Muszę spróbować, bo suszonej nie wsypywałam. Dzięki
Mam jeszcze przepis na jabłecznik na biszkopcie.
Składniki na biszkopt duża blaszka, który zawsze się udaje.
Biszkopt wyrośnie bardzo, a nie potrzeba by był taki gruby, więc składniki można podzielić na pół, albo zrobić drugie ciasto.
Teraz mamy sezon na truskawki, więc będzie jak znalazł.
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na pół.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Mus jabłkowy:
1,5 kg jabłek zetrzeć na tarce i przesmażyć z cukrem, można dodać rodzynki. Teraz jabłka są drogie, więc kupuję 2 gotowe musy w Lidlu.
3 galaretki cytrynowe.
Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gotującej wody i poczekać aż zacznie tężeć, wtedy wymieszać z musem i wylać na wystudzony biszkopt.
Masa na wierzch.
1/2 l mleka,
0,5 szkl. cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 kostka masła.
Z pół litra mleka odlać pół szklanki, wymieszać z cukrem waniliowym i dodać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z 0,5 szkl. cukru, dodać wymieszaną mąkę i ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem . Gotową masę wyłożyć na jabłka. Można posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi lub kakao, albo zostawić samą masę.