www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 67) (2443000 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2010-06-14 20:16
A ja musze pochwalic sie!Lubie gotowac!i robic niespodzianki!Dlatego jutro macie Panie wolne,zapraszam na:faszerowana papryke w sosie pomidorowym a na daser do wyboru:owoce,lody a moze wspolnie zrobimy melbe>Rozumie,ze jestesmy umowione.to do jutra.pa
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2010-06-14 20:23
smacznego życzę za paprykę dziękuje ale nie jem
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2010-06-14 20:43
To zaden problem! Bo przy tym daniu moge zaserwowac miklone,faszerowane pieczarkami + dodatki maly ziemniak i salatka.zapraszm
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2010-06-14 20:47
Barbaro 33,przepraszam,nastapil blad w tresci zapraszam na mielone-faszerowana itd.Co za wyraz wyszedl miklone nie wiem co oznacz,przepraszam
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2010-06-14 21:49
nie masz za co przepraszać mielone faszerowanejuż kiedyś jadłam były takie sobie więc dziękuje i życze smacznego
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2010-06-14 20:23
Mario podaj przepis na Twoje smakołyki. :-)))
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2010-06-14 20:44
Pytanie serio,czy dobry zart?Sama smieje sie do siebie!O jak mi z Waszym forum dobrze.
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2010-06-14 21:03
6 lub 7 papryk,sredniej wielkosci 0,5kg mielonego mala filizanka ryzu i przyprawy:sol,pieprz, cebulka, przecier pomidorowy lub przesmazone pomidory,kostka rosolowa.I do pracy:papryke oczyscic na nasion i umyc. W ugotowac ryz,ostudzic.Polaczyc z mielonym i przyprawami.Sa rozne "szkoly"co co cebulko -jedni przesmazaja na maselku a ja daje drobno pokrojona w kosteczke.Tak przygotowanym farszem wypelniam straki papryki,Wkladam do plaskiego garnka wypelnionego do polowy wysokosci papryki/papryka puszcza soki/.Czas gotowania ok. 30 min.Sprawdzam przez nakluwanie papryki. Przygotowanie sosu,to juz koncowka pracy.Odlewam wywar z ugotowanej papryki ,dodaje przecier pomidorowy i zageszczam.Dodaje troche smietany i posiekanej natki z pietruszki.Mozna serwowac z ryzem ugotowanym na sypko/papryka wtedy faszerowana jest tylko miesem mielonym/.Ja nie dla wygody a moze troche mam wszystko w jednym warzywo,mieso i ryz.Zycze smacznego!
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2010-06-14 21:05
mozna podac wytrawne czerwone wino,wode mineralna ,herbata i to dobra herbata tez smakuje.
Nadrzędny - Autor siwek Dodany 2010-06-14 21:36
Czy nie umiecie ugotować coś po polsku np.schabowego z kapustą,albo kapustę z grochem.Jak nie umiecie,to poproście swoje babcie. :-)
Nadrzędny Autor Maria Brylka Dodany 2010-06-15 14:58
Schabowy-panierowany z kapusta jest smaczny!!!NIEPODWAZALNE!Co do kapusty z grochem,nie wypowiadam sie.Nie jadlam!!!!A papryka,jako warzywo jest znana w naszej polskiej kuchni od wielu lat.Siwek!Kazdy z nas ma swoje kuchnie a niejednokrotnie gotujemy pod katem naszych bliznich!A dlaczego im nie zrobic czegos extra?Jak widze,ze smakuje?A w domu naszym obok typowej polskiej kuchni,mamy rowniez potrawy z roznych stron-pozostalosci po podrozach.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2010-06-23 20:46
Dziś na obiad była sałata, młode ziemniaki i jajko sadzone. A co jutro? Może ktoś podpowie. Proszę. :-)
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2010-06-24 08:11
Sezon na jagody sie zaczyna,moze cos z jagodami?Ja wczoraj robilam zamiast pierogow makaron z jagodami+smietanka i cukier,wiec mozesz Lid zrobic to dzis.Oczywiscie to tylko propozycja.
Nadrzędny Autor singiel po 50 t-ce Dodany 2010-06-24 09:22
czesc,ja lubie improwizowac w kuchni,owoce mieszane i najlepiej po umyciu spozywam.uwaga na jagody,moga byc problemy z ....pozdrawiam
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2010-06-24 13:08
U nas jeszcze jagód niestety nie widać.
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2010-06-24 14:09
Umnie też jeszcze nie ma
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2010-06-24 14:58
botwina
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2010-06-24 15:00
Botwinka jest super.  :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2010-06-24 15:12
ja jej nie lubie więc musze kombinować co by tu inneg wrzucić na ruszt
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2010-06-24 16:16
Ja tam bardzo lubię
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2010-06-24 16:22
kwestia gustu nie każdy lubi to samo
Nadrzędny Autor Janka1 Dodany 2010-07-14 08:17
zupa brokułowa, z dodatkiem kilku warzyw, wszystko zmiksować, czy lubicie, ja bardzo, najbardziej smakuje schłodzona troche
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2010-06-28 21:27
Podrzućcie pomysł na jutrzejszy obiad, proszę.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2010-06-29 15:31
Zupa chłodnik.
Drugie - jeśli na zimno to makaron z truskawkami i kefirem.
Drugie - jeśli na ciepło to śledzik z cebulką w śmietanie + ziemniaczki lub rybka panierowana smażona + ziemniaczki surówka z kiszonej kapusty lub z sezonowych warzyw.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2010-06-29 15:33
Dzięki. :-)))
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2010-06-29 17:06
Przecież dziś nie post.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2010-06-29 17:10
Kryształek nie dziś nie ma postu, ale ja tak jak Ela nie co dzień robię mięso na obiad.
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2010-06-29 17:16
To śledzika i rybkę tez można puścić wolno, a zaserwować np. knedle z owocami, albo pierożki z różnym nadzieniem, pyszne są gołąbki w młodej kapustce. Nie pojmuję jak można mieć problem z przygotowaniem obiadu w okresie bogatym w świeże warzywa i owoce.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2010-06-29 17:20
Są takie dni kiedy  żaden pomysł nie przychodzi do głowy. Ja tak miewam i wtedy liczę na życzliwą podpowiedź.  :-))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2010-06-29 18:11
Lid ma rację. Ja dziś na obiad zrobiłam duszone kurki-grzybki w sosie śmietanowo cebulowym + ziemniaczki. Upał taki że przy kuchni nie chce się stać więc jak nie ma nikt przeciwko takim obiadkom robię to co można szybko sprawnie i bez dodatkowego dodawania ciepła.
Nadrzędny Autor niunia1004 Dodany 2010-06-30 20:35
super! 
dla wegetarian i nie tylko!

1kg ziemniaków,
0.5 łyżeczki soli
0.5 szkl.mleka(może być wiecej zalezy od ziemniaków)
2-3 łyżki masla
przyprawa do ziemniakow wg uznania
jajko,
mąka i bułka do panierki
olej do smażenia
40 dag.pieczarek
20 dag.żółtego sera
opakowanie wafli.

ziemniaki obrać i ugotowac z solą.
pieczarki oczyscić i pokroić w kostkę,usmażyć.
ser żołty zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
ziemniaki gorace przepuścić przez praskę,dodać prayprawę,maslo i mleko.
masa powinna być gladka.
na prostokatny wafel posmarowac gorace ziemniaki,gorace pieczarki i posypać serem,zwinąć jak roladę.
pozostawić do ostygnięcia.
kiedy rolada ostygnie,pokroić w male romby,panierować w jajku połączonym z maką i bułce tartej.
smażyć na zloty kolor.
podawać z surówką lub do mięsa,może być też podane samo.

polecam i smacznego
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2010-07-01 16:53
kurczę niunia niezłe danie ale duzo roboty. Hmmm w zimie mi się by chciało ale teraz uffff leniem obsiadam. Jutro śledzik w śmietanie ze szczypiorkiem + ziemniaczki młode z koperkiem. Do popicia nie browarek a maślanka :-))))))
Nadrzędny Autor niunia1004 Dodany 2010-07-01 20:22
droga ELLO!
tylko się wydaje,że duzo pracy.
ale zadowolenie z jedzenia jakie! 
niw ma to jak młode ziemniaczki z koperkiem i kwaśnym mleczkiem na lato.

pozdrawiam
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2010-07-01 20:29 Zmieniony 2010-07-01 20:42
niunia pisz Ella (elle też jest więc warto trzymac się własciwej odmiany pisowni)
Ok masz rację. Czasem warto się pomęczyć ale nie w taki upał. Latem idę zawsze po najmniejszej linii oporu i robię chłodne i szybkie obiadki :-) Twoja potrawa już z przepisu jest smaczna. Napewno jesienią skosztuję.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2010-07-01 20:39
Też nie lubię długo przesiadywać w nagrzanej kuchni. W upały robię tylko proste dania.
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2010-07-01 20:41
:-) domyślam się bo chyba wszyscy latem wolimy lżejsze dania
Nadrzędny Autor niunia1004 Dodany 2010-07-02 09:21
sorki Ella,wedle życzonka.
pozdrawiam
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2010-07-02 17:32
Niunia nie ma za co. Sprostowałam bo już raz mnie mylono z kim innym. :-)

Jutro obiadek mięsno - warzywny bez zupki. Oszukane gołąbki. Czyli ścinki z indyka rozbite jak na schabowe doprawione oregano,pieprzem, solą + paski marchwi i cebulki zawinięte w listki kapusty spięte wykałaczką. Lekko obsmażone na oleju. Przełożyć do garczka i udusić jak gołąbki, ale w sosie bez pomidorów. Dla odmiany zamiast ziemniaczków kasza gryczana i mizeria ze szczypiorkiem i koperkiem.
Nadrzędny Autor Maria Brylka Dodany 2010-07-03 14:51
Potrawa pycha!!!!Dzieki.ps.domownikom smakowala.Podziekowania!!!!
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2010-07-03 17:01
Na jutro:

Zupa z brokułów z makaronem na rosołku ze skrzydełek kurczaka.

Ziemniaczki wraz z udkami pieczone w piekarniku bez tłuszczu na papierze do pieczenia ( coś w rodzaju domowego grilla). Udka wcześniej należy przyprawić. Można dziś i niech stoją w lodówce do jutra. Danie szybkie i nie pracochlonne.
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2010-07-03 18:08
Mam w planie na jutro:pieczony kurczak/ z nadzionkiem koniecznie!!/ z pieczonymi ziemniakami i jablkami /najlepsze renety/Wszystko w jednym! Bez zupy.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2010-07-03 18:16
ciekawe danie smacznego
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2010-07-03 19:05 Zmieniony 2010-07-03 19:42
Marylko nie rób mi smaka bo dwóch obiadków nie zjem :-) uwielbiam tak nadziane kurczaczki. Ja dokładam jeszcze suszoną żurawinę.

Zupę robię na poniedziałek by mieć ciut wolnego od kuchi :-)
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2010-07-03 19:31
z tego co mi wiadomo pisała to marylka nie maryjka :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2010-07-03 19:41
Basiu czytaj .....Maria Barylka - odmiana może być Maryjka ale mogę poprawić i na Marylkę. Mnie wszystko jedno nie wiem tylko jak autorka się odniesie.
Zadowolona jesteś?
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2010-07-03 19:52
DLA WYJASNIENIA.
MARIA,TO MARYSIA,MARYNIA,MARYLKA,MARYJKA,SPOTKAŁAM SIE TAKZE Z :MYSIA,MAJKA,MYSZKA,MARYCHNA WSZYSTKO ZALEZY OD ZAZYŁOSCI I OD REJONU KRAJU,W MYSL ZASADY-CO KRAJ TO OBYCZAJ.
TAK JAK JEST BASIA,BARBÓRKA,BASIUNIA,BASKA......CZY TO PROSTE?
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2010-07-03 20:41
jasne jak słońce
proste jak świński ogon
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2010-07-03 21:19
Kiedyś na świńskich ogonach gotowało się kapuśniak. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2010-07-03 21:24
a fuj
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2010-07-03 21:43
Do tej pory ludzie tak jedzą. Ja też kiedyś taki jadłam. Muszę przyznać, że zupa była smaczna. :-)
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 67) (2443000 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill