Czy chodzi Ci o "Kugiel"? Ziemniaki surowe starte jak na placki ziemniaczane, jajka, przyprawy, mąka, żeberka, kiełbaska i do piekarnika. Dzisiaj już muszę kończyć, jak interesuje Cię dokładniej to ewentualnie jutro napiszę.
Ziemniaki tak jak na placki ziemniaczane - nie odciskamy. Ilość zależy jaka brytfanka lub prodiż. Jajka 1-2, przyprawy obowiązkowe pieprz i sól. Zamiast soli może być Wegeta. Inne przyprawy wg uznania. Ja daję majeranek, zioła prowansalskie i czosnek. Ładne żeberka - tyle ile jedzących - w środek - dobre są wędzone. Daję dodatkowo - lub tylko kiełbasę. Może też być boczek - co kto lubi. Skropione oliwą i do piekarnika. Długo się piecze, już nie pamiętam ile (dawno nie piekłam). Pyszne, syte i tuczące, a zapach wspaniały. Smacznego. ,
Ja robiłam bez mięska . Masa ziemniaczana jak na placki, lekko zlewam nadmiar wody (zależy od ziemniaków), jaja, ja lubię z cebulką,pieprz ziołowy, odrobinę ostrej papryki, trochę mąki. Na spód kroję świeży boczek, wlewam masę i znowu skrawki boczku na wierzch. Piecze się ok. godz. Dawno nie robiłam
Zapomniałam o cebuli ( ale cebulę obowiązkowo dodaje się do placków). Pieprz ziołowy jest marny. Najlepszy do wszystkiego - naturalny, ziarnisty, świeżo mielony.
Koniecznie wyprobuje.Dodam kielbase i boczek,duzo majeranku i czosnek.Tylko boje sie troche,bo juz oczami wyobrazni widze,jak wszyscy sie zachwycaja,a jak mam takie wizje,to mi sie nie udaje.Mam nadzieje,ze tym razem bedzie inaczej.Dziekuje.Nikt nie pisze o proszku do pieczenia,niektorzy dodaja do plackow.