DYNIA -
( największa ważyła 821kg.)
Jesienią może być znakomitością. Mimo że to 90% wody
Zupa , najlepszą podobno jest z gatunku hokaido.
Rizotto- tu króluje dynia piżmowa posmarowana olejem i przyprawiona tymiankiam , po godzinie w piekarniku idealna baza do makaronów czy mięs.
Do zalewy octowej dynia makaronowa- bladożółta, a na surowo do ciast i deserów.
Przepyszne ( podobno) są nawet kwiaty dyni.
Do wyboru mamy do zrobienia z dyni: sosy, zupy, konfitury, weki, farsze do naleśników i pierogów, risotto, kluski, kopytka, ciasta itd.
Zupa- tym się zajmijmy.
2kg dyni, 2-3 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 1 papryka ostra chilli, 2-3 cm korzenia imbiru, 20 dkg sera (z pleśnią), 300ml śmietany kremówki, masło.
Do dzieła: pokrojoną w ćwiarki dynie wydrążamy z nasion po czym ładujemy do piekarnika 200○c pieczemy ok.godziny. w garnku smażymy na maśle cebulę w kostce, imbir i paprykę do zeszklenia.
Dodajemy dynię : wydrążony łyżką miąż bez skórki.
Troszkę wody i gotujemy ok10min. W tym czasie ser rozdrabniamy i mieszamy z kremówką. dynię zdejmujemy z ognia i mieszamy z naszą przygotowaną
kremówką.
Blędujemy wszystko na krem i podajemy na talerzu przystrojonym np: rodzynkami z cynamonem lub pestkami słonecznika ewentualnie zielonym listkiem mięty
Smacznego.
Do wyboru inny sposób na ZUPĘ;
Składniki: 2łyżki masła, 1cebula, 2ząbki czosnnku, 2ziemniaki, 1kg świeżej dyni, 2l bulionu jarzynowego, szczyta gałki muszkatułowe, 100ml śmietany kremówki, pęczek szczypiorku, pieprz i sól do przyprawiania.
Przygotowanie:
w rondlu szklimy na maśle cebulę i czosnek.dodajemy pokrojoną w kostę dynię bez pestek i skóry i obrane kostki zieniaka. Gogujemy zalane bulionem ok40 min pod przykryciem (ok40min). Całość miksujemy na gładki krem.Przyprawiamy do smaku, wlewamy śmietanę zagotowujemy i podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem
♥
Przepisy specjalnie dla tych którym zdarza się zapominać o zakupionej dyni lub cukinii