Valkiria podaję przepis na makowiec, o który pytałaś.
Ciasto
-1kg mąki
-40dag masła
-10 dag drożdży zmieszanych z 1/2 szklanki śmietany 30%
-1 szklanka cukru pudru
-5jaj+3 żółtka
-szczypta soli
-dodatki zapachowe (wanilia)
Farsz
-1kg maku
-2litry mleka
-1kostka masła
-1szklanka lub trochę więcej miodu
-wanilia, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa
-2szklanki cukru
-8jaj
Mak zalać gorącym mlekiem, często mieszając gotować na małym ogniu około 45 minut. Przelać na sito. Kilka razy zemleć przez maszynkę. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło i miód, dodać wanilię i drobno siekane bakalie, mieszając dodać mak. Smażyć kilka minut pilnując żeby się nie przypalił. Przestudzić i dodać żółtka utarte z cukrem i ubitą na sztywno pianę z białek. Można też dodać kieliszek koniaku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część bardzo cienko rozwałkować. rozsmarować na placku letni farsz, dokładnie zlepić i ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w dość gorącym piekarniku około 45 minut.