www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 77) (2443989 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-05-13 21:18
zapraszam jutro na bigos
Nadrzędny - Autor eligiusz Dodany 2011-05-15 10:36
Czy z młodej kapusty.....?
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-05-15 11:28
z kiszonej
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-15 17:25
U mnie tradycyjne mielone i zupa jarzynowa.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-05-16 16:56
już dawno nie jadłam mielonych
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-05-18 20:03
Co jutro robicie na obiad? Może jakiś pomysł podrzucicie. Proszę. :-))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-18 20:07
I tu jest problem. U mnie naleśniki z tym kto lubi i kiedy chce. czyli na gorąco jak się już wszyscy pozbieramy.

Ja lubię naleśniki z sałatką śledziową po meksykańsku albo z pastą z tuńczyka. Szybko łatwo i smacznie choć część z garmażerki. Na deser tegororczne truskawki z serkiem homogenizowanym naturalnym a więc bez cukru. ( u nas już po 13.-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-05-18 20:09
Truskawki to chyba jeszcze nie polskie? U nas jakieś były, ale chyba zagraniczne i do tego drogie, bo aż po 18 zł.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-18 20:37
Lid polskie u nas po 16 a przywożą z Kaszub lub z południa i zachodu Polski
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-05-18 20:43
Mieszkam na zachodzie i kicha. Nie widziałam polskich, ale może nie patrzyłam tam gdzie trzeba. :-))))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-18 20:46
Lid wiem że z Kaszub napewno i wiem że z zachodu bo tak powiedziała mi sprzedawczyni ze straganu. Poza tym łatwo sprawdzić. Nasze są ciemniejsze i mniej słodkie bo mało słońca było te z zagranicy mają kolor jasnej czerwieni i są mniej pachnące a więcej słodkie. Do niedawna polskie były po 25 do 28 zł za kg
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-05-18 20:48
Idę jutro na straganik , to popatrzę co tam mają. :-))))))))
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-05-19 14:59
zapraszam na krokokiety z mięsem
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-18 20:50
I popytaj koniecznie. Jak dasz rady zrób pierożki z truskawkami a żeby nie padły w trakcie gotowania obtocz je w kisielu lub mące siemniaczanej zanim je zawiniesz w ciasto. Utworzy się taka jakby mała ochrona :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-05-18 20:52
Tego nie wiedziałam. Dzięki za podpowiedź. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-18 20:56
Bo ja nie lubię pierożków bez nadzienia :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-05-18 21:01
:-)
Nadrzędny - Autor ulena Dodany 2011-05-18 21:17
Ella, truskawki na Kaszubach zaczynają się pod koniec czerwca, tak, że kłamią w żywe oczy.Nie sądzę, aby o tej porze roku gdziekolwiek w Polsce były truskawki z gruntu, bez osłon.Kiedyś mieszkałam w regionie zachodnio-południowym i tam koniec maja po dniu matki były pierwsze truskawki w ogrodach.Obecnie z Gdańska na Kaszuby jest rzut beretem, więc oświadczam, że na truskawki kaszubskie trzeba będzie jeszcze poczekać.
Nadrzędny - Autor bober Dodany 2011-05-19 15:16
Zna ktoś przepis na potrawę, która sama się zrobi, poda i jest pyszna?
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-05-19 15:30
ja niestety nie
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-19 19:09
Bober gruba sprawa . Bo jeśli zamówisz na przywóz zmywasz naczynia stołowe :-)

Ulena u nas już też są i to nie dokładnie z gruntu a ze szklarni. Na dokładkę są już po 17.- do 16.- za kg. NIkt nie kłamie. Nasz teren najzimniejszy bo nawet magnolii nie ma.
Co do zagranicznych to powiem że są ale po  od 10.- do 13 zł za kg
Zbyt się znam na tym by mnie okłamano a nie za bardzo je lubię.

Lid zrobiłaś te pierogi? Jak wyszły?
Nadrzędny Autor bober Dodany 2011-05-19 19:20
To Wam się powodzi - takie drogie truskawki kupują(żart). Lubię truskawki ale mam po nich alergię, mimo to jak jest ich wszędzie takie wielkie i pachnące to 1 do 2 razy zjem potem sterydy.Zalewam śmietanką slodką do tego cukier, lub jak mi się chce to robię bitą śmietanę na nie a na to co kto chce np. starta czekolada - pycha ale nie za zdrowo.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-05-19 19:30
Nie zrobiłam, bo truskawek blisko nie było, a nie chciało mi się iść na rynek. :-)
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2011-05-19 19:38
A krajowe tylko na straganach.

Bober też tak mówię ale nie wytrzymuję i mamie kupuję te 25 dkg. Sama też skubnę bo pachną aż ślinka leci.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-05-24 19:38
Jutro na obiad ................. no właśnie, co jutro na obiad?
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-24 19:56
Makaron śruby lub muszle ugotować na pół miękko.
4 rózne serki (w zależnosci od zasobności kieszeni) wrzucić do wrzątku i stopić na gładką masę.
Do wywaru dodać kwiaty brokuła i kiełbaski paluszki.Podgotować ale nie rozgotować brokuła.
Zagęścić sos śmietaną rozmieszaną z łyżką mąki.
Ze względu że sery dają sól tłuszcz i smak doprawiamy w/g własnego gustu lub nie doprawiamy wcale.

Do popicia podać barszczyk w filiżankach(może być instat z torebki)
smacznego :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-05-25 05:57
:-))))))))
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-05-25 15:01
zapraszam na schabowy mizeria ziemniaki i zupa cebulową z grzankami
Nadrzędny Autor bober Dodany 2011-05-30 16:45
Zupa cebulowa jest całkiem, całkiem smaczna.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-05-30 16:03
Dania z mikrofali. Tylko podgrzewacie czy może macie jakieś ciekawe przepisy?
Nadrzędny - Autor bober Dodany 2011-05-30 16:41
Do mikrofali wkładasz z reguły gotowe dania, np. lazania lub pica.
Nadrzędny - Autor bober Dodany 2011-05-30 16:44
Dzisiaj na przekąskę-podwieczorek - czy jak to zwał - zrobiłam sajgonki. Smaczne.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-05-30 16:51
Kiedyś robiłam sajgonki, ale już zapomniałam jak. Wiem , że w sklepie kupiłam "papier ryżowy" i tam był przepis.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-30 19:49
Liduś sajgonek nie robiłam ale znajdziesz przepis w internecie. Gdzieś je jadłam i nie smakowały mi one.
Nadrzędny - Autor bober Dodany 2011-05-30 20:36
Papier ryżowy kupowałam, a nadzienie to już zmodyfikowałam - "spolszczyłam", bo te ich grzybki jakieś twardawe.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-05-30 21:02
a co to są te sajgonki ?
Nadrzędny Autor bober Dodany 2011-05-30 21:23
Kupujesz papier ryżowy lekko nawilżasz i nakładasz na niego nadzienie, np. poduszone i pokrojone w paski pierś kurczaka grzybki mung, warzywa -przyprawiasz i zawijasz jak gołąbki. Piecze się na małym tłuszczu. Są chrupiące i dość syte.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-30 21:21 Zmieniony 2011-05-30 21:25
W papier ryżowy zawinięte kawałeczki rybki ryżu warzyw i czegoś tam jeszcze..... nie wiem dokładnie bo mi nie smakowało.

http://www.google.com/search?q=sajgonki&hl=pl&rls=com.microsoft:en-US&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=jfzjTZXdFszYsgbDu4yKBg&ved=0CBkQsAQ&biw=1108&bih=802
Nadrzędny Autor bober Dodany 2011-05-30 21:25
Nie daje ryżu, ale tradycyjnie powinien być.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2011-05-30 21:26
Tak masz rację.
Miłej nocki dziś przy "Wielkie żarcie" w googlach
Nadrzędny - Autor bober Dodany 2011-05-30 21:33
Nie rozumie, piszesz o filmie?
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-05-30 21:36
o papierze ryżowym też nie słyszałam
Nadrzędny - Autor bober Dodany 2011-05-30 21:41
Jest w wyspecjalizowanych sklepach i marketach.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-05-30 21:42
a jakie to sklepy wyspecjalizowane ?
Nadrzędny - Autor bober Dodany 2011-05-30 21:44
Z tzw. egzotyczną żywnością, zdrową itp., inne małe też czasem mają.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-05-30 21:49
ok popytam dzięki
Nadrzędny - Autor ulena Dodany 2011-05-30 22:30
Papier ryżowy czasami nawet w biedronce bywa (10 szt.ok.2zł., ) a zamiast ryżu bardzo dobry jest do farszu makaron ryżowy lub sojowy. Ja robię to tak; grzyby poku, ugotowane i pokrojone, marchewka w paski, kapusta słodka,wszystko to smażę na oleju i doprawiam,dodaję parzony makaron ryżowy lub sojowy. Lub druga wersja,mięso mielone smażone na patelni, a dodatki co kto lubi im więcej warzyw tym lepszy smak. To oczywiście farsze. Do sajgonek polecam sos słodko- kwaśny Tao Tao.Te produkty można kupić w Auchan lub Makro. Nie są wcale takie drogie, najdroższy jest sos 0,7 litra ok.20zl, ale starcza na długo. Tych małych sosów nie kupuję, bo się nie opłaca. Życzę smacznego.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-06-01 12:21
zapraszam na gołąbki z sosem pomidorowym
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-06-01 12:22
:-)
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-06-01 12:23
smacznego
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 77) (2443989 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill