www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 146) (2446833 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-09-24 18:45
No cóż.
Nie jest to przepis prosto z Italii - choć tam jadłem to pierwszy raz, ale w smaku jest baaaardzo zbliżone.
Co potrzeba:
- Makraon (to się wie :D) - najlepiej spaghetti włoski, żadne polskie bo te się rozgotowują.
- Mięso mielone (zależnie od ilości przygotowywanego posiłku - na jeden obiad wystarczy 30 dkg)
- Odrobina oleju (najlepiej z olej z oliwy, ale może tez być zwykły słonecznikowy)
- Mała cebula lub 3-4 ząbki czosnku
- 2 (ja kupuję 3, ale to na 50-60 dkg mięsa) kartoniki przecieru pomidorowego (takie półlitrowe kartoniki Volfrutta, Tomatera lub inne) Można też kupić (dużo lepsze są) w butelkach szklanych, ale droższe (one są gęściejsze), a najlepsze są puszki (pomidory w kostkach), puszek trzeba ze 3 - wychodzi drożej, ale smaczniej :-) ŻADNE KONCENTRATY POMIDOROWE - te przeciery mają gęstą konzystencję sosu - bo tak naprawde to jest sos pomidorowy (sugo)
- Kucharek lub Vegeta
- 1 marchew
- Odrobina sera żółtego - najlepiej Włoski Parmezan (można kupić już starty lub w kawałku i zetrzeć - z naszym serem zółtym nie bedzie tego smaku)

Zaczynamy:
Kroimy cebule w cieniutkie paseczki, do garka wlewamy odrobine oleju (nawet dna ma nie zakryć) i wrzucamy do niego cebulę, podduszmay ją (lub czosnek według uznania - z czosnkiem jest bardziej pikantne/wyraziste, ale nie wszyscy lubią czosnek - ja robię z cebulą, akurat to danie tak wolę) i dodajemy mielone mięso. Obsmażamy je, aż będzie sypkie i aby zostało jak najmniej wody, którą puści mięso. Teraz dodajemy wszystek sosu (przecieru) i według uznania dodajemy kucharek/wegetę (ja używam kucharek, ma więcej warzyw i jest mniej słony, daje lepszy smak :-) (można dodać odrobinę bazylii według uznania jeśli ktoś woil bardziej intensywny aromat i smak - BAZYLIA DOBRA NA POTENCJĘ :d dlatego Włosi prawie do wszystkiego ładują bazylię)
Teraz obieramy i zcieramy na drobno marchew i wrzucamy ją do sosu.
Przykrywamy i gotujemy próbując czy jest dobrze przyprawione - ma być lekko słodkaw, ale nie mdłe.
W razie draki i gdy sie okaże, że jest za dużo kucharka czy wegety można do sosu dodać nieco mleka - złagodzi smak.
Sos gotujemy, aż mięso zmieknie - ok 30 min.
Na koniec gotujemy makarton - włoski makaron można śmiało gotowac według czasu na opakowaniu - makaron włoski gotujemy al dente (lekko twardawy) - jak ugotujemy na miękko to po podaniu na tależ i dodaniu sosu się zrobi mamałyga.
Polskiego makaronu nie da się ugotowac al dente, dlatego kupujemy włoski.
Po odcedzeniu makaronu wsypujemy go z powrotem to garnka i dodajemy nieco sosu i mieszamy, cały makaron.
Teraz nakładamy na tależ porcję makaronu i polewamy go sosem - posypujemy parmezanem - paaalce lizać.

Oczywiście makaron nie musi być spaghetti (choć tak najbardziej smakuje), można kupić ścięte rurki czy świderki.
Bardzo dobry jest jescze bucattini - wygląda jak spaghetti tylko jest nieco grubszy i jest pusty w środku - wygląda jak słomka z makaronu :D
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-09-24 19:02

> żadne polskie bo te się rozgotowują.<


Makarony z pszenicy durum nie rozgotowują się, a można je nawet w netto kupić. Firenze - Makarony Polskie z Rzeszowa. :-)))

Dzięki za przepis. Robię podobnie, ale wypróbuję Twój przepis. Jeszcze raz dzięki. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-09-24 19:08
Ale to nie ten sam smak makaronu - włoski makaron ma inny smak.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-09-24 19:12
Włoski również jadłam, ale zwykle robię ten, o którym wyżej pisałam choć wybór makaronów jest u nas duży. :-)
Nadrzędny Autor Jola11 Dodany 2014-09-25 18:19
Zboża, warzywa i owoce dojrzewające na słońcu mają inny wspaniały smak i zapach. Te docierające do nas są raczej marne mimo nazw :-(
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-09-27 12:41
Gollum, a co z piersi kurczaka robisz?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-01 11:22
Nic nie podpowiedziałeś i muszę sama wymyślić danie na dziś. :-))))))))
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-01 11:39
Ooo - przepraszam, nie zaglądałem tu i nie zauważyłem pytania.
Już za późno, ale mam coś na danie gdzie dodatkiem są piersi z kurczaka.
Później wrzucę przepis - tak na przyszłość :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-01 12:23
Nie szkodzi. Obiad już się pichci. A Twojego przepisu chętnie posłucham i może kiedyś wypróbuję. :-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-01 12:31
Teraz to mogę taki przepis na szybki obiad wrzucić - właśnie z piersi.
Gryros z piersi:
Piersi z kurczaka kroimy w paseczki (według własnego uznania), do miseczki i nieco oleju, dosypujemy przyprawę (kamis lub inną) do Gyrosa - ja sypię sporo i mieszamy wszystko.
Wrzucamy to na patelnię - już bez oleju - i smażymy.
Podajemy z ryżem lub frytkami
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-01 12:37
Dzięki. :-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-01 15:48 Zmieniony 2014-10-01 15:50
Jak obiecałem - obiad z wykorzystaniem piersi z kurczaka.

Co potrzebujemy:

* 2 piersi z kurczaka (po ok200g)
* pół dużego pora
* 4-5 pieczarek
* 1/2 papryki czerwonej
* 1 cebula
* ok 100ml śmietany
* 1-2 łyżki sosu sojowego
* ucharek
* rzyprawa do potraw chińskich


Mamy już wszsytko, zabieramy się do gotowania:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy (kucharek...) i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę, śmietanę i sos sojowy. Smazymy do wysmażenia śmietany. Dodajemy paprykę, pora i pieczarki (oczywiście pokrojone wcześniej w kostkę) i chwile smazymy. Doprawiamy do smaku przyprawa do potraw chińskich.
Najlepiej podawać z ryżem na sypko. Z ziemniakami tez niezłe.
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2014-10-01 19:34
Jak zrobiłam taką potrawę, to syn wyjadł kurczaczka ..wrrr.. a dla mnie została reszta :-)))
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-02 09:51
Spaghetti z brokułami i tuńczykiem

Składniki:

* makaron (wedlug gustu)
* tuńczyk w oleju (najlepiej rozdrobniony i Rio-Mare, ale ten jest drogi. Bardzo dobry jest z Biedronki)
* brokuł
* groszek zielony w puszce
* parmezan
* olej
* 2-3 ząbki czosnku


Przygotowanie:

Nastawiamy makaron. W międzyczasie na głębszej patelni nieco oleju i 2-3 ząbki czosnku, dodajemy rozporcjowany brokuł i podsmażamy/podduszamy.
Na osobnej patelni podsmażamy (bez oleju bo już jest w puszce) tuńczyka, dodajemy brokuł i na koniec zielony odcedzony groszek z puszki - chwilę to mieszamy, aby się dobrze groszek podgrzał.
Wysypujemy na makaron i posypujemy startym parmezanem - paaalce lizać.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-10-02 16:34
:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-02 21:14
A z dyni coś robisz? :-)
Nadrzędny Autor Gollum Dodany 2014-10-02 21:17
Przyrko mi - nie.
Jakoś mi nie leży, choć jadłem kiedyś zupę/krem z dyni i był rewelacyjny.

No i żeby nie było - nie jestem jakimś super kucharzem - coś niecoś pitraszę, ale nie za wiele ;-)
Nadrzędny Autor ziemowit Dodany 2014-10-31 12:19
Oto moja ulubiona propozycja na śniadanie / kolacje, czyli czekoladowe naleśniki.

Lubię je przede wszystkim za kolor i mocno kakaowy posmak. No i szybko się robi :D

Składniki na 10 naleśników:

Mąka graham (typ 1850) - 1,5 szklanki
Mąka kukurydziana - 5 łyżek
Mleko 1,5% (może być również napój roślinny w wersji wegańskiej) - 1,5 szklanki
Woda - 1,5 szklanki
Kakao - 2 łyżki
Olej rzepakowy - odrobina do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą.
2. Patelnię smarujemy ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju rzepakowego (tylko przed pierwszym naleśnikiem).
3, Na mocno nagrzaną patelnię nalewamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron.

Co do nadzienia, to może być twarożek z owocami, dżem, czy co kto lubi.

Źródło: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com
Nadrzędny Autor stalowy Dodany 2014-10-10 09:19
świetny przepis

http://about.me/Macko20
Nadrzędny Autor asia025 Dodany 2014-10-18 18:11
powiem mamie to mi zrobi Thank you very much:))))))
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-03 09:56
Ryż z tuńczykiem.

Składniki:

* Ryż (najlepiej paraboliczny)
* Tuńczyk w puszcze (w oleju) - najlepiej Rio Mare, ale wiadomo - tani nie jest
* według własnych smaków można dodać jeszcze pomidory i/lub paprykę czerwoną


Przygotowanie:

Ryż gotujemy (w lekko osolenej wodzie - oczywiście według uznania) według przepisu na opakowniu (ja kupuję ryż w woreczkach paraboliczny - 15 min. i gotowy.
Wysypujemy na durszlak żeby obciekł ;-)
Przesypujemy do miski i dodajemy tuńczyka (wszystko razem z olejem) i mieszamy.
Oczywiście można dodac jeszcze pomidory pokrojone drobno i/lub paprykę - rzecz smaku.
(u nas Syn nie lubi pomidorów więc wciągamy z samym tuńczykiem)
Ilość tuńczyka według uznania.

Można podawać na ciepło lub na zimno - my jadamy na zimno.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-09 20:49
Zrobię to. Może nawet jutro, tylko dodam więcej warzyw. :-))))))
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-10 16:30
Tak pisałem i zapomniałem zupełnie, że do tego ryżu dodajemy kukurydzę z puszki :D
Jak robię to robię to machinalnie i jak pisałem to zupełnie o tym zapomniałem.

Ale wtopa...
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-10-10 16:41
Nie przejmuj się, wyczułam to pisząc , że dam więcej warzyw. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-10 13:57
A lubisz potrawy z brukselką? Smaczna jest z bułką  tartą, ale bardzo kaloryczna.
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-10 15:25
Brukselke obrzydzili mi w szkole podstawowej i tak zostalo - nie jadam. Jak się trafi w jakiejś potrawie lub zupie - zjem, ale żeby za nią biegać - nie dziękuję ;-)

Z bułką tartą wolę kalafiora :-) (duuuża brukselka :D)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-10 15:32
Z masełkiem też jest ok. :-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-10 15:53
Tagliatelle nadziewane

Składniki:

* opakowanie makaronu tagliatelle - dużye muszle
* pół marchewki
* mały kawałek pietruszki
* 50 dag mielonego mięsa wołowego
* pół szklanki śmietany
* pół szklanki tartego żółtego sera
* 1 kartonik przecieru pomidorowego (500 ml)
* 2 łyżki oleju,
* kucharek/wegeta


Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i zcieramy na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mielone mięso. Jak już wysmażymy tak, że wyparuje nam woda dodajemy starte warzywa.
Smazym mieszając jeszce jakieś 5 min.
Do tego mięsa z warzywami dodajemy teraz sos/przecier z kartonika oraz kucharek do smaku i dusimy/gotujemy pod przykryciem do zmiękczenia mięsa.
Muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu - al dente.
Po ugotowaniu muszle napełniamy sosem z mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym olejem). Ser trzemy na drobnej tarce i mieszmay go ze śmietaną - smarujmey tą masą muszelki po wierzchu uważająć, aby się nie wywróciły.
Wkładamy całość do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 10-15 min.

Normalnie delicje!
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-10 15:54
:-)
Nadrzędny - Autor Valkiria Dodany 2014-10-10 17:01
Tagliatelle to wstążki,a duże muszle to conchigle rigate-to tak uściślając.:-)
Nadrzędny Autor Gollum Dodany 2014-10-10 17:17
Masz rację - mea culpa - skopiowałem sobie z notatnika, źle sobie kiedyś zapisałem, żona mi mówiła imiałem poprawic, ale jakos tak wyszło no i teraz lipa :-)

Już nie moge edytować, możesz zgłosić, aby zmienili tytuł na Conchiglie nadziewane i w produktach na pierwszej pozycji dali * makaron Conchiglie

Z góry dzieki.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-17 08:49
Co dziś na obiad?
Nadrzędny Autor rogal160 Dodany 2014-10-17 09:52
KFC:)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-17 10:04 Zmieniony 2014-10-17 10:06
Nic wymyślnego ;-)
Może po prostu - Leczo + na drugie danie gulasz z ziemniakami (ewentualnie kaszą) + mizeria.
Ostatnio nieco udoskonaliłem (zaeksperymentowałem) gulasz - kupiłem Winiary Pomysł Na "Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym" i sos z tej torebki dodałem do gulaszu - wyszło bardzo dobre.

A tak na przyszłość polecam ten właśnie wyrób Winiary - szybko i prosto, a efekt wyśmienity.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym wychodzi naprawdę pyszna.
Nadrzędny - Autor rogal160 Dodany 2014-10-17 10:05
W pt gulasz grzeszniku?:-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-17 10:10
Ups - przyznam, że do kościola nie chodzę, ale jak chodziłem to też w piątki się nie ograniczałem.

Nie będę tu wygłaszal swoich teorii na ten temat - nie ma to jak rozpętać dyskusję na temat poglądów religijnych (jeszcze lepszy efekt niż przy dyskusji politycznej :D) ale grunt, że żyję zgodnie z moim sumieniem i nie robię nikomu krzywdy.

Ale nie oznacza to, że nie szanuję poglądów innych ludzi - to, że poleciłem mięso w piątek to nie brak szacunku tylko nigdy o tym nie myślałem i stąd wpadka misia uszatka.

No cóż - pomysły moje musisz Lidziu przełożyć na jutro ;-)
Nie wiem czy próbowałaś już spaghetti z tuńczykiem i brokułami - to dzisiaj można przygotować ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-17 11:25
Dzięki za odpowiedzi. A co do piątków, to każdy żyje jak uważa więc nie ma problemu. Rogal poszedł na skróty i ma w kuchni porządek. :-)
Od niedawna nie jem pszenicy więc mam jeszcze bardziej ograniczony jadłospis. I trochę kłopotu, bo domownicy jedzą "wszystko", a przeważnie ja im to gotuję.
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-17 16:00
No i co się udało upichcić w ten postny dzień?

Ja jak zwykle nie trzymając się (przepraszam wszystkich, których to boli) kotlety z piersi z kurczaka + ziemniaki i do tego surówka z kiszonej kapusty.

Jutro albo gyros, albo będe experymentował i zrobię Placki Kargula.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-17 16:14
Dla siebie zrobiłam zieloną soczewicę z warzywami. :-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-17 17:03
brrr ;-)
Jadlem - dobre, ale raz na jakiś czas i to baaardzo długi czas :-)

Że będę tak niedyskretny - to jest Twój wybór czy jest Ci taka dieta narzucona?
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-10-17 17:09
Mój wybór. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-24 08:35
Dawniej wchodziła tu Ella, albo Amalian i już było wiadomo co na obiad ugotować. Gollum teraz to chyba na Ciebie spadło. Podpowiedz coś. :-))))))))  Proszę.
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-24 08:48
Ja osobiście zjadłbym Łazanki ;-) - makaron, podsmażony boczek i kiełbaska w kosteczkę krojone no i oczywiście kiszona kapusta - ja najbardziej lubię łazanki z kiszoną kapustą.
To moja propozycja - przepisu nie muszę chyba podawać :-)

Ewentualnie można - danie również dla wegetarian:
Pasta e Patate:

Składniki:
* makaron (świderki, muszelki, ścięte rurki)
* ziemniaki 1 kg* przecier pomidorowy w kartoniku (ja robię z 3 kartoników po 500 ml)
* starty ser parmezan
* olej (najlepiej z oliwy, ale może być słonecznikowy)
* kucharek do przyprawy
* cebula (średnia)

Przygotowanie:
Przygotowanie jest takie samo jak spaghetti bolognese ;-)
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (niedużą) i gotujemy w osolonej wodzie.
W międzyczasie możemy przygotować sos.
Do garnka odrobina oleju z oliwy i wrzucamy drobno skrojoną cebulę (rzecz gustu, albo w kostkę, albo w paski) lub czosnek - kilka ząbków. Jak cebula się zeszkli wlewamy sos/sosy (przecier z kartonika), przyprawiamy kucharkiem. Gotujemy ok 15/20 min.
Ziemniaki odcedzamy jak są już miękkie, ale tak żeby się nie roglajdał :-) i wsypujemy je do sosu. Mieszamy - sos gotowy :-)
Teraz wystarczy ugotowac makaron al dente i polewamy sosem. Sos najsmaczniejszy jest na drugi dzień jak ziemniaczki przejdą sosem. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

Smacznego.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-10-24 08:57
:-))))))
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2014-10-24 19:31
bez kucharka ... brrr... najlepiej samemu przyprawić
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-24 20:07
Kwestia gustu.
Jeśli ma się pojęcie o przyprawach i ich łaczeniu - jak najbardziej, można, a nawet nalezy samemu przyprawiać. Ja nie mam takiej wiedzy więc używam kucharka :-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2014-10-24 22:51
spróbuj sam.. potrawa będzie smaczniejsza i nie będzie tego charakterystycznego smaku z Mc Donads.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-25 12:40
Też lubię sama "mieszać" przyprawy. Do pieczenia czerwonego mięsa używam m.i. mielony kminek. Dużo ludzi mówi, że nie lubi kminku, a jednak mielony dodany w odpowiedniej ilości powoduje, że mięso ma super smak.
Nadrzędny Autor Jola11 Dodany 2014-10-27 19:37
Może tak zwyczajnie ;-) Pomidorowa z makaronem i placki ziemniaczane (dodatek czosnku i kopru) maczane w kwaśnej śmietanie? :-) Placki mogą być też z sosem i mięsem :-) Surówka z papryki, kukurydzy, groszku i ogórków :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-30 19:57
W kuchni pusto, czy już nikt nie gotuje? :-)
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 146) (2446833 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill