www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 144) (2435282 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor Nachbar Dodany 2014-06-04 18:22
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to gofry z kremem i truskawkami. Jak byłem 1 maja w Darłówku taki "zestaw" miał wielkie powodzenie, choć cena była powalająca.
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-06-05 16:41
OSTATNIO POCZESTOWANO MNIE SOKIEM Z HYĆKI(CHYDŹKI??)GŁUPIO MI BYŁO PYTAC CO TO ZA ROSLINA MOZE KTOS WIE.
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-06-05 16:54
Bez czarny, dziki bez czarny (Sambucus nigra L.) – polskie: bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina, buzina, hyczka, hyćka.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-06-06 11:56
Czrny bez??? To dobre dla nadciśnieniowców . Ludzi młodych, którzy na widok młodych dziewczyn mają problem i ciśnienie im skacze a obraz staje  przysłonięty hucią ;-) . Nam starym to niepotrzebne, bo wapno żyły zatyka - lasując się w nich ;-))) . Pozdrawiam serdecznie :-) .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-06-06 13:27
"W starym piecu diabeł pali". :-))))))))))
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2014-06-06 13:46
a mnie zgaga ;-) .Pozdrawiam :-) .
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2014-06-06 13:53
a mnie zgaga ;-) . Nie dlatgo żem wczoraj wypił, bo to nie ten problem, ale ze złości. Chciałem wkleić parę fotek i program picasso prosi mnie o hasło ; ja go znam, ale nie chciałem go podawać innym a bez niego nie zobaczą zdjęć . Mogę tylko prosić o adresy meilowe i zrobić krąg . Więc proszę Was o adresy i niki . Przyznam się, że nikow program nie wymaga , ale mi było by miło gdyby ście je podali W-zetko Ciebie również proszę . Wiem, ale gdzieś zgubiłem :-( . Pozdrwiam :-)
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-06-09 20:09
HYCKA TO CHYBA NIE BEZ BO PANI POWIEDZIAŁA ZE SYROP CZY SOK JEST TEGOROCZNY A PRZECIEZ BEZ OWOCUJE CHYBA BLIZEJ JESIENI.
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2014-06-09 21:47
Z kwiatów pewnie było to coś.:-)

Niegdyś w zielarskiej aptece wykorzystywano także liście i korzenie czarnego bzu, ale obecnie podstawowym surowcem są kwiaty i owoce ze względu na ich znacznie silniejsze właściwości lecznicze. Kwitnące baldachy zbiera się w maju i czerwcu, gdy część kwiatów jest jeszcze nierozwinięta. Nie wolno ich suszyć na słońcu, bo ciemnieją i tracą właściwości lecznicze. Natomiast zbierając owoce (w sierpniu i wrześniu), ścina się całe baldachy dopiero wtedy, gdy wszystkie jagody są dojrzałe, czarne i lśniące.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-06-07 19:04
Dziś piekę ciasto z truskawkami. :-)))))))
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2014-06-11 10:30
truskawki lubię jedynie ze śmietaną.. w cieście - nie :-(
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-06-11 11:37
Toż to nie możliwe by jeść truskawki w cieście zaplątany . Ciasto drożdżowe jest ciągliwe i przykleja się ;-))) . Pozdrawiam Kryształku :-).
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-06-11 15:15
Jak to ciasto przed jedzeniem upieczecie, to będzie smaczne i nieciągliwe. :-))))))))))

Dobra jest też zupa owocowa z truskawek. :-)
Nadrzędny - Autor Zygmunt Dodany 2014-06-11 16:31
U mnie w domu bardzo często goszczą bułki parowe, tzw. „buchty”. Truskawkowe wnętrze tych pyszności, lub sos truskawkowy – to jest to. Można na zimno i na ciepło. No i znowu jestem głodny.:-)))) 
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-06-13 13:41
A ja właśnie zrobiłam naleśniki z serem. :-)
Nadrzędny - Autor Zygmunt Dodany 2014-06-13 14:42
„Upolowałem” wreszcie truskawki. Jutro będzie pieczenie ciasta. No i zacznie się wertowanie przepisów.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-06-13 14:49
Na początkowych stronach tego wątku Konkretna podała ciekawe przepisy.
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-06-13 17:35
JAK MROZIC PIEROGI,UGOTOWANE CZY SUROWE?CZY WSZYSTKIE SIE NADAJA DO MROZENIA Z OWOCAMI TEZ?I CZY POZNIEJ DO GOTOWANIA TRZEBA JE ROZMROZIC CZY WYJETE Z ZAMRAZARKI PROSTO DO GARA?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-06-13 19:56
Ja obgotowuję . Pewnie nie ma to żadnego znaczenia farsz, ale nie jestem pewien, bo dotychczas zawsze zrozili.śmy pierogi z mięsem . Dolej oleju - i to nie mało - do wody w której obgotowujesz pierogi . To ważne , żeby uniknąć sklejenia .Zamrożone pierogi wrzucam do gotującej, osolonej wody i czekam do wypłynięcia, zostawiając je jeszcze dwie, trzy minuty . Napisz jak wyszło . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny Autor Staruszka123 Dodany 2014-06-23 18:05
AMUS ZROBIŁAM JAK POLECIŁES,DZISIAJ JEDNE WYJEŁAM ZEBY SPRAWDZIC,PYCHOTA.:-))W SRODE ZNOWU TROCHE ZROBIE MAM WOLNY DZIEN .I CZEKAM NA JAGODY.:-)WZETKA PODESLIJ TROCHE PAMPUCH TAM U CIEBIE CHYBA JE ROBIA TAKIE KLUCHY PAROWANE I JAGODAMI SA PYSZNE.;-)
Nadrzędny - Autor Nachbar Dodany 2014-06-14 13:26
Zygmuncie, chyba się spóźniłem z poradą. Jeżeli chodzi o ciasto z truskawkami to najłatwiejsze są proste dwa warianty: truskawki w cieście biszkoptowym albo drożdżowym. Proste, łatwe, smaczne i zawsze się udaje.
Nadrzędny - Autor Zygmunt Dodany 2014-06-14 15:19
Nie ma sprawy, przy następnym pieczeniu skorzystam z rady. :-)))
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2014-06-16 19:17
Z truskawek pyszne są desery... np. truskawki smażone na masełku z cukrem.., zalać je jogurtem rozrobionym z galaretką, pozostawić do wystygnięcia..
proste i pyszne.. nawet nie tyczące

a.. jeszcze lubię knedle z truskawkami..
Pozdrawiam  :-))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-06-17 18:30
Truskawki same w sobie, beż śmietanki i cukru też są super. Takie lubię najbardziej. :-))))))))))))
Nadrzędny Autor Zygmunt Dodany 2014-06-17 18:43
Truskaweczki świeże okay, byle były słodziutkie.:-)))
Nadrzędny Autor ViVio Dodany 2014-06-18 11:22
A jesli mowa o truskawkach to chciałbym się pochwalić swoim pomysłem na dietę truskawkową http://zywnoscdietetyczna.pl/dieta-truskawkowa/ Fajnie by było, gdybyście napisali jakiś komentarz pod artykułem. Każdy z nich jest mojego autorstwa łącznie z grafikami i całą obróbką. Czekam na komenty.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-07-04 12:04
Dziś gorący dzień więc na obiad chłodna zupa owocowa z makaronem. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-07-04 13:10
Cooooo??? Makaron z truskawkami ??? ;-)))  . Tylko  tarator - bułgarski chłodnik warzywno- mleczny . Naprawdę smaczny :-) .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-07-04 13:16
Zupa owocowa to nie tylko truskawki. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-07-04 13:27
pamiętam zupkę owocową na kolooniach:((( ...nigdy jej nie jadłem ;-)))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-07-04 13:32
To fakt, niektóre smaki z dzieciństwa potrafią nam obrzydzić potrawę na całe życie. Mam tak ze smażonym węgorzem.  :-)
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2014-07-04 19:57
Zupy owocowe ze śmietaną, makaronem, słodkie na zimno w upalny dzień ummmm pyszne są :-) :-) ale mi smaku narobiłaś - jutro owocowa :-)
Nadrzędny Autor Staruszka123 Dodany 2014-07-04 19:58
NOOO Z PAPIERKA.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-07-04 20:04
Na zimno najlepsze. :-)
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-07-09 13:41
CO ZROBIC Z BOBU KUPIŁAM KG Z NADZIEJA ZE COS W SIECI ZNAJDE A TAM TEGO OD CHOLERY,ZAPODAJCIE COS SPRAWDZONEGO,CZY OBIERACIE ZE SKOREK CZY MOZE BYC W LODOWCE DO SOBOTY.
Nadrzędny - Autor Nachbar Dodany 2014-07-09 19:47
Jeżeli chodzi o mnie, to sprawdzony sposób znam tylko jeden: ugotować i ... zjeść nim ostygnie.
Może to nie oryginalne, ale smaczne. :-)
Nadrzędny - Autor Zygmunt Dodany 2014-07-09 21:01
Moja Babcia gotowała bób w rosole drobiowym,  odsączała i polewała stopionym masłem. Troszeczkę posolić. Broń Boże obierać. Cały urok w tym, że po ugotowaniu skórki bobu pękają. Babcia gotowała całą wielką misę,  a my siadaliśmy i wyjadaliśmy ziarko po ziarku, a w miseczkach lądowały skórki. Bób raczej na ciepło lepiej smakuje. Lepiej ugotować tyle,  ile się zje. Ale to pycha. :-))))))
Nadrzędny Autor Kobieta A. Dodany 2014-07-09 21:03
Aleeee odkrycie, o jaaa cie :-(
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-07-19 17:16
Gorąco, jeść się nie chce więc nic dziwnego, że rzadko tu zaglądacie. Teraz w kuchni, to lodówka z napojami i lodem jest najważniejsza. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor Zygmunt Dodany 2014-07-19 17:38
U mnie wciąż sałatki, surówki, i inne ogrodowe cuda. Wraz z Żoną wciąż coś nowego wymyślamy. Byle na zimno i byle zdrowo. :-)))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-07-19 17:42
Dobrze mieć własną "zieleninę", bo ta ze straganów w takim upale jest okropna.
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-07-19 18:06
Ja tam cieszę się " zielenią" z lodówki ..
Jest super gdy mozna posiedziec przy zubrze  ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-07-19 18:08
Czyli lato spędzasz przy lodówce z "zieleniną". :-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-07-19 18:29
Na razie tv zwiedzanie europy wczesniej Brazylii,
"zieleń" z lodówki , a w przyszłym tygodniu
komary nad brzegiem rzeki ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-07-19 18:32
Czyli rybki będą. :-))) 
Nadrzędny Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-07-19 18:42
Mam nadzieję że nie za dużo, niektorych nie można odhaczyc
bez uszczerbku ich zdrowia. No cóż  wtedy cieszą  się  inne ryby ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-07-20 09:27
Taki upał, że do kuchni nie chce się wejść, a tu trzeba obiad zrobić.
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-07-20 09:43
Zrób wieczorem.:-) Albo wyślij do kuchni rodzinę.:-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-07-20 09:52
Chyba to drugie wybiorę. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor Zygmunt Dodany 2014-07-20 10:03
Oj u nas już też się zaczęło. Zimny ręczniczek, spryskiwacz do kwiatów poszły w ruch. Zastanawiam się, czy naturyści mają lepiej? ;-)))))))
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 144) (2435282 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill