www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 16) (2444226 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2008-07-17 09:01
tylko nie zapomnij, bo sie spalo --odpukac!
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-17 09:03
eeee   wyłączyłam    -   tylko   troszkę podpiekłam   .
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-07-17 09:07
A ja nic ie mam, pomysłu też :-((
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2008-07-17 09:13
to tak jak ja ciagle jestem bez gazu to co moge zrobic?
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-07-17 09:19
Malta- zagotuj wody w dzbanku ,zupke chińską na talerz,wrzątek i gotowe.Smacznego.Też to zrobię,tyle że dla siebie i pieska muszę coś innego upitrasić,chyba krupniczek na kostce.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-17 09:29
Ja dziś robię zupę z fasolką szparagową.Nie wiem czy taką robicie. Słodko-kwaśna.
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-07-17 09:30
Jak to?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-17 09:35
Tak się mówi bo po ugotowaniu dodaję trochę cukru i octu tak jak do barszczu. Robię też lekką zasmażkę z masła i mąki. Super zupa. Jest lekko kwaskowa.
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2008-07-17 09:42
moze znajde gdzies w kuchennej szufladzie jakas stara chinskazupke ale pewnie bedzie juz przeterminowana o ile w ogole znajde zobaczymy dopiero 11 jeszcze nie zglodnialam
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-07-17 09:51
Lidian - TAK NIE WOLNO!!! PRZYNAJMNIEJ DLA CIEBIE!!!!ALARM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-17 09:52
To jest odrobinka otu, ale dla siebie zupy robię bez niego i bez zasmażki.
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-07-17 10:18
UFF--jaka ulga,już się bałam...
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-17 17:49
Jutro piątek. Zwykle w piątki robię obiady bezmięsne. Może macie jakiś pomysł na taki obiad?
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-07-17 19:23
II DANIE - mintaj/filet/panierowany,ziemniaczki ,surówka z białej kapusty-lekko zakwaszona,skropiona oliwką,
zupa-------nie wiem, pewno na winie......
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-17 19:25
Zupki na winie nie znam.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-18 07:21
U mnie   też  ryba z ""pomysł  na""-robię to  pierwszy raz  i jak  nie będzie  dobre  to... więcej  nie kupię  !
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-18 08:59
Dziś zaskoczyłam. Zupka na winie czyli co się nawinie. Też takie robię.
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-07-18 09:12
takie nasmaczniejsze  :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-18 13:01
Często improwizuję w kuchni. Masz rację takie potrawy są najsmaczniejsze. Jest tylko jedna wada: nigdy nie potrafię podać przepisu jak ktoś prosi, bo sama już nie pamiętam co dodałam. Robię wszystko na wyczucie. Pamiętam jak moja babcia coś pitrasiła w kuchni i pytałam ile czego dodaje, a ona odpowiadała, że garstkę lub szczyptę, to byłam zła, że nie mogę spisać dokładnie przepisu na daną potrawę. Teraz mówię tak samo jak babcia.
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-07-18 20:00
To samuśko,ile czego-nie wiem ,wszystko "na oko",ale wtedy ta sama potrawa ma za każdym razem inny smak,pewnie dlatego jeszcze mąż nie uciekł ode mnie.Wszystko mu smakuje.
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-07-18 20:12
Czarne Żeberka Chińczyka z sosem śliwkowym      NO TO NA SOBOTĘ COŚ ORYGINALNEGO UPICHCHCIMY......................................
 
Składniki  Przepis
1,5 kg mięsistych żeberek wieprzowych
pół łyżeczki przyprawy „5 spices”
7 łyżek sosu sojowego
3 łyżki octu winnego lub ryżowego
2 łyżki miodu
łyżka wódki
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu chili lub troszkę tabasco
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 cm plasterek imbiru
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
¼ łyżeczki zmielonego imbiru
200 g domowych powideł śliwkowych, mało słodkich
                                          

1. Umyj i osusz żeberka, pokrój w kawałki z jedną kostką. Wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego, ocet, miód, wódkę, sos chili, "5 spices" * i mąkę ziemniaczaną. Posiekaj imbir i czosnek i dodaj do mieszaniny. Powstałą marynatą zalej żeberka, odstaw do lodówki pod przykryciem najlepiej na całą noc.

2. Wyjmij żeberka z marynaty, za pomocą łyżki zdejmij marynatę z powierzchni mięsa. Marynatę zachowaj. Obsmaż żeberka na oleju na ostrym ogniu-uwaga, pryska! Rozgrzej piekarnik. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki z przykrywką, polej resztą marynaty i piecz pod przykryciem do miękkości.

3. Zmieszaj powidła śliwkowe z 3 łyżkami sosu sojowego, cynamonem, papryką i imbirem. Żeberka podaj z białym ryżem i sosem śliwkowym.

*"5 spices" czyli "pięć przypraw" to aromatyczna mieszanka przypraw kuchni chińskiej, u nas podobną zrobił Kamis, ale polecam poszukanie oryginalnej.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-07-18 20:14
Hej  Malwo   nie widziałam  na osiedlu  Chińczyka   :-)
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2008-07-18 20:59
o rety malwa jakiego mi smaka narobilas ale bym cos zjadla ,matko
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-18 21:00
to do  dzieła  !
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-18 21:03
Ja dziś jem przez cały dzień tylko warzywa. Takie oczyszczanie raz w tygodniu.
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-07-18 21:10
nie bede zagladac do watku kuchnia jak bede miala pusta lodowke ,mam nauczke
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-18 21:11
A ja jak będę na samych warzywkach.
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-07-18 21:47
Oj Liduś,Liduś-jak sie tak nawcinasz tych warzywek z herbicydami,azotynami,azotanami,ołowiem i kadmem - to nie wiem czy sie oczyścisz.
Lepiej sobie kaszy nagotuj na caly tydzień ,wskazana jaglana- i tak kasza i woda gotowana lub mineralna na przemian,albo kasza orkiszowa.
ŻEBY CIE TAK JUŻ Z KRETESEM NIE POGNĘBIAĆ- TO MOŻE TE WARZYWA -SZCZEGÓLNIE MARCHEWKĘ,PIETRUSZKĘ I SELER MASZ OD CHŁOPA-
NO TO JEST NADZIEJA ŻE OCZYŚCISZ ORGANIZM Z TOKSYN. Ciekawe jak wyglada seler od chłopa,hm.............
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-19 09:46
Malwo, jak bym tak patrzyła na wszystko, to nic już jeść nie można. Nawet chleb jest faszerowany ulepszaczami. Post warzywny stosuję wg dr Dąbrowskiej. Nawet  w książce, którą mi wczoraj poleciłaś jest cały dział leczenia warzywami. Dziś od rana ją czytam. A zatrucie środowiska jest tak duże, że nie wiadomo co jeść, bo nawet buraczki od chłopa są zanieczyszczone. Ziemia na metr jest skażona wszędzie.
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-07-19 09:53
Święta prawda- tak tylko chciałam postraszyć, czytałam że i w mące, a więc i w kaszach są czastki metalu z sit młynarskich.
Najlepiej kupmy sobie żarna.Pamietam ,leżały przed domem-w czasie wojny rodzice mielili zboże jakie udało sie zdobyc.
Gdyby tak zdrówko było- własny ogródek...gdyby,gdyby...............
Gdzie te dawne czasy,heeeeeeeeeeej......................
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-07-18 21:49
Renatko,a ty te żeberka to pewnie Chinczykowi chciałaś skubnąć?Biedny Chińczyk,a u nas chodzi taki tłuściutki nawet.......no to niebezpieczeństwo mu grozi.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-19 14:08
Zrobiłam żeberka na obiad, ale tradycyjnie i z naszymi przyprawami.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-19 17:59
Dziś  brak  obiadu  -szukaliśmy   brakujących  elementów .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-19 18:00
Jak nie będziesz jadła, to w wyremontowanym pięknym domu nie będzie miał kto mieszkać.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-19 18:02
jedliśmy  co nie co  ,a mieszkamy  w bloku   11  piętrowym
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-19 18:05
Jak nieraz nie możemy zjeść obiadu, to robię troszkę większą kolację. Tzn na ciepło.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-19 18:07
zrobię  też  ciepłą  ale  na mnie  jest  już za puzno .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-20 15:06
Kabaczek

Składniki:
- dorodny kabaczek
- 2 duże cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- mielona słodka papryka
- cukier
- musztarda
- olej do smażenia


Opis przygotowania:
Obrany ze skóry, pozbawiony miąższu kabaczek kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, czosnek siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kabaczek, często mieszając (powinien się lekko zrumienić).
Na oddzielnej patelni podsmażamy cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy koncentrat, keczup, przyprawy, podlewamy 2 łyżkami wody, zagotowujemy, całość łączymy z kabaczkiem i trzymamy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Po 10 min jarzynka jest gotowa.

może znacie inne przepisy na danie z kabaczkiem?
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-20 15:08
hhhmm  jeszcze nie jadłam  kabaczka   i nie wiem  jak  toto wygląda ?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-20 15:09
Jak wielki ogórek.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-07-20 15:12
acha  !!! dzięki   :-)
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-07-20 15:28
tylko nie pomyl z cukinia choi z niej mozna robic te same dania co z kabaczka
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-07-20 15:35
Sporo-kabaczek młody -świetnie nadaje się na surówkę,podobnie jak ogórek,ale mniej szkodzi dla osób ze schorzeniami prz.pok.
-pokrojony w kostke mozna dodawac do zup warzywnych,
-utarty na grubej tarce, dodany do ciasta trochę gęstszego jak naleśniki- palcósz ołatki-mogą byc na słodko,mogą być na słono,
-plastry grubości  ok.1cm. panierowane - do II DANIA
-kwiata kabaczka - również panierowane w cieście naleśnikowym - b. smaczne
Na razie tyle.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-22 17:15
Może macie pomysł na jutrzejszy obiad?
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-23 07:57
mam  botwinkę
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-24 11:55
Recepta na cały rok

Bierzemy 12 miesięcy,
oczyszczamy je dokładnie
z goryczy, chciwości, małostkowości i lęku,
po czym rozkrajamy każdy miesiąc
na 30 lub 31 części tak, aby zapasu
wystarczyło dokładnie na cały rok.

Każdy dzień przyrządzamy osobno
z jednego kawałka pracy
i dwóch kawałków pogody i humoru.

Do tego dodajemy trzy duże łyżki
nagromadzonego optymizmu,
łyżeczkę tolerancji,
ziarenko ironii i odrobinę taktu.

Następnie całą masę polewamy dokładnie
dużą ilością miłości. Gotową potrawę
przyozdabiamy bukietem uprzejmości
i podajemy codziennie z radością
i filiżanką dobrej, orzeźwiającej herbatki.

Ketherina Elizabeth Gorthe
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-25 09:12
spagetti z  sosem  słodko-kwaśnym  knora -  dawno  nie było  a  nie ma  kartofli 
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-26 18:53
Kawa z likierem - składniki

4 łyżki kawy ziarnistej
200 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki likieru kawowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania
Śmietankę i ziarna kawy gotować 5 min. Odcedzić. Dodać czekoladę. Ponownie gotować, ciągle mieszając. Dodać likier. Wystudzić. Popijać z małych kieliszków.



 

 
Nadrzędny - Autor true3lovers Dodany 2008-07-27 08:44
witam
Naszło mnie dzisiaj na robienie powideł .Znacie  kolezanki jakies proste przepisy najlepiej takie gdzie nie trzeba pasteryzowac.?..Czekam na podpowiedz (mogą byc przepisy na mieszane powidła np ze śliwek i jabłek )
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-07-27 11:32
Też nie lubię pasteryzować i od lat stosuje zasadę-gorące do gorącego i pod kocyk-dosłownie.
I tak-np.śliwki ,smaże kilka dni najpierw bez cukru,potem odparuwuje sok ,dodaję cukier i razem znów smażę,
Sloiczki praże w piekarniku do 100 stpni,przykrywki czyste,podkoniec na króciutko-żeby obeschły,
na koniec-do gorących słoików powidełka,jak zwykle nie do pełna /ok.2cm.do wieczka/,zakręcamu i pod kocyk.
Gotowe.  Tak samo mozna sok i powidła z innych owoców,a nawet kompoty.
Przechowują sie nawet kilka lat.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 16) (2444226 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill