Witaj Marylko.
Witajcie w kuchni.
Trzeba jednak ciut przejść na polskie dania chociaż i ja lubię te z różnych stron świata.
Myślę że dla Lid najbardziej spodoba się mięsne danie po polsku a to z tego powodu że ma facetów
Gołąbki inaczej i to bez kupnych sosów.
Prażymy ryż na pół miękko dodajemy spażoną zieloną kapustę poszatkowaną w miarę drobno.(ja to robię w jednym garnku z lenistwa)
Odcedzamy i dodajemy mielone mięso wraz z przyprawami do własnego gustu. Kładziemy na gorącą skropioną patelnię patelnia głęboka) oliwą chwilkę smażymy-dusimy pod przykryciem. Nie czekamy aż zarumienią się lecz sparzą. Obracamy delikatnie i zalewamy własnej roboty sosem pomidorowym (mąka ,koncentrat sól i woda) lub sosem własnym (mąka śmietana z wodą i ziołem prowansalskim) Dusimy do miękkości leciutko potrząsając patelką tak by nie powstały "kluski".
Podajemy z ziemniaczkami i ja dodaję jakąś sezonową surówkę. Lubię warzywka.
Do popicia może być tak jak proponuje Marylka czyli piwo o ile nie siada się za kierownicą