www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 22) (2443767 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-30 14:14
Jedna szklanka (144 g) truskawek stanowi około 45 kalorii (188 kJ) i jest doskonałym źródłem witaminy C i flawonoidów
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-30 20:02
TRALALALA
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-30 14:19
Zamrażanie jest metodą przechowalnictwa w największym stopniu zapobiegającą stratom witamin w żywności. Na przykład straty witaminy C są stosunkowo niewielkie i wynoszą 20% (dla porównania - w syropach tracimy średnio 75%, w kompotach i dżemach powyżej 35%). Mrożone owoce tracą witaminę A tylko w 5-10%, a mrożone warzywa w 20-30%. Straty witamin B1 i PP są też znacznie mniejsze niż obserwuje się to przy innych metodach przechowywania żywności.
- Ważną zaletą mrożonek jest to, że podczas ich gotowania straty witamin są mniejsze niż w przypadku gotowania świeżych owoców i warzyw.
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-09-30 19:23
to prawda ,to chyba najlepsza metoda przechowywania owocow i warzyw
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-09-30 14:21
truskawki czytaj
truskawki czytaj
truskawki czytaj
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-30 17:37
Rolada z boczku

płat chudego surowego boczku
2-3 ząbki czosnku
majeranek
słodka papryka
sól

Farsz
mielone mięso
posiekany czosnek
jajko
bułka namoczona w mleku i odciśnięta
sól, ostra papryka, tymianek i oregano

Sposób przyrządzania:
Boczek myjemy, obsuszamy i lekko zbijamy drewnianym tłuczkiem, formując równy prostokątny płat. Starannie nacieramy z obu stron mieszanką majeranku, usiekanego czosnku, słodkiej papryki i soli. Odstawiamy na czas przygotowania farszu. Wszystkie składniki farszu starannie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Płat boczku równo smarujemy farszem i ciasno rolujemy wzdłuż. Zrolowany boczek obwiązujemy grubą bawełnianą nicią. Roladę w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy 60-70 minut. Po ostygnięciu kroimy w plastry na półmisku i układamy. Podajemy na zimno z pikantnymi surówkami.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-10-01 06:38
robie  kiełbaski  z  kartofelkami   --zapiekane   w  piekarniku   polece  jeszcze  po  kiszoną  kapuste  na  surówke
Nadrzędny Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-01 13:16
mam ostatnie wegierki,co mozna prócz powideł z nich zrobić.nie kompot.
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2008-10-01 13:19
Lidian ten przepis jest fantastyczny ten farsz w srodku superowski pomysl
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-10-01 13:33
Malt możesz go jeszcze modyfikować dodając inne przyprawy. :-)

Bogusia można robić  śliwki w cukrze, ale najlepszy jest placek ze śliwkami.

1kg śliwek
1/2 kg cukru
troszkę cynamonu

Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Połówki śliwek  posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, przykryć i odstawić na 3-4 godziny.
Potem delikatnie wymieszać. Ponownie przykryć i odstawić do następnego dnia. Cukier powinien rozpuścić się zupełnie.
Śliwki włożyć do wyparzonych słoików, wraz z powstałym sokiem i pasteryzować ok 15 min.
Nadrzędny Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-01 13:36
a te śliwki nadaja sie póżniej do placka? Robiłam kiedyś e occie ale posiałam przepis:(
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-10-01 13:38
Tak nadają się.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-10-02 08:11
Zupełnie nie wiem co dziś moim facetom na obiad przygotować. Może mała podpowiedź?
Nadrzędny - Autor magdan10 Dodany 2008-10-02 11:16
Szybki obiad jaki robię to: mięso mielone podsmażone i wrzucam sos do makaronu ze słoika. I tym polewam ugotowany makaron.

A gdybym miała czas na pichcenie, to bym chętnie zjadła placków ziemniaczanych (i chyba jutro zrobię). U mnie w domu placki jemy na różne sposoby: z sosem, ze śmietaną, z cukrem lub keczupem. Każdy lubi coś innego.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-10-02 11:29
kupiłam  pierogi  gotowe ale  z wyprubowanego  sklepiku  ---sama  nie  zrobie  to  nie  na  moje  łapki  :-(   Placki  ---to  moge   pomóc  Ci  piec   .:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-10-02 17:36
Placki to bobry pomysł na jutrzejszy bezmięsny dzień.
Nadrzędny - Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-02 18:35
a jest jakieś urządzenie do tarcia pyrów:)
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-10-02 18:43
no  robot  u mnie  w  postaci  męża
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-10-02 19:16
U mnie ten robot (mąż) się zbuntował i kupił mi robot elektryczny.
Nadrzędny Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-02 19:35
a taki elektryczny utrze na placki?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-10-02 19:37
Tak i to jak szybko.
Nadrzędny Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-02 19:47
Bóg zapłać za dobre rady,musze napisać list do gwiazdora:)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-10-02 20:31
Albo do złotej rybki
Nadrzędny Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-03 08:46
co dzisiaj na obiad,może gorący kubek,w końcu to piątek:)))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-10-03 08:54
Gorących kubków nie robię. Staram się unikać "gotowców". Dziś można śledzika, placki jak to już wczoraj ktoś zaproponował. Można po poznańsku gzik czyli biały ser ze śmietanką(ja robię z jogurtem), solą pieprzem i cebulką. Do tego ziemniaki z wody. Moja rodzina ze strony mamy pochodziła z poznańskiego i takie potrawy jadłam u babci.
Nadrzędny Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-03 08:57
też jestem poznańska pyra i będzie gzik.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-10-03 09:09
W tych okolicach mam jeszcze rodzinę.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-10-04 20:35
Uśmiech teściowej:

Składniki:

4 jajka

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jabłka

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

mleko



Margarynę utrzeć lub zmiksować z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec wsypać mąki z proszkiem, delikatnie wszystko wymieszać (ciasto jest dość klejące,ale nie dodawać mąki). Podzielić ciasto na pół. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę, posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką/kaszką manną. Zetrzeć na to obrane jabłka, i wylać ugotowany gorący budyń (w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu; raczej bez cukru, lub z połową ilości podanej na opakowaniu). Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut w temp. 180-190.
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-10-06 09:57
a dzisiaj to majstersztyk będzie w kuchni ;-)) . Idę robić kotlety :-(( .Ach jak mi się nie chce . Przecież nie jestem stworzony do schabowego ! Ja wirtuoz ;szczypty soli i nutki piprzu ;-) ,mam z taskiem klepać ten kawał mięsa i patrzeć jak się rozciapuje na mięsny naleśnik ;-))) . Pozdrawiam wszystkich a szczególności tych cio podobnie myślą ;-)
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-10-06 18:04
Witaj amalian mistrzu kuchni....u mnie jutro fasolka ale nie po bretońsku a w sosie pomidorowym z pieczarkami i cebulką z nutka pikantnej papryczki chili i słodkiej zielonej....
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-10-07 17:38
Mistrzowie, a co na jutro proponujecie?
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-10-07 17:49
1kg ziemniaków surowych zetrzeć na tarce do ziemniaków
05 kg mięsa mielonego doprawionego przyprawą "Zioła prowansalskie" firmy Kamis
2 jaja
sól, pieprz, papryka
1 łyżeczka przyprawy"Trzy ziarenka smaku"
1 kopiasta łyżka mąki pszennej

Wszystko razem dokładnie wymieszać doprawić do smaku, wylać na braszkę wysmarowaną olejem i wysypaną kaszą manną i zapiec na rumiano. Podawać na gorąco ewentualnie na zimno w zależności od gustu. Do popicia mleko słodkie rosołek czy też piwo - również w zależności od gustu

                                                             Smacznego
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-10-07 17:52
Elunia jak te ziemniaki mają być starte? Na miazgę czy w paseczki?
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-10-07 17:53
Jak na placki ziemniaczane---na miazgę
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-10-07 17:54
dzięki. :-)))))))))))))
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-10-07 17:55
Doprawiaj do własnego smaku---- danie pychotka--- smacznego
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-10-07 17:55
:-)))))))))))))))
Nadrzędny - Autor magdan10 Dodany 2008-10-08 10:25
Fajny i prosty przepis.
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-10-08 10:56
Ależ to harówa!!! Kilo ziemniaków zetrzeć na tarce???????Litosci!
Nadrzędny - Autor magdan10 Dodany 2008-10-08 11:01
Ja ziemniaki na placki ziemniaczane całe życie przepuszczam przez sokownik który jest chyba starszy ode mnie.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-10-08 11:55
a ja  dziś  nie  gotuję  i  jest  superowo   bo  nie  musze  myślec  :-)))))))
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-10-08 12:18
a co takiego uwolnilo cie z tej czynnosci?,jesli chcesz powiedziec?
Nadrzędny - Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-08 12:20
Magdan a dodajesz póżniej ten sok?
Nadrzędny - Autor magdan10 Dodany 2008-10-08 12:31
Nie "soku" nie dodaję. 
Nadrzędny Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-08 13:32
tak chce mi sie placków a nie chce mi sie trzec na tarce,dzieki za podpowiedz:)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-10-08 15:56
Zrób placki z dyni. Też są bardzo dobre. Niestety  również trzeba trzeć. :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-10-08 16:53
Do Malwy i wszystkich którzy trą dalej na tarce ....... dawniej ziemniaki tarłam na sokowirówce (część soku wraz z gąszczem krochmalu zlewałam do masy) Obecnie trę ziemniaki w maszynce wieloczynnościowej. Mało zmywania dużo jedzenia... Życie trzeba usprawniać gdy zawodzą siły.
Nadrzędny Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-08 17:56
Ella,fajnie ci to ostatnie zdanie wyszło:)) a placki z kabaczków jedliście?
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-10-08 18:12
Dzięki Bogusia.....tak placki z kabaczków też już jadłam i zupę z dyni.leczo z bakłażanów też
Nadrzędny - Autor Bogusia853 Dodany 2008-10-08 18:15
ale przyznaj,ze nie ma jak to "plindze"jak to mówią w u nas w wielkopolsce,tj placki ziemn.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 22) (2443767 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill