www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 131) (2435800 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-09-17 16:05
Bezy czasem robimy. Najlepiej smakują pokruszone i zalane musem malinowym (maliny uduszone lekko z cukrem dzień wcześniej, ale może być na bieżąco). Ostatnio za gorący piekarnik był i się zrobiły koloru chlebowego.:-) Zgubiła się kartka z czasem i temperaturą piekarnika.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2013-09-17 17:26
Ja też nie wszystkie przepisy pamiętam i dlatego już dawno założyłam zeszyt, do którego wpisuję te najciekawsze. Teraz już rzadko robię słodkości, bo od kiedy dzieci wyrosły, to nie ma kto ich zjadać. :-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-09-17 19:17
Nie chcieliście (lidian) abym jadł swoje chińskie zupki, to na kolację zrobiłem sobie super jedzonko.
Moją resztkę pysznego bigosu odgrzałem z z sałatką wiosenną. Pyszne, mniam.
Smakowało jak leczo bez papryki :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-09-17 19:21
Czyli kiepsko panie WKiepski. :-))))))))))))))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-09-17 19:24
Kiepsko bez chińskich zupek, bo przygotowanie trwa 5 minutek :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-09-17 19:38
Bulion warzywny też się szybko gotuje i jest zdrowszy. W sezonie, kiedy nasze polskie warzywa rosną, szkoda sobie żołądek niszczyć chińszczyzną.
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-09-17 19:55
Bulion z kostki też jest smaczny , a przygotowanie go zajmuje mi tyle ile czsu trzeba aby się kostka rozpuściła we wrzątku ;-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2013-09-17 20:00
Jak lubisz, Twoja sprawa. Ja gotuję z warzyw. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-09-26 11:13 Zmieniony 2013-09-26 11:17
DYNIA -:-)  ( największa ważyła 821kg.)
Jesienią może być znakomitością. Mimo że to 90% wody :-)
Zupa , najlepszą podobno jest z gatunku hokaido.
Rizotto- tu króluje dynia piżmowa posmarowana olejem i przyprawiona tymiankiam , po godzinie w piekarniku  idealna baza do makaronów czy mięs.
Do zalewy octowej dynia makaronowa- bladożółta, a na surowo do ciast i deserów.
Przepyszne ( podobno) są nawet kwiaty dyni.
Do wyboru mamy do zrobienia z dyni: sosy, zupy, konfitury, weki, farsze do naleśników i pierogów, risotto, kluski, kopytka, ciasta itd.
Zupa- tym się zajmijmy.
2kg dyni, 2-3 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 1 papryka ostra chilli, 2-3 cm korzenia imbiru, 20 dkg sera (z pleśnią), 300ml śmietany kremówki, masło.
Do dzieła: pokrojoną  w ćwiarki dynie wydrążamy z nasion po czym ładujemy do piekarnika 200○c pieczemy ok.godziny. w garnku smażymy na maśle cebulę w kostce, imbir i paprykę do zeszklenia.
Dodajemy dynię : wydrążony łyżką miąż bez skórki.
Troszkę wody i gotujemy ok10min. W tym czasie ser rozdrabniamy i mieszamy z kremówką. dynię zdejmujemy z ognia i mieszamy z naszą przygotowaną
kremówką.
Blędujemy wszystko na krem i podajemy na talerzu przystrojonym np: rodzynkami z cynamonem lub pestkami słonecznika ewentualnie zielonym listkiem mięty ;-)
Smacznego.
Do wyboru inny sposób na ZUPĘ;
Składniki: 2łyżki masła, 1cebula, 2ząbki czosnnku, 2ziemniaki, 1kg świeżej dyni, 2l bulionu jarzynowego, szczyta gałki muszkatułowe, 100ml śmietany kremówki, pęczek szczypiorku, pieprz i sól do przyprawiania.
Przygotowanie:
w rondlu szklimy na maśle cebulę i czosnek.dodajemy pokrojoną w kostę dynię bez pestek i skóry i obrane kostki zieniaka. Gogujemy zalane bulionem ok40 min pod przykryciem (ok40min). Całość miksujemy na gładki krem.Przyprawiamy do smaku, wlewamy śmietanę zagotowujemy i podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem ;-)
Przepisy specjalnie dla tych którym zdarza się zapominać o zakupionej dyni lub cukinii ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-09-26 11:17
Bardzo lubię dynię. Właśnie czeka na mnie w kuchni. Zastanawiam się czy już dziś ją pokroić. Jest taka piękna. :-)

Wg mnie najsmaczniejsza jest ta w kolorze pomarańczowym. :-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-09-26 11:20
To właśnie hokaido o lekko orzechowym smaku intensywnie pomarańczowa  :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2013-09-26 11:34
Nazw nie znam. Kupuję "po kolorze", bo wiem, że smak wspaniały. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-09-26 11:39
Z dyniami jest jak ze śliwkami. Niby to samo a doznania smaku różnią się bardzo(np: choćby. Glutki i Węgierki ;-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-09-26 11:56
Tam, gdzie jeździłam na wakacje w dzieciństwie, mówiono glubki, a nie tak nieładnie.;-) ;-)
Dzięki za przepisy na dynię, jeszcze rośnie, ale zamówiona juz jest.
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-09-26 12:05
:-))) z pewnością masz rację z tą nazwą ale to takie moje dziecięce,  skojarzenie bez wspomagania o google a  może gugle ;-)
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2013-09-26 12:11
Pewnie tak mówiono, bo małe były i spadały tak z drzewa właśnie.:-))) Jak słyszę gugle, to mi się indyki  przypominają i ich 'gulgotanie'.:-) Mówię niepoprawnie gogle i tak zostanie.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-09-28 17:44
Suszę grzyby. Pachnie w całym domu. :-))))))))))))))))
Nadrzędny Autor trolla Dodany 2013-09-28 19:33
mmm...
lubię ten zapach :-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2013-10-01 21:33
z grzybami ostrożnie...te z blaszką są niestrawne . Przeważnie ten który je zjadł nie wie o tym....;(. Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-10-01 20:39
Nie ma kucharza?...To może jabłko i spać.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-01 21:35
).jest, ale ma problem, bo zjadł za dużo pieczarek...podobno z nakrapianymi kapeluszami .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-10-01 22:14
Ktoś te pieczarki malował? A to feler westchnął seler...:-) Pozdrówka.:-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-02 07:00
niekiepski malarz ;-))) . Szkoła Matejki...pociągnięcia pędzlem pewne i wyraziste . Pozdrawiam :-)
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2013-10-02 10:41
Niekiepski powiadasz? :-) Znamy tu wszyscy, znamy...;-)  (Ale pewnie miałeś na myśli MALARZA wszechrzeczy)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-02 11:09
Upiekłam w piekarniku dynię. Teraz mam bazę do różnych dań z dynią. :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-10-02 11:21
A ja mam w koszyku kilka małych ozdobnych dyń. Cudeńka przyrody.:-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2013-10-02 11:37
:-)) Są rzeczywiście piękne.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-07 10:19
Czy ktoś z Was używa siemię i olej lniany? Znacie dietę dr. Budwig bazującą na tych właśnie produktach? Warto się zainteresować, bo  dr Budwig leczyła tym raka i inne schorzenia m.i. SM.
Nadrzędny - Autor TadeuszP Dodany 2013-10-07 10:52
No właśnie!
Co to jest? Dostałem od przyjaciół Selol 2%, poczytałem w necie i okazuje się, że to element "diety Budwiga".
Około 2 lata temu akceptowałem wszystkie niekonwencjonalne metody leczenia raka, teraz - nie.
To chyba wynika z tego - czy próbujemy leczyć kogoś czy siebie.
Pozdrawiam :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-07 14:53
Używam ten olej do surówek i białego sera, a siemię złociste piję osłonowo na żołądek i jelita. Pomaga i dania są smaczne.
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2013-10-08 14:42
JAK ZROBIC ZEBY W CIAGU GODZINY BUŁKA ŚWIEZA STAŁA SIE CZERSTWA,POTRZEBUJE DO KOTLETOW A NIE MAM.

OLEJ LNIANY MOJ DZIADEK BRAŁ DO SERKA ZNACZY GZIKA BYŁ POZNANIAKIEM.:-)
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2013-10-08 15:09
Wysusz w piekarniku, potem zamocz jak zwykle do mielonego. Możesz zamoczyć świeżą bułkę, bo czy czerstwa, czy świeża i tak jest moczona we wodzie, czyli na jedno wychodzi. Chyba, że dodajesz do środka tartą, ale raz możesz zrobić inaczej.
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-10-08 15:12

> MOJ DZIADEK BRAŁ DO SERKA ZNACZY GZIKA BYŁ POZNANIAKIEM.:-)


To dlatego Cię tak geny rozpierają ? :-)
Nadrzędny Autor Staruszka123 Dodany 2013-10-08 16:26
DAJE ZAWSZE MOCZONA W MLEKU CZERSTWA NIGDY NIE DODAWAŁAM SWIEZEJ BOG ZAPŁAC.:-))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-10-09 11:05
Interesujący link dla kupujących gotowe produkty w marketach ;-)
http://m.onet.pl/styl-zycia/kobieta/zdrowie/zycie-i-zdrowie,dx12d
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-09 11:33
Sami widzicie jak kuchnia była by uboga...Bez stabilizatora, barwnika czy innego emulgatora nie przeżyjemy . Jak jeść to z głową ...czystą od sztucznych smaków, kolorów czy zapachu . Teraz śmigamy do parku sensorycznego i regulujemy swoje sensory wg wskazań ...zresztą zobaCZCIE SAMI ; https://plus.google.com/u/0/photos/109661737893725054646/albums/5932341297655161473?hl=pl&authkey=CNKUz8WZ74esBw    Natury nie da się okłamać- zmysły ju ż nie . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-09 12:14
Amalian nie otwiera się ten link.

Waldi na szczęście dla mnie nie kupuję tych produktów z Twojego linku. No może lody od czasu do czasu. Jednak dobrze, że ten link zamieściłeś, bo nie wszyscy zwracają uwagę w sklepie na metki. A warto jak widać.
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2013-10-09 13:04
Mam testerkę w domu. Jeśli wędlinę je kotka, mogą zjeść dzieci. Niektórych parówek kotka nie tknęła za chiny.:-)
A najlepsza byłaby kuchnia makrobiotyczna, ale mięsożercom tego nikt nie wytłumaczy.
Nadrzędny Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-10-10 01:56
Normalne ahmiś spryciaż już fotki zlikwidował. :-)   ...
?.. mogę wam powiedzieć że była tam ładna fontanna której amuś  łapał kropelki, a całość była niezwykle kolorowa ;-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-10-09 13:08
Waldek, wczoraj kupiłam orzechowe lody z Lidla , zjadłam, ile się dało. dziś kupiłam w netto i się nie dało, taki kontrast. Topnieją właśnie w miseczce i są obrzydliwe po tamtych.:-)
"Strawienie niektórych posiłków, takich jak biały ryż, skrobia kukurydziana, kluski, makaron czy chleb z białej mąki zajmuje dwa razy więcej czasu niż strawienie pełnych ziaren. "
Proponuję też Tobie nie pić piwa do obiadu, a gryźć ziarna jęczmienia. (żart)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-10-10 01:52
A co to ? Ja mysz jestem abym się ziarnem delektował?;-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-10 12:33
Jak nie ma co czytać to trzeba samemu co napisać, albo wsiąść się do roboty i co upiec Ja postanowiłem ... dawno temu, ale ...własnej roboty .:-) ....https://plus.google.com/u/0/photos/109661737893725054646/albums/5933087402810092225?hl=pl&authkey=CICLiLX0vaWovQE ...smacznego :-) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-10-10 12:36
Coś mi tym chlebem przypomniałeś, ale musiałabym do Auchana jechać...albo przez internet  zamówić.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-10 12:43
co zamówić ??? Podam przepis i sama upieczesz :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-10 12:47
Również do Auchana jeździliśmy - dawno, dawno temu- po chlebuś. Ale to było dawno, teraz jak nam się zachce to pieczemy sami . Jest trochę pracy przy nim, ale ile frajdy jak się chlebuś upiecze :-) ....Pamiętam, że pierwszym chlebusiem smakowały się kaczki w rudzkim stawie ;-)) . Porażka to żadna mając na uwadze kaczki ;-) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-10-10 13:09
A przepis na Twój chleb to gdzie? :-) Ten juz sprawdzony proszę, nie dla kaczek. :-)Pozdrawiam.:-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-10-10 18:55
Malo , że przepisu nie zostawił to już zdążył schować chleb. Ale to chytrze wykombinował  ;-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2013-10-10 19:17
No masz . Jest taki smACZNY I ROZPŁYWA SIĘ W GĘBIE, ŻE NAWET BEZZĘBNI (sorry za caps lock) nie mają problemu ;-) . Pozdrawiam :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-18 09:09
http://pieniadze.fakt.onet.pl/ta-pompuje-sie-schab-zelem,artykuly,424182,1.html

Właśnie kupiliśmy schab. Czy taki jak wyżej? Nie wiem. Szkoda, że o tym się pisze, a kary za trucie ludzi nie ma. :-(
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-18 10:45
co podawać, żeby nie było na mnie ...Zupę grzybową nie, bo grzyby niewuiadomego pochodzenia, schab nie bo pompowany. Zostały paznokcie :-( .
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 131) (2435800 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill