forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Autor lidian
Dodany 2008-06-07 18:46
Jakieś zamrożone mięsiwa: udka kurze, łopatka, karkówka.
Autor Ella
Dodany 2008-06-07 18:51
udka odmroś natrzyj przyprawami i albo na patelce podsmaż i podduś, albo wstaw do piekarnika i niech se tam dojdą same ---ziemniaczki oskrob, obtaczaj w oleju lekko posol poukładaj na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem i wstaw do piekarnika razem z udkami, ale w dwóch blaszkach piętrowo ..od czasu do czasu poobracaj by równo się zarumieniły. Przygotuj surówkę i schłodzony napój......... Smacznego
Autor lidian
Dodany 2008-06-07 18:53
No Ella już drugi dzień układasz mi jadłospis. Ciekawe czy rachunek już wysłałaś. Dzięki za pomysł.
Autor Ella
Dodany 2008-06-07 18:56
Nie biorę za usługi opłat a obiadek taki robie jak nie chce mi sie stać przy kuchni .......Na zdrówko
)))))))))))))))
Autor lidian
Dodany 2008-06-07 18:57
Super, dzięki.
Autor Ella
Dodany 2008-06-07 19:00
Drobiazg nie dziękuj cieszę sie, że mogłam podpowiedzieć....ja jutro jeszcze zrobie zupkę krupniczek, ale to już na poniedziałek by mieć wolne od kuchni
Autor lidian
Dodany 2008-06-07 19:02
No jak tak dalej pójdzie to będę miała jadłospis na cały tydzień.
a co krupniczek też
)))))))
Autor lidian
Dodany 2008-06-07 19:04
Tak mi się zdaje.
Autor Ella
Dodany 2008-06-07 19:07
fajnie i rób jutro by w poniedziałek smażyć się na czekoladkę o ile możesz bo ja niestety nie za bardzo
Autor lidian
Dodany 2008-06-07 19:11
Coś Ty chyba bym umarła na słońcu leżąć. Nie znoszę tego. Ciągle jest mi gorąco, nawet zimą.
dlatego napisałam jak możesz ja nie mogę bo mam bardzo jasna karnacje i się spalam
Autor lidian
Dodany 2008-06-07 19:14
To na opaleniznę zsiadłe mleczko trzeba przyłożyć, a będzie lżej.
Autor Ella
Dodany 2008-06-07 19:25
wolę nie opalać się ale tu kuchnai i tylko gary nas osmalą hi hi hi
Autor lidian
Dodany 2008-06-08 18:46
Ella udał się obiad, wszystkim smakowało. Czekam z niecierpliwością na inne podpowiedzi.
Autor Ella
Dodany 2008-06-08 19:00
dziś pichnęłam krupnik na porcji rosołowe z kury kasza jęczmienna drobna,1 średnia marchewka,pół średniego selera ---pokroić w paseczki długości 2 cm,por (na oko) w kostkę grubą,pietruszkę zieloną posiekać, ziemniak duży w dość drobna kostkę.
Porcję rosołową i kaszę obgotować do miękkości dodać 1 kostkę warzywną i wszystkie pokrojone warzywa razem z ziemniaczkiem bez pietruszki. Gotować tylko tyle by kostka ziemniaka była miękka dodać nać posiekaną i chwilkę gotować. Doprawić magii. Smacznego
Warzywa bedą miękkie ale nie rozpadną się a seler nie rozgotuje sie i oto w tym chodzi
Autor lidian
Dodany 2008-06-08 19:02
Dzięki
Autor Ella
Dodany 2008-06-08 19:04
Robię dużo obiadków z drobiu bo szybciej się gotuje no i smaczniejsze
Autor lidian
Dodany 2008-06-08 19:07
i zdrowsze
Autor Ella
Dodany 2008-06-08 19:35
Chyba tak ale nie myślałam o zdrowiu po prostu uwielbiam drób
Autor anka99
Dodany 2023-01-12 22:48
Ja lubię co jakiś czas przyrządzić coś nowego i zainteresowało mnie
gotowanie tapioki na mleku. Wydawało mi się, że jest to bardzo trudne, ale jednak nie. Trzeba tylko wiedzieć, na co zwrócić uwagę i ile czasu gotować tapiokę. Jakie nowe dania przyrządzaliście niedawno?
Jutro ryż z truskawkami na słodko i z gęstą śmietaną....
Krupnik wchłonęli jak odkurzacz kurz
U mnie już truskawe mają dosyć. Po ile u was są truskawki. U mnie 3.50zł
A u mnie nie wiem po ile bo nie patrzyłem na truskawki tylko na piwo.
a zresztą jest listopad to świeże truskaweczki będą w przyszłym roku.
Autor lidian
Dodany 2008-06-09 18:05
Matko, dziewczyny na księżycu mieszkacie? Dlaczego tak drogo? Ja podałam cenę jaka była z samego rana później to już były po 2 zł(tak mi syn mówił).
U nas cały czas nie spadają a po południu wzrastają a i tak mało ich w sprzedarzy natomiast na działce jeszcze nie ma
tu w zeszłym ta samo było
W zeszłym roku było już taniej ale i tak tańsze niż mięcho i smaczniejsze
))))
też jem bardzo malutko mięsnych rzczy ale i teraz świeżych owców i niektóre jarzyny nefrolog kazala ograniczyc
piszesz nefrolog no cóż ja już sama działam po swojemu ale wolę jarzyny na różny sposób a z mięsa to drób
no zupełnie mnie to ograniczyło bo latem jadłam jak najwięcej świeżości a stop .
strąkowych, truskawki, bananki, i to co zawiera potas niet
Najwięcej potasu mają pomidory i soki pomidorowe. Mi już zbrzydły przeniosłam się na wszystko co mam pod ręką ale chlebek biały wieloziarnisty. Uwielbiam też migdały, orzechy i wszystkie letnie owoce.Z warzyw brokuły i nowalijki teraz. Posiłki dzielę na cztery pory roku
Autor lidian
Dodany 2008-06-09 19:15
W moim domu też dużo jemy warzyw i owoców, ale od czasu do czasu mięsko to i owszem.
Moi są mięsożerni, ale ja gotuję więc i dyryguję, ale ich nie krzywdzę
Autor Olenka
Dodany 2008-06-09 21:03
Dziewczyny, a Wy te przepisy, to z głowy? Bo ja lubię gotować, ale nie mam głowy do zapamiętanie przepisów, a sama jakoś nie wymyślam. Nie mam takich zdolności....Ale zjeść bardzo chętnie. Gotować też, ale tylko z przepisu. A Wy z pamięci?
Ella, fajnie, że miałaś ostatnio ryż z truskawkami. Ja go uwielbiam, ale jakoś tak dawno nie jadłam. Pycha:-0
Tak ja zmyślam i gotuję co się da i jak sie da......Polecam wypróbować pychotka
OLEŃKO ja spisuję z przep. ELLI i LIDIAN i próbowałam mają dziwczyny talent !!! dziś nie gotuję idę na dwór haa Pozdrawiam
Ola nie załamuj się. Jak wychodziłam za mąż umiałam ugotować wodę na kawę. Praktyka czyni mistrza.
Autor Malwa
Dodany 2008-06-10 14:23
Wiecie co to jest zupa na-winie?Kiedys pisałam ,ale nikt nie pytał to chyba zadna nowość.
Ja prawie nigdy nie korzystam z przepisów,tzn.tak b.ogólnie,raczej improwizuję i każda potrawa o tej samej nazwie za każdym razem jest inna.
To z lenistwa-nie chce mi się trzymać kartke i czytać,a wszystkiego się nie zapamieta.Ale to ciasto Lidian- "bez ugniatania"-zapisałam.
Musze jeszcze raz zrobić,tylko gdy będzie chłodniej.
Autor lidian
Dodany 2008-06-10 14:25
Powiedz o tej zupie
Malwa ...zupa na winie??? Musiałam przeoczyć. Nie pytaj tylko pisz przepisy tak jak my
)))))))))
to co się nawinie ! czasami umiem taką ugotowac
Malwa odezwij się!!!!!!!!!
Już to słyszałam, ale ja takiej nie umiem.
Ale moją specjalnością jest spaghetti bolognese. Tylko tyle umiem..
lubie raczej mogłabym jeśc na okrągło
Autor Olenka
Dodany 2008-06-10 19:10
A ja i na okrągło, i na kwadratowo, i na trójkątnie. Ciągle jem ostatnio. Ale co tam się będę figurą przejmować!
Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill