-Częstochowska.Jak zobaczysz wędrowca z kijem i torbą -to ja.:-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-04-23 19:17
A jak trafię tam po wertepach, a jak zamelduję się przez kompa to sam przyjedziesz i bez lodówy, a kij z prądem, strzelim se na rynku tam gdzie dzwony biją, po kufelku piwka albo kawusi z bitą śmietaną :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-04-23 19:20
ale tu wybór duży :-)
Nadrzędny Autor siwek Dodany 2011-04-23 19:34 Zmieniony 2011-04-23 19:37
Na rynku pod Adasiem-każdy tam trafi.W kuchni na randkę.Fajnie może jeszcze ktoś przyjdzie i przyniesie żarciątko,bo piwko,to się kupi.:-)
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2011-04-23 20:39
Hi hi hi siwek a skąd wiesz że poza rynkiem i Adasiem jest jeszcze jeden Adaś :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-04-29 06:17
Co tam dziś kochani na obiadek pichcicie?
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-04-29 17:58
Dziś obiadek był  "Ratuj się kto może"

Na jutro obiecałam królika w sosie śmietanowo-czosnkowo-koperkowym+ziemniaczki i ogórek szklarniowy
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-04-29 20:08
Szkoda królika.... :-( Taki puchaty.... był :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-04-29 20:22
Nie lubię dań z królika. I cielęciny. 
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-05-05 11:02
ja z chęcią bym króliczka zjadła
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-05-06 16:19
A ja upiekłam pyszną drożdżówkę, z rodzynkami, migdałami, na wierzchu owoce i kruszonka. Będzie do kawy na sob-niedz.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-05-06 17:08
smacznego
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-05-06 18:09
Kryształek, ale nabrałam ochoty na taką drożdżóweczkę. :-)))))))))
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-05-06 18:46
a ja nie
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-05-07 10:04 Zmieniony 2011-05-07 10:12
Nie ma jak własne wypieki. Dziś odpoczywam od kuchni, może jedynie zrobię sałatkę warzywną na kolację.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-05-07 10:16
a co do sałatki dajesz
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-05-07 10:32
To co mam pod ręką. Aktualnie kroję zieloną sałatę, rzodkiewkę, ogórek (świeży, lub przetworzony), jajko lub żółty ser, czasem oba składniki razem, zielony groszek lub kukurydzę (bez tego też można się obejść) itd.... majonez i.... smacznego!
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-05-07 10:33
dzięki i nawzajem
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-05-10 07:29
Wiosną łatwiej o pomysł na różnego rodzaju sałatki i surówki.
Nadrzędny - Autor zoneczka Dodany 2011-05-10 08:45
Witam,
Jestem tu nowa ( trochę o sobie napisałam w wątku MIŁOŚĆ) ale chciałabym się podzielić szybką, prostą i dobrą a sałatką :
Makaron ( najlepiej małe muszeleczki lub jakieś wstążeczki mini )
zielony ogórek pokrojony w drobną kostkę
cebulka lub szczypiorek
czosnek
majonez
bardzo fajna sałatka :-)
smacznego :-)
Pozdrawiam,
zoneczka
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-05-10 15:23
dzięki zoneczka  i smacznego
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2011-05-10 16:41
Makaronu nie lubię w sałatkach - żadnego. Ale to tylko mój kaprys. :-) Lubię dodać śledzia, ryb już nie lubię. Teraz nie ma problemu ze skomponowaniem sałatki. Pomidor, papryka, ogórek kwaszony, cebulka ze szczypiorem i gotowe.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-10 17:43
Witaj zoneczko w kuchni. Uwielbiam tę sałatkę. :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-05-10 21:12
Nowa kuchareczka , to będą nowe przepisy. :-)))))))
Nadrzędny - Autor zoneczka Dodany 2011-05-11 07:14
Witajcie witajcie,
a pewnie że będą nowe przepisy, uwielbiam różnego rodzaju sałatki
mięsa pod różną postacią
jedyne czego nie robię to ciast... niestety :-)
Pozdrawiam życząc dobrego dnia :-)
żoneczka
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-05-11 12:14
Mięsko też lubię - może masz sposób na zmiękczenie mięsa wieprzowego. Czasem zrobi mi się podeszwa nie do przeżucia.... :-)))
Nadrzędny - Autor ulena Dodany 2011-05-11 12:53
Każde mięso lubi, aby je zamarynować przed obróbką tak chociaż na dzień przed. Czyli co? Tojuż zależy od tego co masz do dyspozycji.  Ja najczęściej stosuję najprostszą marynatę tj.oliwa (moż być olej), musztarda przyprawy jakie dodajesz do mięsa ( może być majeranek, tymianek,pieprz, papryka,sól, imbir), czasami jednak zamiast oliwy robię marynatę z jogurtem,kefirem lub maślanką ( tak bardziej na dziko )+ przyprawy. Wiadomo, że czasu jest niewiele, ale fajnie jak takie zamarynowane mięsko postoi w kuchni ( nie w lodówce ) kilka godzin. Potem można je schować do lodówki. Osobiście preferuję przyprawy najprostsze tzn. w osobnych opakowaniach np; papryka, zioła prowansalskie, pieprz itd. Nigdy nie kupuję mieszanek typu: przyprawa do grilla,przyprawa do szaszłyków.... To wydawanie pieniędzy. Wolę sama mieszanki robić, bo tak naprawdę to w tych przyprawach około 50 % to sól i drogo ta sól kosztuje. Staram się kupować czysty produkt, z którego można robić wszelakie kompozycje.
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2011-05-11 18:02
Ulena dzięki. Ja podobnie marynuję. Mięsa na słodko nie lubię. Podeszwa robi mi się czasem, jak nie mam czasu zamarynować i w ogóle to nie wiem dlaczego? Bo zdarza mi się to rzadko, ale zdarza. Nigdy nie marynowałam z jogurtem - spróbuję! Dzięki!
Nadrzędny - Autor zoneczka Dodany 2011-05-11 13:28
Tak jak poniżej napisała ulena mięsko lubi poleżeć...
Choć przyznam się, że nie zawsze jest na to czas, ale mnie nigdy podeszwa się nie zrobiła...
Mięso marynuję na różne sposoby, najczęściej tak jak napisała ulena, oliwa + różnego rodzaju przyprawy, zależy od upodobań.
Moim zdaniem mięso wieprzowe nie wymaga jakiś wielkich rewolucji by było dobre.
Wystarczy mieć sprawdzone miejsce gdzie się je nabywa.
Ja nigdy nie kupuję mięsa w supermarketach.
Robię raczej mięsa duszone, pieczone, pasztet, pierogi itp.
Lubię mięsa na słodko.
Najprostszym sposobem np na pierś z indyka lub kurczaka na słodko jest :
pierś + marynata + słoik dżemu lub powideł własnej roboty rzecz jasna  = mniam :-)
Polecam.
Miłego popołudnia,
żoneczka
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-05-11 18:06
Często piekę i duszę mięsa bez marynowania. Nie robią mi się "podeszwy". Kiedy piekę np karkówkę w całości to nacieram ją solą, pieprzem, kminkiem , lubczykiem i majerankiem . Szpikuję czosnkiem. Jest super. :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-11 18:33
Też tak piekę jak Lid a czasami używam woreczków do pieczenia np cielęciny czy też schabu. Ten rodzaj mięsa potrafi być suchy ale nie "podeszwa" a że nie mam brytfanki więc piekę w woreczkach.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-05-13 15:42
Dziś miałam pierogi ruskie, ale byłam tak leniwa, że kupiłam je w garmażerce. :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-13 18:33
Ja zaś zrobiłam filety z dorsza tradycyjnie bo ledwo na oczy patrzyłam. U nas lało jak z cebra.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 76) (2443146 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill