I etap. Głodówka oczyszczająca (lub dieta warzywno-owocowa).
Post - czyli przerwa w odżywianiu - uruchamia poprzez zdolność organizmu do samoleczenia szereg reakcji zmierzających do eliminacji złogów, regeneracji i przywrócenia homeostazy, czyli zdrowia. W przypadku braku postów organizm zostaje pozbawiony możliwości samooczyszczania. Przerwanie dowozu białka i tłuszczu doprowadza do zużywania własnych, zwyrodniałych białek, złogów tłuszczu i cholesterolu. Włącza się ODŻYWIANIE WEWNĘTRZNE. Uruchomienie proteolizy (rozpadu białek) pobudza procesy regeneracji i przyspiesza ustępowanie zmian zwyrodnieniowo-zapalnych. Uruchomienie lipolizy (rozpadu tłuszczu) sprzyja cofaniu się miażdżycy, otyłości i usprawnianiu wielu przemian. Kwasy tłuszczowe przesiąkają do światła przewodu pokarmowego, co daje uczucie braku głodu.
Inne diety niskokaloryczne oparte na spożywaniu białka w postaci chudego mięsa, mleka i twarogu wywołują także efekt odchudzający, jednakże pozostają bez wpływu na współistniejące choroby.
W czasie kuracji oczyszczającej zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcze, takie jak:
korzeniowe (marchew, burak, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan)
kapustne (kapusta biała, włoska, kalafior)
cebulowe (cebula, czosnek, por)
dyniowate (ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia)
psiankowate (pomidory, papryka)
liściaste (sałata, seler naciowy, zioła przyprawowe)
owoce (jabłka, grapefruity, cytryny).
Nie należy spożywać wtedy zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mięsa, mleka, oleju ani słodkich owoców - są zbyt odżywcze i hamują spalanie wewnętrzne. Dodanie ich do diety przestawia odżywianie na tor spalania zewnętrznego, co może spowodować szereg niedoborów pokarmowych wynikających z niewystarczającego dowozu składników pokarmowych w proponowanej diecie warzywno-owocowej.
Nie należy pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu ani palić papierosów. Warzywa zaleca się spożywać w postaci soków, surówek, warzyw duszonych i zup gotowanych na wodzie bez tłuszczu. Ilość pokarmu jest dowolna. Kolejność jego spożywania - nie. Najpierw (20 minut przed posiłkiem) pijemy świeży sok (roślinne enzymy trawienne w nim zawarte ułatwiają trawienie), potem owoce, surówki i warzywa gotowane lub duszone. Po kilku dniach uczucie głodu znika, co sprzyja ograniczeniu ilości pokarmów. Szczególnie zaleca się spożywać pokarmy zawierające bakterie kwasu mlekowego np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek i chrzan (zabójczy w stosunku do bakterii gnilnych), co sprzyja rozwojowi prawidłowej flory bakteryjnej w jelicie grubym.
Rośliny zielone (pietruszka, sałata, koper, pokrzywa, kapusta) są źródłem m.in. dobrze przyswajalnego wapnia, co zapobiega odwapnieniu organizmu, a także zawierają cenny magnez i żelazo. Zaleca się również picie wysokozmineralizowanej wody (np. Muszynianka).Wolno używać soli z mikroelementami.
Dieta warzywno-owocowa dostarcza zaledwie 400 kcal (gdy zwykła ok. 2000 kcal), co przywraca komórkom wrażliwość na insulinę (ustępowanie wszystkich chorób należących do zespołu X-normalizacja nadciśnienia i poziomu cholesterolu i HDL, cofanie się cukrzycy, choroby wieńcowej). Utrata wagi w ciągu 2 tygodni u szczupłych wynosi 3-4 kg, u otyłych - 4-6 i więcej. Ustępują obrzęki (pojawia się wielomocz), po 6 tygodniach obniża się cholesterol (wzrasta HDL), spada OB (jeśli był wysoki), obniża się poziom krążących kompleksów immunologicznych.
W przewlekłych zapaleniach wątroby podwyższona wyjściowo aktywność transaminaz oraz autoprzeciwciał ulega obniżeniu. Dr Ewa Dąbrowska podaje szereg przykładów skutecznej poprawy po zastosowaniu diety warzywno-owocowej w takich chorobach jak: agresywne zapalenie wątroby, cukrzyca, zakażenia gronkowcowe, hiperlipidemia, niewydolność krążenia, choroba wieńcowa, astma, kamica, łuszczyca, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, miażdżyca zarostowa tętnic, reumatoidalne zapalenie stawów, nadciśnienie, porfiria późna skórna, zwyrodnienie stawów, owrzodzenie podudzi, zakrzepowe zapalenie żył.
Kto z nas nie stał bezradnie nad przewlekle chorym pacjentem nie mając już dla niego żadnej alternatywy leczenia… Może warto spróbować tej szansy?
O znaczeniu postu uczy Ewangelia i doświadczenie wielu pokoleń. Dla jego podjęcia i prowadzenia potrzeba siły woli, wyrzeczenia i pokory. Może stać się on formą przeżycia duchowego, religijnego przez oczyszczenie ciała i rozjaśnienie umysłu. Religia katolicka poucza, że należy zachowywać nakazane posty i nazywa post jednym z najważniejszych dobrych uczynków. Tępi zaś nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu traktując je jako jeden z grzechów głównych.
Post jest przeciwskazany u osób chorych na gruźlicę, nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, ostrą porfirię, depresję, wyniszczenie organizmu, a także u dzieci i młodzieży przed okresem dojrzewania.
Dietę warzywno-owocową można okresowo zastąpić piciem wyłącznie soków (konieczne dołączenie lewatyw dla oczyszczenia jelita grubego).
II etap. Zdrowe, pełnowartościowe żywienie.
W 1991 roku Stowarzyszenie Lekarzy Medycyny Odpowiedzialnej w USA wydało raport zalecający gruntowną zmianę diety. Polega ona na wprowadzeniu wyłącznie 4 grup pokarmów roślinnych: warzyw, owoców, nasion zbóż i roślin strączkowych. Według opinii ekspertów produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, nabiał) nie są niezbędnym pokarmem i mogą być uważane za dodatek, a nie podstawę żywienia. WHO zaleca spożycie dzienne 400 g owoców i warzyw oraz 30 g nasion roślin strączkowych.
Rośliny są nie tylko źródłem witamin, mikroelementów, białek, węglowodanów, błonnika, ale zawierają przeciwutleniacze oraz związki o właściwościach przeciwnowotworowych.
W zdrowym żywieniu zaleca się spożywać:
1) jako podstawę żywienia produkty pochodzenia roślinnego
a) wyroby z pełnego ziarna (chleb razowy, płatki zbożowe, grube kasze, makarony razowe, ryż brązowy)
b) warzywa i owoce , w tym zielone oraz obowiązkowo czosnek i chrzan
c) niewielką ilość roślin strączkowych
d) niewielką ilość nasion oleistych (dynia, słonecznik, orzechy), oleje tłoczone na zimno (oliwa), olej z nasion wiesiołka (Oeparol)
2) jako dodatek produkty pochodzenia zwierzęcego
a) niewielką ilość masła (najlepiej zmieszanego z olejem tłoczonym na zimno)
b) niewielką ilość fermentowanego mleka (kefir, jogurt, twaróg sam lub z warzywami)
c) rybę gotowaną lub duszoną (1-2 razy w tygodniu najlepiej w połączeniu z warzywami i chrzanem)
d) białko jaja jako dodatek do wyrobów z mąki lub roślin strączkowych.
Nie bez znaczenia jest sposób łączenia ze sobą tych produktów: szczególnie korzystne połączenie stanowią zboża z warzywami, strączkowymi, grzybami oraz warzywa z nabiałem, tłuszczem, rybą, zbożem (uzupełnienie brakujących aminokwasów, co czyni białko roślinne pełnowartościowym). Nie należy łączyć nabiału czy mięsa z produktami zbożowymi, ziemniakami, tłuszczem.
Pokarmy przerobione przemysłowo takie jak: biały cukier, biała mąka, biała sól, oleje rafinowane, mięso zostały wykluczone z diety. Parę słów dla przypomnienia o tym, dlaczego.
1) Duże spożycie cukru i tłuszczu (białej mąki, słodyczy, mięsa) może doprowadzić do powstania zespołu X (otyłość, choroba wieńcowa, nadciśnienie, cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu). Taka dieta sprzyja powstawaniu wolnych rodników (zwłaszcza produkty smażone, wędzone, spleśniałe), które uszkadzają struktury komórkowe prowadząc do samostrawienia, zapalenia, niedokrwienia, martwicy, zwyrodnienia.
2) Spożywanie nienaturalnych biologicznie olejów (przetworzonych) i tłuszczów zwierzęcych, cukru, alkoholu może blokować ważny enzym delta 6-desaturazę czynną w produkcji prostaglandyn (o działaniu przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym).
3) Spożycie pokarmu niezrównoważonego i niedoborowego, jakim jest biała mąka czy cukier, może spowodować zubożenie organizmu w szereg witamin, wapń, chrom, które są w zewnętrznej warstwie ziarna. Biała mąka i cukier są uważane za najszkodliwsze produkty współczesnej diety!
4) Mleko od krowy (szczególnie pasteryzowane) jest najzdrowszym pokarmem dla cieląt, lecz nie dla człowieka. Podlega gniciu w jelitach, sprzyja miażdżycy (kazeina, cholesterol, tłuszcz) zwłaszcza przy braku kwasu foliowego zawartego w roślinach zielonych, odwapnieniu kości (białko, fosforany) i alergii.
5) Białko zwierzęce zakwasza organizm, co doprowadza do neutralizowania zasadowymi solami wapniowymi z kości. Może to prowadzić do osteoporozy. Obecność puryn w mięsie sprzyja skazie moczanowej.
6) Stłuszczała wątroba traci zdolność oczyszczania krwi napływającej z jelit. W wyniku gnicia w jelitach do krwi przechodzą "niestrawione" cząsteczki tworząc kompleksy immunologiczne blokujące układ odpornościowy (spadek odporności - zespół przeciekających jelit).
7) Brak błonnika przyspieszającego pasaż jelitowy, obniżającego cholesterol, zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych, zwalniającego przyswajanie cukru podwyższa ryzyko nowotworów sutka, okrężnicy, prostaty, chorób serca, otyłości, cukrzycy i osteoporozy.
Długowieczni Hindusi z doliny Hunza są wegetarianami. Ich jadłospis składa się z surowych jarzyn i owoców latem, kiełków zbóż, suszonych moreli i owczej bryndzy zimą. Zdrowi do późnej starości tybetańscy mnisi nie znający próchnicy, chorób układu krążenia, nowotworów jelita grubego jedzą placki jęczmienne, piją ziołową herbatę, czystą wodę, a latem dodają rzepę, marchew, ziemniaki i trochę ryżu.
A może w czystości ekologicznej jelita grubego tkwi tajemnica długowieczności?
Tyle teoria, teraz praktyka.
Pościłam leczniczo 2 tygodnie (i poszczę dalej!). Trudno uwierzyć, ale nie czułam głodu. Z dala od pracy, znajomych i rodziny (bo pościć trzeba w odosobnieniu, ukryciu!), przemierzałam pieszo lub rowerem wzdłuż pięknych jezior kaszubskich 10-20 km dziennie (bo ruch wspomaga odchudzanie i oczyszczanie, a Kaszuby koją duszę!). Jadłam dowoli, choć po 3 dniach jeść mi się za bardzo nie chciało. Czułam się lekko na ciele i duszy. "Przebudowałam sobie mózg", uwierzyłam w siebie i swoją siłę woli. Nauczyłam się przyrządzać smaczne rzeczy stosowane w I i II etapie kuracji (ciasto musli bananowe!!!).
Czy żałuję jeszcze kotletów i tortu? Tak, żałuję..., że zdecydowałam się z nich zrezygnować dopiero teraz!
Maria Król