www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 89) (2455271 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny Autor Ella. Dodany 2011-11-21 19:23
U mnie mielone z ziemniaczkami i szczypiorkiem. Mielone czekały w zamrażalniku więc obidek był pieronem.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-11-24 21:06
Macie pomysł na jutrzejszy obiad?
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-11-24 21:14 Zmieniony 2011-11-24 21:33
Filet z rybki w sosie pieczarkowym (rybkę usmażyć,z pieczarek sosik zrobić) ziemniaczki z mrożonym koperkiem + ćwiartka surowej papryki.

Rybka lubi pływać więc do popicia browarek :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-11-24 21:20
To ostatnie "danie" jest super. :-))))))))))))

Dzięki za podpowiedź. :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-11-24 21:32
:-)))))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-11-27 17:13
Proszę podajcie ciekawe przepisy na dania świąteczne jakie się robi w Waszym regionie. :-))))))))
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-12-01 20:54
Szkoda, że nie ma Amaliana. On by pewnie miał ciekawe przepisy. :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-01 20:57
Przykro mi ale nie mam nic w zanadrzu
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-12-01 20:59
:-(
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-01 21:11
Lid ja już znikam. Jak co wpadnie mi w ucho skrobnę tu napewno jakiś przepisik  .
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-12-01 21:12
Ok. :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-01 21:16
:-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-01 21:23
KAPUSTA Z GROCHEM PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-01 21:25
Pierogi też robię. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-01 21:25
A ZUPA FASOLOWA
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-12-01 21:26
Na święta barszcz czerwony z uszkami.
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2011-12-01 21:27
Na wigilię robię właśnie pierogi z kapustą i grzybami. W ten jeden jedyny dzień. A to dlatego tylko w tym jednym dniu, bo nie cierpię lepić pierogów! :-)))
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-01 21:27
U nas zawsze był indyk a na wigilię poza rybką i śledziami musowo kisiel z jagodami żurawin. Jednak czy to potrawa regionu nie jestem pewna. Nie urodziłam sie tu.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-01 21:30
U nas na ziemiach zachodnich kuchnia jest z różnych stron , bo i ludzie po wojnie z różnych stron się zjechali.

O kisielu żurawinowym na święta nie słyszałam. To ciekawe. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-01 21:34
MNIE CIEKAWI INDYK
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-01 21:35
Ja  indyka nie robię na Boże Narodzenie.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-01 21:36
JA WOGLE GO NIE JEM
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-01 21:38
Ja od czasu do czasu. :-)
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-01 21:39
JA MAM SMAKA
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-01 21:38
Indycze mięsko jest smaczniejsze od kurzego :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-01 21:39
TEGO NIE WIEM
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-01 21:40
A kaczkę lubisz?
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-01 21:41
TAK ALE JUZ BARDZO DAWNO TEMU JADŁAM
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-01 21:43
Bo teraz te kaczki przypominają bardziej gołębia :-)
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-01 21:44
:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-01 21:41
Ja na święta piekę karkówkę w całości z ziołami i naszpikowaną czosnkiem. Jest super.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-01 21:43
MUSI BYĆ PYSZNA
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-01 21:45
Mojej rodzinie smakuje. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-01 21:45
TO NAJWAŻNIEJSZE :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-01 21:46
:-)
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 09:38
:-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-02 18:30
Wrócę do indyka... w zasadzie jak doczytałam się w internecie tu gdzie mieszkam świątecznym daniem była gęś pieczona. My przywędrowaliśmy z innego regionu i tatko musowo piekł indyka wielkiego bo ponad 5kg. Potem piekłam ja ale indyczki a te są mniejsze o tak około 1,5kg. Teraz jak nas mało piekę porcje intycze. Sam udziec z indyka potrafi zaważyć nawet 1,5kg.
Piekę go w rękawie foliowym z dużą ilością rodzimych suszonych owoców włącznie z figami, rodzynkami i żurawiną.
Mięso jest kruche i lekko słodkawe. Aby mięso się zarumieniło pod koniec pieczenia rozcinam u góry rękaw i piekę jeszcze aż się zarumieni.

Poza tym na wigilię musowo musiał być karp w galarecie. W tym roku go nie będzie. Nie będę truła rodzinki bakteriami które dziesiątkują karpia.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 18:36
narobiłaś mi smaka na indyka :-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 18:44
Niestety z karpia już dawno zrezygnowałam, po tym jak sprzedano mi chorego na raka (z wielkim guzem). :-(
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 18:46
mi się to jeszvze nie przytrafiło uwielbiam smażonego karpia :-) natomiast w galarecie nie lubie
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 18:49
Bo karp jest (dla mnie był) smaczną rybką, ale jak trafił mi się....
Jedynie na znajomym stawie (czystym), jak syn złowił, to przyrządziłam, ale z handlu nie kupuję.
Na święta kupuję inną rybkę, przeważnie morską :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 18:51
każdy je co lubi
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 18:53
jadłaś suma, mnie zdarzyło się kiedyś kupić na święta
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 18:54
jadłam
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-02 18:55
Nie kupuję karpia w marketach, tylko od polskich hodowców. Podobno najbardziej zanieczyszczona jest panga.
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 18:57
Ja nigdy nie kupowałam karpia w markecie, taki felerny kupiłam własnie od hodowcy polskiego.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-02 19:01
Każdej rybie może się zdarzyć.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:02
prawda lid :-)
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2011-12-02 19:02
Pewnie tak, dlatego  mówię, że na święta - to jednak nie, ale jak widzę łowisko i syn złowi - czemu nie :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-02 19:02
No to powiem wam że na południu Polski moc hodowców karpia ma problemy właśnie z bakterią czy wirusem dziesiątkującym karpie. Warmia i Mazury jakoś się z tego wybroniły ale mało kto chce w tym roku kupować karpia. Karpia nie lubię bo jedzie mułem.

Ja osobiście wolę słodkowodną czy morską ale filety. A te też można zrobić w różny sposób nawet po grecku czy galarecie. Uwielbiam mielone z filetów które sama robię. Ryba smażiona w głębokim tłuszczu króciutko potem odsączona z jego nadmiaru posypana pieczarkami duszonymi i przykryta serem żółtym (mogą być plastry i podpieczona jest super daniem samodzielnym. Musowo podajemy ćwiartkę cytryny.

Nie kryształku to już ciągnie się drugi roczek.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 89) (2455271 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill