www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 47) (2452340 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor siwek Dodany 2009-07-17 13:20
Nie znam się na robieniu win,ale od pestek,to wszystko robi się gorzkie.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-07-17 14:18
I ja nie jestem specjalistą, ale do wiśniówki dodaje się pestki oprócz miąższu - dla smaku .
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-07-17 15:00
tez tak słyszałam
Nadrzędny Autor siwek Dodany 2009-07-17 15:03
amalian,to zrób dobre to wino,może kiedyś spróbujemy,jak Bóg da i Matka Boska dopomoże.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-07-17 17:20
O wiadomo że alkohol robią sami faceci .... :-))) Mój tata zasypuje całe wiśnie cukrem i sobie stoją.....aż można dodać czystą wódkę....to cała moja znajomość produkcji wiśniowej nalewki. Za to jej walory smakowe znam dokładnie. Jest przepyszna. Co z wiśniami? Jak filtruje przy mnie to zjadam je a potem jestem ululana :-) ( żart) Prawdą jest że są smaczne ale nasączone mocno alkoholem i faktycznie łatwo się nimi upić. Ja je płuczę w wodzie przegotowanej i zjadam ale połowa to idzie do śmieci.
Amalian czuję już jak pachnie wiśniówka :-))) a Ty malta czujesz? :-)))))
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2009-07-17 17:33
jak nie ,jak tak!
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-07-17 18:07
Amalian masz już tę wiśniówkę.... Malta może u mnie poszperamy w taty barku co? :-)
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-07-17 18:19
Taka wisniówka to pewnie będzie dobra dopiero na Boze Narodzenie to lepiejposzukajmy
Nadrzędny Autor eliska Dodany 2009-07-17 18:25
Zawsze zasypywałam cukrem całe wiśnie,potem jak puściły sok zalewałam spirytusem.W tym roku wisienki wydrylowane nabierają mocy i czekają na swoją porcję spirytusu.Zasypałam też cukrem orzechy włoskie ale muszą stać podobno ok.6 tygodni żeby je zalać procentami.Ta naleweczka to dobre lekarstwo na dolegliwości żołądkowo-jelitowe.W dużej ilości się tego nie da wypić.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-07-17 18:26
Ojej eliska mnie już żołądek boli :-)))))))))))

Malta jest koniak lubisz bo ja jakoś nie za bardzo. Eliska dołączysz do nas?
Nadrzędny - Autor eliska Dodany 2009-07-17 18:27
Nadstawiaj kieliszek-mam jeszcze trochę z ubiegłego roku......
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2009-07-17 18:31
O kurczę dzięki Ci dobra kobieto. O tu prosze polej odrobinkę no i pewnie dla malty też coś skapnie co?
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-07-17 19:38
Ja chętnie,jak zawsze
Nadrzędny - Autor siwek Dodany 2009-07-17 19:41
Pijecie na taki upał,eeeee.
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-07-17 19:43
tERAZ JUZ JEST PRZYJEMNIE TYLKO ,TE KOMARY!!
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-07-17 19:59
a promile wspomagają w tępieniu komarów
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-07-17 20:02
Ciekawe ile rzeba wypić ,zeby sie zniechęciły?
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-07-17 20:13
Spróbuj sama ale przygotuj się na solidnego kaca i na jutro coś do leczena go :-)))))))
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-07-17 20:21
Ale przynajmniej nie będę sie drapać
Nadrzędny Autor wilkolak Dodany 2009-07-17 20:25
PIJANE KOMARY NIE GRYZA
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-07-17 20:27
Tak masz rację. Nie drap się tylko octem posmaruj miejsca ukąszone a nawet zadrapane od drapania ciut popiecze ale nie będzie swędziało tak mocno no i zapach ciut odstraszy komary
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-07-17 20:39
zwykłym,czy jabłkowym?
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2009-07-17 20:41
ZWYKŁYM OCTEM
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-07-17 21:47
Dziewczyny wiśniówka już jest, więc nalewam do szklanic . I w górę szkła . Siwek, dla Ciebie to najwieksze szkło ;-) . A tak naprawdę, to nie jestem smakoszem mocnych alkoholi . Pewnie dlatego, że już SM mocno mną tarmosi . Często w oczach przechodniów - jak się kryłem z chorobą i chodziłem bez laski - widziałem wyrzut . Teraz zaś już tylko pozostał mi wózek... Ale zestaw kibica ( dwa piwka ) mocno schłodzony, to zawsze ;-). Pozdrawiam .
Nadrzędny - Autor siwek Dodany 2009-07-18 12:04
To ty chyba tą wiśniówkę robiłeś w ekspresie.
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-07-18 12:40
superekspresowa.moze niech się chociaż przegryzie
Nadrzędny Autor wilkolak Dodany 2009-07-18 16:01
MOZE MU SIE SNILO
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-07-18 16:32
W takim tempie wiśniówka? Pewnie przeciskał sok przez praskę z gazą :-))))))) Zapraszam na zimnego browarka ale sama piję karmi. Dla was mam Żywca
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-07-18 16:34
Jak zimny to z przyjemnością
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-07-18 17:09
Bardzo zimny. Proszę to twoja puszka..
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-07-18 17:14
zanim otworzę przyłoże sobie do czoła
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2009-07-18 17:34
ok :-)))))))
Nadrzędny - Autor kropka Dodany 2009-08-10 16:04
WITAM.Mrożę agrest, jagody, truskawki, wiśnie, śliwki,pożeczki. Potem wykorzystuję do kompotów,deserów,ciast, a nawet robię dżem. Wszystko z lenistwa. Teraz jest za ciepło i zbyt dużo roboty na raz. Zamrożony owoc nie traci na wartości.Wiśnie nasączone alkoholem są doskonałe do tortówi deserów.
Nadrzędny Autor kropka Dodany 2009-08-10 16:06
post nie wskoczyłmi we właściwe miejsce
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-07-28 20:17
Lato , czas grilowania. Super są szaszłyki z piersi kurczaka przekładane cebulką i boczkiem.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-07-31 10:24
Mrożona kawa

czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
lody waniliowe, śmietankowe albo czekoladowo-waniliowe
bita śmietana
kakao
syrop toffi
kieliszek  ajerkoniaku
Zalej rozpuszczalną kawę gorącą wodą, dosłódź do smaku, dodaj mleko, a następnie ostudź i wstaw do lodówki. Kiedy napój odpowiednio się schłodzi  wlej do wysokiej szklanki i dodaj 2-3 gałki lodów. Następnie dodaj trochę syropu toffi i kieliszek ajerkoniaku. Pijemy przez słomkę.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-08-10 12:12
Dziś na obiad pomidorowa, a jutro? Macie może pomysł?
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-08-10 12:19
ŻUREK  z biała kiełbasą
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-08-10 12:23
:-)))))))))))))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-08-12 13:36
Ja zaś dzisiaj postanowiłem, że się wysilę i zrobię, na obiad coś takiegokliknij . I zrobiłem . Teraz tylko poczekać na żonę i ... Również życzę wszystkim smacznego :-) . Pozdrawiam .
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-08-12 15:02
Super. Smacznego :-)))))))))))))))))))))))))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-08-17 18:04
Żurek z kiełbasą mam zamiar jutro zrobić. Dziś był obiadek ze słoiczka z garmażerki kupnej. jeszcze mamy urlop więc poleniuszkujemy :-)))))))
Nadrzędny Autor dobrosia Dodany 2009-08-18 17:08
A ja dzis robilam sliwki w occie.
1kg.sliwek wydrylowac

zalewa:
1 litr wody
1 szkl.octu 10%
5 lyzek cukru
szczypta soli
15 gozdzikow
Sliwki zalac wrzaca zalewa,pozostawic do wystygniecia.Odcedzic,zagotowac zalewe,sliwki poukladac do suchych sloikow,zalac wrzaca zalewa,zakrecic sloik,postawic do gory dnem.Najwlasciwsze sa twarde jeszcze sliwki.Jak sa miekkawe,to tylko raz zalac zalewa,postawic sloik do gory dnem.Nie pasteryzowac.Mi smakuja.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-08-18 18:06
Dobrosia. No to jak zrobisz to poczęstujesz bo mamsz przed sobą totalnego lenia do przetworków potworków
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-08-18 18:40
Dobrosia narobiłaś mi ochoty na taką śliweczkę. :-)))))))))))))))
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2009-08-18 18:47
Takie sliwki są pycha
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-08-18 18:57
Macie rację dziewczyny ale by się je skosztowało a Dobrosia cichutko siedzi
Nadrzędny - Autor CZAPKAA5 Dodany 2009-08-18 19:01
ELLA CO TY GADASZ O JEDZENIU JAK MNIE JAKAS SWINIA ZABLOKOWALA HA HA HA
Nadrzędny - Autor CZAPKAA5 Dodany 2009-08-18 19:15
SLYSZALEM OD ZNAJOMEGO ZE TU SA UKLADANE JAKIES LISTY OSOB DO ZAKAPOWANIA
CZY TO PRAWDA ?
KTO JEST TYM KAPUSIEM ?
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-08-18 19:23
W kuchni go nie szukaj. :-)
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 47) (2452340 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill