www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 101) (2444042 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor REA Dodany 2012-04-22 14:40
Widzę - czytam, że lubisz drób :-)
U mnie dzisiaj tradycyjnie: rosół z antrykotu i pręgi (wołowina) z makaronem. Schabowe+ziemniaki na nie rozpuszczone masełko z cebulką (posypane natką pietruszki i koprem) + mizeria, lub (i) brokuły polane masłem z bułką (zasmażane). Kompot i lody z bakaliami, polane koniakiem. :-) Wieczorem upiekę sernik na życzenie - produkty stoją w lodówce :-)
Nadrzędny Autor REA Dodany 2012-04-22 14:42
W poniedziałek z wołowiny z rosołu farsz do klusek śląskich + barszcz czerwony z buraczków + surówka i deser :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-04-22 16:12
Lubię wszystkie rodzaje mięs, ale najbardziej lubię drób. A dla tych którym brak godzin w dobie drób jak znalazł. Mięsko szybko i sprawnie się gotuje piecze a nawet drobi na potrawki z jarzynami.
Wołowina? lubie ale długaśno się gotuje wino chyba że zmielona :-)))))))

najbardziej kocham rybkę i jarzyny.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-04-23 15:51
ryby i jarzyny samo zdrowie
Nadrzędny Autor REA Dodany 2012-04-23 19:57
Dobry, świeży antrykot gotuje się szybko. Smak rosołu jest nie do porównania :-) na niekorzyść drobiu, zwłaszcza z marketu niestety.
Ryba, owszem ale świeża - żadne płaty. Też to się robi szybko - spróbuj kiedyś Elu :-)
Poza tym drób jest "pędzony" na sterydach itd.
Kup kiedyś antrykot lub (i) pręgę od "chłopa" - zobaczysz szybko różnicę :-) Mało tego kup kurę wiejską!!!
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2012-04-24 19:09
A co Elu jutro robisz? Może podasz pomysł. Rano mam wizytę u lekarza dosyć daleko od domu więc szukam pomysłu na szybki obiad.
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-04-24 19:43
Lid ja też na wyjazdówce. Obiadek ratuj się kto może. Dopiero dorwałam się do komputera....

Może zupa gulaszowa :-))))))))
Nadrzędny - Autor REA Dodany 2012-04-24 19:51
No cóż??? Jak ja mam cały dzień zajęty to kompa nie tykam. Zwłaszcza jak papu trzeba robić :-)
Nadrzędny - Autor REA Dodany 2012-04-24 20:00
Nie istnieje coś takiego jak "zupa gulaszowa"") to wymysł sztucznych produktów!!!
Najszybsze są frytki, schab i mizeria :-) razem lub osobno :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-04-24 22:24
a dla mnie nie istnieje rea :-)
Nadrzędny - Autor REA Dodany 2012-04-24 22:25
O.K.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-04-24 22:26
:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-04-28 16:25
Teraz obiady szybko się robi. Tyle zieleniny, że nie ma problemu z wymyślaniem menu. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-04-28 17:21
kwestia pomysłu
Nadrzędny - Autor Nachbar Dodany 2012-04-30 20:20
Nie wiem, czy już ktoś zwrócił na to uwagę. Chodzi o naturalny słodzik roślinny. Chorzy na cukrzycę mogą nim słodzić do woli.
http://stewia.info.pl/
http://www.betterstevia.pl/?gclid=CJCB6pCl3a8CFUUx3wodaztLDg
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-04 20:45
Witam. Chciałabym podać Wam przepis na bardzo smaczny i łatwy boczek. U mnie w domu już nie chcą jeść szynki i osoby, którym dałam ten przepis były zachwycone. Co ważne, jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.

1 kg surowego, w miarę chudego boczku, bez skóry,
1 szklanka mleka,
1 łyżka vegety.

Boczek zmielić, dodać mleko i vegetę. Dobrze wyrobić gładką masę.
Włożyć do naczynia żaroodpornego lub do 2 aluminiowych keksówek.
Zapiekać w temp. 180 stopni przez około 50 minut.
Zostawić do wystudzenia, chociaż ja nigdy nie mogę się doczekać
i skubię jeszcze ciepły. Smacznego :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-05-04 20:58
Boczek robię rzadko, ale kiedyś wypróbuję Twój przepis. :-)))))))))))))
Nadrzędny Autor kinga1977 Dodany 2012-05-04 21:03
Naprawdę, bardzo smaczny. Trochę mi przypomina smak z dzieciństwa, taką kiełbasę swojską w słoikach, którą robiła babcia.
Miłego wieczoru :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-05-04 21:28
Witaj Kinga.
Twój przepis tak smakowicie pachnie że i ja go wypróbuję. Zawsze to coś innego do chleba :-)
Nadrzędny - Autor TadeuszP Dodany 2012-05-04 22:18
Witajcie dziewczyny,
kiedy tak czytam o Waszych przepisach to zaczynam nabierać ochotę na naukę pieczenia i gotowania. Właśnie mija 2 miesiące jak zostałem sam i coraz bardziej czuję brak ..............., brak wszystkiego.
Czytam Was dość często ale nadal trudno jest wchodzić w niektóre tematy, żeby nie dostać obuchem w łeb a na pyskówki i spory nie mam ochoty.
Pozdrawiam wszystkich.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2012-05-05 08:57
Tadeusz miło Cię tu widzieć. :-) Mam nadzieję, że w Kuchni nikt nam tym "obuchem" nie przywali, bo przy dobrym jedzeniu , to i złośliwi łagodnieją. Dziś zapraszam na prosty obiad. Sałata jaką robiła moja babcia czyli z cukrm , octem, solą , pieprzem, dobrym zsiadłym mlekiem i odrobiną śmietany. Ziemniaki tłuczone ze skwarkami, posypane koperkiem. Jajko sadzone. :-))))))))))
Nadrzędny Autor kinga1977 Dodany 2012-05-05 16:34
Witam Cię Tadeusz :-)
Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz, bo tutaj tematy raczej do smakowania, więc na pyskówki raczej się nie zanosi...na to liczę:)
Zawsze to milej móc z kimś porozmawiać, choćby wirtualnie. Jakoś wtedy lżej człowiekowi na duszy. Pozdrawiam Cię serdecznie. Trzymaj się cieplutko i nie myśl o smutnych i złych sprawach. Wiem, że łatwo powiedzieć, ale podobno czas leczy rany.
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-05 16:28
Witam Cię serdecznie Ellu :-)
Mam nadzieję, że będzie Ci smakował, zresztą nie tylko Tobie. Kiedyś też myślałam, że co to może być, mleko, boczek i vegeta...aż spróbowałam i  teraz robię często. Czasami nawet zła jestem, bo zbyt szybko schodzi ;-) Naprawdę polecam. Pozdrawiam serdecznie:)
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-05-05 17:08
Zaintrygował mnie ten przepis,upiekę w ten sposób boczek niedługo.
Nadrzędny Autor kinga1977 Dodany 2012-05-05 17:30
Smacznego :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-05-05 18:28
Kinga a próbowałaś robiąc sos łączyć np: czosnek,cebula,marchew z jabłkiem i serkiem topionym? Nie daję wtedy ani mąki ani śmietany ale miksuję na gładką masę. Sos jest pyszny, zagęszczony samoistnie szczególnie jak się go robi na mięsku (wybór od tego co kto lubi jedynie z gulaszem jest trudniej bo nie odzielisz go łatwo od reszty)
Lubie experymenty kuchenne. Odpoczywam wtedy od pracy umyslowej. :-))))
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2012-05-05 20:17
Ella - czytając Twoje przepisy, zauważyłam, że używasz dużo serków topionych do różnych potraw. Ja też spróbowałam,danie nie było złe, ale oka nie cieszyło. Były grudki! Czy można jakoś temu zaradzić?
Nadrzędny Autor Ella. Dodany 2012-05-05 21:12 Zmieniony 2012-05-05 21:14
Kryształku serki się gotuje więc grudek nie powinno być. U mnie ich nie ma. Zamiast mąki czy śmietany lub jedno z drugim daję serki a to i zagęści i zabieli bez grudek doda też smak w zależności od smaku serka. Daję te trójkąciki firma bez znaczenia. Kupuję te tańsze.
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-06 09:42
Witam Cię Ella :-)
Nie robiłam jeszcze takiego sosu, ale na pewno spróbuję, dziękuję :-) Kiedyś przygotowałam sosik, ale praktycznie z samych serków topionych +  słodka śmietana, do tego podsmażona szynka pocięta w paseczki, zeszklona cebula i grubo zmielony pieprz. Ot, taki sosik do makaronu.
Pozdrawiam :-)
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-06 09:55
Mam fajny przepis na ciasto. Jest trochę pracochłonne i niezbyt tanie, ale jakie pyszne. Jak się troszkę ogarnę z obiadkiem, to później podam przepis. Miłego dnia życzę :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-05-06 10:07
zatem czekam na przepis
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-06 16:01
Podaję przepis na ciasto. Bardzo smaczne, jedyny minus to to, że za szybko schodzi i jest kaloryczne ;-)

1 duże opakowanie herbatników ( tak żeby wyłożyć dużą blaszkę),
2 duże opakowania krakersów ( tylko nie cebulowe:) ),
3 budynie śmietankowe słodzone,
1 duża łyżka mąki pszennej,
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej,
1 litr mleka 3,2%,
1 kostka masła,
1 puszka masy krówkowej, lub mleko skondensowane w puszce, które trzeba gotować 2 godziny,
1/2 l śmietany kremówki,
2 fix'y do śmietany,
1 gorzka czekolada zmrożona.

Blaszkę wysmarować tłuszczem i ułożyć warstwę herbatników. Budynie wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać mleko i ugotować budyń. Gdy budyń przestygnie, ucierać z masłem na gładką masę. Połowę masy wykładamy na herbatniki, następnie układamy warstwę krakersów, na krakersy wykładamy masę krówkową i znów warstwa krakersów i drugą część masy budyniowej. Na koniec ubijamy śmietanę z fix'em ( ja dodaję do śmietany trochę cukru pudru, ale nie trzeba) i wykładamy na budyń. Wierzch posypuję startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą i wkładam do lodówki. Ciasto zawsze przygotowuję pod wieczór, najlepsze jest na drugi dzień.

Smacznego:)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-05-06 16:09
dziękuje kinga
jedna sugestia z mojej strony pisz zawsze na dole ostatniej strony wtedy łatwiej znaleźć post i odpisać na niego
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-06 16:28
Dziękuję Ci Basiu za sugestie. Nie mam jeszcze doświadczenia, więc nie zawsze mi wychodzi. Postaram się pisać w ten sposób.
Pozdrawiam:)
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-05-06 16:29
na samym dole są nr stron pozdrawiam
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-05-06 14:45
Kinga ja też tak eksperymentuję. czyli z tego samego a inaczej :-) Dawniej wydawało mi się że wypiekanie mięs z dadatkami jak: miód, jabłka, czosnek, cebula. płatki z migdałów nie pasują do siebie teraz wiem że w piekarniku z tych rzeczy można cuda wypiekać. Dobrze jest zmieniać smak mięs panierując godzinkę czasu w samym soku z pomarańczy.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-05-06 15:31
musi być pyszne
Nadrzędny Autor kinga1977 Dodany 2012-05-06 15:44
Witam :-)
Aż się jeść zachciewa, czytając o takich pysznościach. Zaraz podam przepis na ciasto, ale przedtem fajny, baaardzo smaczny filet z indyka. Ja stosuję do obiadku na gorąco, ale równie pysznie smakuje na kanapkach:)

1 filet z indyka,
3/4 kostki masła,
szczypta czerwonej, słodkiej papryki,
sól.

Filet umyć, osuszyć i natrzeć mocno solą ( ja przygotowuję zawsze dzień wcześniej, wtedy fajnie przejdzie), przed włożeniem do piekarnika posypać lekko z wierzchu papryką, włożyć do rękawa foliowego, na górę położyć zimne masło. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
Napisałam około, bo czas pieczenia uzależniam od wagi mięska. 1 godzina na 1 kg mięsa. Filet zawsze trochę krócej, bo się szybko robi.
Ja podaję z żurawiną, powstałym sosikiem można polać ziemniaczki. Pycha :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-05-06 15:50
Pyszne Kinga. Też tak robię tylko ja do rękawa wsypuję pod koniec pieczenia suszoną żurawinę :-)
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-06 16:26
Muszę spróbować, bo suszonej nie wsypywałam. Dzięki :-)
Mam jeszcze przepis na jabłecznik na biszkopcie.

Składniki na biszkopt duża blaszka, który zawsze się udaje.
Biszkopt wyrośnie bardzo, a nie potrzeba by był taki gruby, więc składniki można podzielić na pół, albo zrobić drugie ciasto.
Teraz mamy sezon na truskawki, więc będzie jak znalazł.

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na pół.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Mus jabłkowy:

1,5 kg jabłek zetrzeć na tarce i przesmażyć z cukrem, można dodać rodzynki. Teraz jabłka są drogie, więc kupuję 2 gotowe musy w Lidlu.
3 galaretki cytrynowe.

Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gotującej wody i poczekać aż zacznie tężeć, wtedy wymieszać z musem i wylać na wystudzony biszkopt.

Masa na wierzch.

1/2 l mleka,
0,5 szkl. cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 kostka masła.

Z pół litra mleka odlać pół szklanki, wymieszać z cukrem waniliowym i dodać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z 0,5 szkl. cukru, dodać wymieszaną mąkę i ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem . Gotową masę wyłożyć na jabłka. Można posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi lub kakao, albo zostawić samą masę. 
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-05-09 19:17
Kinga, ale się rozpędziłaś. Same smakołyki. Może nas zaprosisz na te frykasy? :-))))))))
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-09 21:27
Witam Cię Lidian :-)
Bardzo chętnie zaprosiłabym Was na dobre ciasto i nie tylko. Odkąd nie pracuję, nudzę się okropnie. Jutro podam fajny przepis na sernik bez sera, łatwy i tani. Teraz już zmykam, bo trochę się stresuję i nic mi nie idzie, jutro mam sprawę w sądzie o przyznanie renty.
Spokojnej nocki i kolorowych snów. Pozdrawiam serdecznie :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-05-09 21:52
Kinga!!!!!  I Ty uległaś modzie dzisiejszych czasów? Sernik bez sera, to tak jak kiełbasa bez mięsa, pasztet drobiowy bez drobiu itd, itd..... No no sernik bez sera, zaintrygowałaś mnie. Czekam na ten przepis z niecierpliwością. :-))))))))))))))))))

Życzę powodzenia na sprawie i mimo wszystko spokojnej nocy. :-))))))))
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-10 10:59
Witam Cię Lidian :-)
Zgodnie z umową przesyłam przepis na sernik bez sera. Modzie raczej nie uległam, ale jak pracowałam brakowało mi czasu, więc starałam się upiec coś na szybko, a że wyszło coś w rodzaju sernika... super :-)
Sprawę w sądzie wygrałam :-)

Ciasto możesz zrobić takie, jakie lubisz. Ja robiłam na kruchym i taki przepis podam.

CIASTO:

3 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. cukru,
1 margaryna,
5 żółtek,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Ja czasami robię dzień wcześniej i zamrażam.

MASA SEROWA:

5 białek,
1 szkl. cukru,
2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
3 duże śmietany 18% po 400g ( mogą być najzwyklejsze i najtańsze np. z Biedronki) 

Ubić pianę z białek, dodać cukier i śmietanę. Dalej ubijając dodać budynie. Jedną część ciasta wyłożyć wysmarowaną na blachę ( ja ścieram na tarce jarzynowej) no ciasto wylać masę serową ( będzie bardzo rzadka, ale tak ma być) na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec pół godziny w temp. 180 stopni i następne pół godziny w temp. 160 stopni. Można kroić po całkowitym wystudzeniu, gorące ciasto może się rozpaść. Smacznego :-)

Ps. Ciasto można ulepszyć przez dodanie rodzynek, brzoskwiń itp.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-05-10 13:22
Na początek Kingo z całego serca gratuluję wygranej. :-)))

Przepis "wygląda" smacznie. Wypróbuję. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-10 14:48
Bardzo dziękuję za gratulacje:) Już myślałam, że to się nigdy nie skończy, ale po 10-ciu miesiącach wygrałam z ZUS-em.
Mam jeszcze sporo ciekawych i smacznych przepisów. Jak odszukam, to napiszę.
Pozdrawiam :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-05-10 16:06
Z niecierpliwością czekam na następne Twoje przepisy. Tylko zaznaczam, że w takim szybkim tempie wszystkich nie zdążę zrobić. :-)))
Nadrzędny - Autor kinga1977 Dodany 2012-05-11 22:21
Witam Cię Lidian :-) Jak znajdę chwilkę, napiszę więcej. Lubię gotować, więc zawsze coś wymyślę, ulepszę itp. Dziś robiłam tort, bo syn sobie wieczorem wymyślił, że koleżanka ma jutro urodziny, nawet sam biszkopt upiekł. Jak na pierwszy raz...super. Teraz zmykam już do łóżeczka, bo zmęczona trochę jestem, zapomniałam dodać, że po tym moim gotowaniu i siedzeniu w domku, nabrałam trochę wagi, więc chodzę codziennie 10 km do lasu. Namówiłam nawet koleżankę i fajnie jest :-) Spokojnej nocki. Pozdrawiam :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-05-14 08:10
Cierpliwie czekam. Jak będziesz miała czas i siły , to podasz nowe przepisy. Pozdrawiam. :-)
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-05-14 15:49
może i ja skorzystam :-) ciasto zpisane mam
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 101) (2444042 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill