www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 90) (2444219 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:04
ślinka mi cieknie :-)
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2011-12-02 19:05
Ella - ja też tak lubię rybki :-)
W ogóle lubię dania rybne, choć kotletów akurat nie robię, ale duszone w warzywach - tak. Po grecku rodzinka uwielbia i często bywają. :-)

Ale co ciągnie się drugi roczek?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-02 19:05
I w tamtym roku wszyscy jedli .

Myślę, że bakterie giną podczas smażenia.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:07
raczej giną
a po grecku ryby nie lubie
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 19:07
Nie trzeba się sugerować cudzym gustem :-)
Ja mówię tylko o swoich doznaniach :-)))
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:08
ok :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-02 19:15
kryształku od dwóch lat karpia dziesiątkuje bakteria.  Rybę uwielbuiam

Lid nie wiem czy bakteria ginie ale podobno jest groźna tylko dla rybki. Mam dość kłopotów więc wolę w tym roku ją sobie odpuścić
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 19:17
Aha  :-) Ja jednak z bakteriami też wolę nie... :-))
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:19
co ma być i tak będzie
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 19:21
Pewnie masz rację, ale czemu na wstępie już mam wiedzieć, że jem coś chore??? :-(
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:22
tego niestety nie wiemy
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-02 19:25
Bakteria pochodzi od sprowadzanego narybku karpia koi. Sprowadzono go 10 lat temu. Ciekawe , że akurat przed świętami ktoś nagłośnił sprawę. Teraz cena ryby wzrośnie i będzie wytłumaczenie. Kiedyś tak mówiono o kurczakach i wiepszowinie od świń chorych na pryszczycę. A wołowina? A wątróbki jecie? To właśnie w nich można spotkać najwięcej świństw i trzeba  je mocno wysmażyć, aby nie były krwiste. Moja wykładowczyni parazytologi już wiele lat temu nie jadła wątróbek krwistych, bo wiedziała co w nich siedzi.
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 19:27
Ja krwistych w życiu nie jadłam - nie lubię. Tylko wysmażone.
Kwestia smaku.
Jedz karpia i nie przejmuj się bakteriami.
A mnie pozwól nie jeść :-)))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-02 19:29
Ależ mojego pozwolenia nikt nie potrzebuje. Wyrażam swoje zdanie na  dany temat tak jak wszyscy inni. :-)))))))))))
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2011-12-02 19:31
To tylko grzecznościowy zwrot.... :-)))
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:34
nie jem wątróbki
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 19:37
Bardzo smaczna, jednak ja też nie robię, bo domownicy nie lubią.
Za to robię pasztety, i do tego potrzebna jest smażona wątroba, wtedy robię więcej i sobie podjadam :-)))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-02 19:40
Moja rodzina lubi i robię, ale odpowiednio ją przygotowuję. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:46
każdemu co innego smakuje :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-02 19:47
I dobrze, bo zrobiło by się nudno w kuchniach, gdyby wszyscy to samo jedli. :-))))))))))))
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:48
fakt
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 19:49
To znaczy jak ją przygotowujesz - możesz uchylić rąbka tajemnicy? :-)))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-02 19:51
Pewnie tak jak większość . Chodziło mi tylko o to, że nie podaję mało wysmażonej. :-)))))))
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 19:57
Jednym słowem - dopieszczasz domowników :-)))
Każda pani domu tak pewnie robi :-)))
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:59
chyba tak
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-02 19:56
Lid nie jem wołowiny bo nie przepadam za nią. Owszem kurczaki tak. Z wątróbką jestem na bakier chyba że drobiowa. Co do wieprzowiny? No cóż czasem jem ale wolę drób i z niego robię różne dania co nie oznacza że unikam schabowego :-)

Co do ceny karpia to u nas ma być po 16.- zaś straszą że w niektórych regionach może osiągnąć 50.- tylko nie wiem za sztukę czy kg. Weź tę cenę z przymrużeniem oka
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 19:58
50 to by była przesada
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2011-12-02 20:00
noooo... ceny mogą poszybować... :-))), ale na święta pewnie każdy będzie starał się kupić to co rodzince smakuje :-))
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 20:10
to prawda w końcu święta
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-02 20:13
I o to chodzi. Na święta szalejemy a potem jakoś to będzie i to jest to co lubię.

O wątróbce innym razem.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-02 20:14
:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-02 23:36
Ja nie szaleję na święta, ale tradycyjnie trzeba coś przygotować. :-))))))))))
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-03 09:09
co dzisiaj robicie na obiad ?
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-03 12:58
zapraszam na placki ziemniaczane
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-03 16:55
Placki super. :-)))))))))))
Jutro na obiad panierowane w wiórkach migdałowych  kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i surówka. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-03 16:59
u mnie rolada wpłowa ziemniaki i sórówka z kapusty
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2011-12-03 17:13
super. :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-03 17:42
U mnie były ala schabowe z piersi kurczaka 1/3 płata rozbić posypać ulubionymi przyprawami pomazać zmąconym jajkiem jedną stronę+plaster sera żółtego+plaster jabłka i delikatnie przy pomocy szerokiego noża przykryć drugą gołą częścią tego samego płata. Panierujemy w bułce i jajku rozmąconym. Smażymy na małym ogniu aż do roztopienia się sera wewnątrz a także zaumienienia kotleta(jabłko mięknie dość szybko). Podajemy z ziemniaczkami i surową papryką.
Do popicia  barszcz czerwony może być z proszku.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-03 17:55
będą kluski śląskie a nie ziemniaki
a zupa rosół
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-03 18:11
Jutro pieczeczone udka z kurczaka wraz z ziemniaczkami też pieczonymi. Surówka narazie myślę.

Zupa szczawiowa z koperkiem i jajkiem gotowanym na twardo.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-03 18:12
tylko nie szczawiówka :-(
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2011-12-03 18:13
U mnie tez jutro pieczone udka.Tylko ziemniaki gotowane.Surowka najprawdopodobniej z tartej marchewki i jablka.
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2011-12-03 18:22
Niedawno kupilam ryz w saszetkach i z tylu byl przepis na omlet ryzowy.Robilam-calkiem niezly.Za drugim razem go udoskonalilam i jak jeszcze bede smazyla,to juz mam w zanadrzu kilka dodatkowych pomyslow na kolejne udoskonalenia.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-03 18:24
pomysłowa gospodyni
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2011-12-03 18:35
Basiu tylko nie śląskie :-) zarwno szczawiówki jak i śląskich nie lubię ale nie wyrzucę własnych przetworów bo inni lubią :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2011-12-03 18:46
JA LUBIE ŚLĄSKIE NAJLEPIEJ Z MASŁEM :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2011-12-03 18:51
Jak przygotowujecie paprykę faszerowaną?
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-12-03 18:52
NIE ROBIE
Nadrzędny Autor Ella. Dodany 2011-12-03 20:08
Całą paprykę po obcięciu zielonej łodyżki i wybraniu nasionek nadziewam mięsem z ryżem. Mięso z ryżem szykuję jak do gołąbków ale dodaję ziele prowansalskie. Duszę w sosie pomidoowym. Podaję z pieczywem.
Nadrzędny - Autor walpoz Dodany 2011-12-03 21:58
Lidian :-)))

> panierowane w wiórkach migdałowych  kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i surówka< Właśnie to jadłem w Śremie w Czterech Koronach >


Było pyszne tylko zamiast ziemniaków wybrałem frytki :-) i zestaw surówek.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 90) (2444219 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill