"W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który obniża we krwi poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Należy pamiętać, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza o 2-3 krotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową."
na teraz tylko tyle
http://hipokrates2012.wordpress.com/2013/01/10/prozdrowotne-wlasciwosci-owsa/Jest co czytać, nawet na SM nieco pomaga?
I sprawa druga o jajkach:
http://natemat.pl/73855,jajka-wcale-nie-podnosza-cholesterolu"Jednak w świetle najnowszych badań okazuje się, że na stężenie cholesterolu w surowicy znacznie większy wpływ niż ilość cholesterolu w diecie mają tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, które znajdują się m.in. w mięsie i wypiekach przemysłowych. "
Ciasta, ciastka, ciasteczka i waga.
Należy jednak zwrócić uwagę na to, ze poziom cholesterolu jest śrubowany przez koncerny sprzedające potem leki na obniżenie.
Stres też powoduje nagły wzrost cholesterolu, czytałam, że studentom przed egzaminami badano cholesterol i pojawiał się gwałtowny wzrost do niebotycznych wartości.
Na teraz tyle i miłego wieczoru...bez ciasta.
))