www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 83) (2435560 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-08-30 13:15
ja  żyje miłością owszem bo bez miłości życie nie miałoby sensu
nie martw się jem po kromnke chleba bym nawet nie ośmieliłabym się przyjść  do ciebie
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-08-30 13:35
jest jeszcze zupa pomidorowa z makaronem jak ma ktoś ochote to zapraszam i życze macznego :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-08-30 13:45
Kobiety , a może macie pomysł na dobry deser z gruszkami?
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-08-30 14:35
niestety nie pomoge :-(
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-08-31 17:35
Gruszki/ ugotowac w malej ilosci wody slodkiej wody z c.waniliowym/Osaczyc!Polac sosem waniliowym!Pycha!
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-08-31 17:54
:-)
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-08-31 18:00
Nie kazdy lubi gruszki w cieplej czekoladzie, prosze przetestowac!Smacznego!
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-08-31 18:05
Przepraszam, ze tak na raty ale jest tez dobra surowka:gruszki, mandarynki/dla koloru/cykoria.Cykorie drobniutko pokroic,skropic sokiem z cytrynu dodac gruszki /klapsa/pokrojone i pokrojone mamndarynki/dla goloru.moze byc twz ciemne winogrono.Smacznego!
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-08-31 18:18
Super. Dzięki. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-08-31 18:28
Ja czesto przeprowadzam tzw.doswiadczenia smakowe z owocami, roznymi owocami, warzywami, laczone z wedzona ryba, miesem i kurczkiem.To co zasmakowalo polecam. Zycze smacznego.Np. super salatka owocowa na popoludnie/moze byc jako obiad/Melon i rozne owoce.Wykrawam lyzeczka kolki melona,ktore lacze z roznymi owocami i ponownie umieszczam w melonie. ok.1h w lodowce a serwowac mozna lub nie ze smietana,jogurtem.
Nadrzędny Autor Maria Brylka Dodany 2011-08-31 18:31
Podaje do chlodnych win truskawke w czekoladzie.tylko truskawka musi miec szypulke.Polecam owoce z grila!
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-09-02 21:09
Dziś nawet w kuchni pusto. Ciekawe czy jutro będzie obiad. Może mała podpowiedź? Proszę. :-))
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-09-03 10:51
mięso sórówka ziemniaki i rosół z makaronem
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-03 15:01
Wszystko w jednym tz.kurczak pieczony.Tradycyjnie nadziewany/watrobka z drobiu/Kurczaka klade w centrum formy a dooklola ukladam na przemian plastry ziemniakow z cwiartkami jablek.Tych dodatkow nie sole!! Smacznego!
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-09-03 15:50
smacznego
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-09-07 13:29
Chętnie bym zjadła takiego kurczaka w Twoim wykonaniu Mario. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-09-07 15:36
:-)
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-07 16:25
Dam znac/oczywiscie poare dni wczesnie/kiedy bede te potrawe serwowac! Mam nadzieje!!!, ze przyjmiesz zaproszenia. A tym czasem do zobaczenia.Serdecznie pozdrawiam
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-09-07 16:32
:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-09-07 17:20
Oj Mario kochana, ja na to mam ochotę w realu , a nie wirtualnie się "smakiem obejść".
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-07 18:12
Zrozumialam wlasciwie!
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-09-07 18:33
:-)))))))))))
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-09-07 20:30
:-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-09-08 15:19
Co dziś serwujecie na obiad?
U mnie zupa cytrynowa z ryżem i mięsko duszone w cebulce. Lampka czerwonego wytrawnego.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-09-08 15:38
pierogi ruskie
zupa cytrynowa ?
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-09-08 15:42
Co dziwnego w zupie cytrynowej?
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-09-08 15:49
nie słyszałam o takiej zupie
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-09-09 16:04
zapraszam na pierogi ruskie fasole szparagową bigos
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-09 16:21
Dziekuje basiu! Bede za chwile!
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-09-09 16:30
zapraszam i na zdrowie smacznego
Nadrzędny Autor 123456 Dodany 2011-09-29 13:36
Dorzucę coś od siebie dzik w wielu postaciach mam znajomego myśliwego i on to wszystko robi nie to abym się obawiał ze to niby zwierze itd lecz przynosi czasami coś nie coś i tylko ustawia czas w piekarniku ,po wyciągnięciu niebo w ustach, natomiast ja lubuje się w rybach lubię je łowić i potem przyrządzam sam osobiście i kiedy zapach rozniesie się po okolicy sąsiedzi już się oblizują aby ich poczęstować niestety, oni mnie nie poczęstują swoimi specjałami a wypiekają wspaniały żytni chlebek lub mieszany to niby dlaczego ja ich mam częstować jeden wyjątek stanowi dalsza sąsiadka która ma krówkę i czasami ma świeżutkie kwaśne mleczko w sklepach to nazwa kefir i takie specjały jem jedynie z świeżymi ziemniaczkami z dodatkiem przypraw prosto z eko warzywnego ogrodu oczywiście wszystko w miarę i z rozsądkiem gdyż trzeba uważać z żołądkiem
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-09-12 21:27
Co to ostatnio tak rzadko do kuchni zaglądacie? Czy wszyscy na diecie?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-09-14 07:17
Jak tu Amalian, albo Ella czegoś nie ugotują, to już chyba nikt. :-)
Nadrzędny Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-14 16:28
Nie jest tak zle, jak to w naszej kuchni wyglada.Zapraszam na bami.Potrawa z makaronu, warzyw, miesa z droniu i doprawiona wschodnimi przyprawami, koniecznie serwowana z piwem jasnym piwem Zapraszam!
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-09-14 16:43
Witaj Marylko.
Witajcie w kuchni.
Trzeba jednak ciut przejść na polskie dania chociaż i ja lubię te z różnych stron świata.

Myślę że dla Lid najbardziej spodoba się mięsne danie po polsku a to z tego powodu że ma facetów :-)

Gołąbki inaczej i to bez kupnych sosów.
Prażymy ryż na pół miękko dodajemy spażoną zieloną kapustę poszatkowaną w miarę drobno.(ja to robię w jednym garnku z lenistwa)
Odcedzamy i dodajemy mielone mięso wraz z przyprawami do własnego gustu. Kładziemy na gorącą skropioną patelnię patelnia głęboka) oliwą chwilkę smażymy-dusimy pod przykryciem. Nie czekamy aż zarumienią się lecz sparzą. Obracamy delikatnie i zalewamy własnej roboty sosem pomidorowym (mąka ,koncentrat sól i woda) lub sosem własnym (mąka śmietana z wodą i ziołem prowansalskim) Dusimy do miękkości leciutko potrząsając patelką tak by nie powstały "kluski".
Podajemy z ziemniaczkami i ja dodaję jakąś sezonową surówkę. Lubię warzywka.

Do popicia może być tak jak proponuje Marylka czyli piwo o ile nie siada się za kierownicą :-)
Nadrzędny Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-14 17:36
Witajcie!Ale tloczno, zapachy ba jakie zapachy.Mam nadzieje, ze zostal dla mnie jeden golabek?Narobilas mi apetytu!!!!Zmienie plan,bo jutro miala byc faszerowana papryka,no to beda golabki.Dziekuje!ps.to prawie takie danie jak nasze polskie.Bo i makaron dostepny, warzywa i przyprawy. Moi panowie jak uslysza bami - to tylko mysla o dobrym jasnym piwie. W tym przypadku-naszej rodziny-wymowne. Tak, to wszystko zalezy od smaku jaki kazdy z nas ma. Zycze SMACZNEGO!!!
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-09-14 17:41
Cieszę się Marylko. Tak zostało jeszcze parę proszę częstuj się. My z mamą też się opchałyśmy nimi.
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-14 19:02
Pychaaaaaaaaaa!!! Tak, nie ma to jak nasze potrawy! Mam ochote na slodka kapustke zaprawiana pomidorami. Moze kiedys zrobie,tylko kiedy/serdecznie pozdrawiam m. Specjalne pozdrowienia la Mamusi. m.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-09-14 22:05
Widzę, że mnie tu coś pysznego ominęło. Mam nadzieję, że jutro też coś pysznego ugotujecie. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-15 14:19
Jezeli masz ochote na zupe jarzynowa, oczywiscie wzmocniona miesem drobiowym, zapraszam!
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-09-15 20:19
Jarzynową lubię w każdej postaci: i z mięskiem, i bez, zaprawianą żółtkiem, lub śmietaną. Pycha :-)
W ogóle lubię zupy i codziennie gotuję, oczywiście robię też obowiązkowo drugie danie.
Gotując rosół, wyjmuję mięsko i robię flaczki w sosie śmietanowo-koperkowym. Tez pycha. :-)
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-19 15:31
Przetestowalam! Dobre! Dziekuje. U mnie jutro:papryka faszerowana/z misem mielonym+ryz/ w sosie pomidorowym.Jest to glowne danie.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-09-19 19:08
A czy ktoś z Was używa reklamowanych ostatnio piekarników Halogen Oven?
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-09-20 09:32
Paprykę faszerowałam tylko raz, niestety przypaliła się i schodziły skórki.... brrr!
Mario mogłabyś mi "wyłożyć" jak nieukowi, jak tę paprykę faszerowaną nie spalić? :-)
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-20 10:33
Witaj!Prosta sprawa:faszerowana papryke ukladam w plaskim wysokim rondlu i gotwac trzeba ok.20 min.woda na polowe wysokosci papryki+kostaka,rosolowa,grzybek.Po tym czasie zlewam wywar do odrebnego garnka,dodaje przecier pomidorowy lub nie w zaleznosci co kto lubi zabielam maka.Po zagotowaniu dodaje smietane i natke z pietruszki.Przed serwowanie:zdejmuje skorki!!!I polewam sosem juz na talerzu!Smacznego!
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-09-20 15:41
Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję, zwłaszcza, że teraz papryka jest dość tania. Jestem ciekawa co mi wyjdzie... :-)
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-20 15:59
My juz po obiedzie!Wszystkim smakowala papryka i bylo tez na wynos.Zycze powodzenia!W razie potrzeby, prosze pisz.pozdrawiam paprykowo m.
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-09-20 16:18
Opiszę na pewno co mi wyszło, w czwartek wypróbuję :-) :-) :-)
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-20 18:14
No to czwartku.Jestem caly dzien w domu.
Nadrzędny - Autor Maria Brylka Dodany 2011-09-22 12:18
Czesc!Juz uporalas sie z papryka?Jak wyszla?
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 83) (2435560 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill