Dobra.
SPAGHETTI BOLOGNESE
Ugotować spaghetti wg przepisu na opakowaniu. Może też być inny makaron, byle gruby.
Przepis na sos do makaronu:
S_p_o_s_ó_b__ 1:
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w średnią kosteczkę (mogą być też gotowe pomidory z puszki).
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić. Dodać do niej cukinię pokrojoną w średnią kostkę (ze skórką lub bez). Smażyć aż cukinia zmniejszy objętość. Dodać pomidory, króciutko podsmażyć. Dodać paprykę w proszku. Dużo.Potem wszystko dusić w małej ilości wody lub bulionu aż będzie miękkie, a pomodory się rozgotują. Jeśli dusiłyśmy tylko w wodzie, to dodajemy przyprawę z suszonych jarzyn (Kucharek czy Vegetę).
Podsmażyć mięso mielone na oleju aż się zetnie lub może być kiełbasa. Wymieszać z sosem. Solić na samym końcu, bo bulion lub przyprawa jarzynowa już są słone.
Nie mieszać z makaronem!! Makaron rozłożyć na talerze jeszcze ciepły. Na makaron wyłożyć sos. Jeść łyżką i widelcem. Aha, można posypać serem, który pod wpływem ciepła się roztopi. Można posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika.
S_p_o_s_ó_b__2:
Wszystko tak samo, ale zamiast pomidorów można użyć koncentratu.
S_p_o_s_ó_b__3:
Zamiast robić sos można użyć lecza, tylko dodać więcej pomidorów lub koncentrat.
SMACZNEGO!
To jest jedna z moich ulubionych potraw.
A znacie przepis na chleb w jajku?