www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 138) (1574872 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 171 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2014-02-01 22:01
to bardzo dużo produktów do zrobienia kilku dań np. pierogi.. mizerna sałatka.. :-) jaja faszerowane.. naleśniki... to tak na szybko :-)
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2014-02-02 16:33
Kryształku jak pierogi? Czym nadziewane? Mnie chodziło o jakieś sprawdzone smakowo przepisy prostego, taniego czegoś do zjedzenia. No tak, forum stało się miejscem "debat", a nie "pogaduch" na przyziemne tematy i cenzura czuwa - szkoda :-(

Nie mój "przepis", ale nawet smaczne i zdrowe: cebulę drobno pokroić, posypać pieprzem, vegetą. Wymieszać, dołożyć majonezu i znowu wymieszać. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Z chlebem razowym, grahamem i masłem.
Omlet na słodko, na deser ;-)
Nadrzędny - Autor nauta Dodany 2014-02-05 20:57
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-02-05 22:22
Warto to wiedzieć, by używać je zgodnie z przeznaczeniem, bo inaczej mogą być szkodliwe. Olej lniany polubiłam i rzeczywiście tak jak napisano pomaga na dolegliwości żołądkowo jelitowe (siemię lniane również). Jest również wskazany przy chorobach nowotworowych (dieta dr Budwig).
Nadrzędny Autor SpaloneSchronisko Dodany 2014-02-27 00:05
na pewno sie przyda
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2014-02-09 00:26
pierogi zrobisz z mąki i wody, farsz - ziemniaki + przesmażona cebulka , przyprawy pieprz sól nie za bogate, ale dobre, nawet bez jaj
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-05 22:29
Dziś zrobiłam mirunę w zalewie pomidorowej z cebulką i przyprawami. Przepis już na forum podałam. Super rybka. :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-07 13:54
Jak przygotowujecie farsz do pierogów z mięsem?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-07 14:51
mięso traktuję;) nie maszynką do mięsa (choć jest zdecydowanie lepsze) - ale blenderem . To ze względu na mniej pomywań . Od jakiegoś czasu mielę(blenderuję;) z wszystkimi warzywami z którymi gotuję to mieso uprzednio . Jest smaczne i bogatsze w witaminy :-) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-09 10:38
Że smacznie nie podejmuję się zaprzeczyć, ale z tymi witaminami muszę.:-)
"kiedy jemy przygotowaną w wysokiej temperaturze żywność, nasz organizm otrzymuje często poniżej 15% wartości odżywczej spożywanych produktów, jeszcze mniej białka i zero enzymów."
No i możemy otworzyć dyskusję na temat zdrowego zywienia, jak gdzie indziej proponował Waldek.
Będzie szokująco, zapewniam.:-))))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-02-09 15:02
Nie tak dawno ktos zamiescil  link do "robalkow "  ktorymi zajadaja  się  ludzie.
Nie pamiętam  nauta ,eazy czy amalian :-) ale było  szokujaco .
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-02-09 17:08
Dla nas robaki mogą być "niezjadliwe", a dla innych flaki, którymi wielu z nas się zajada. :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-13 08:41
Pytasz Amalian, co na obiad. Zostały mi ziemniaki od wczoraj, więc może kluchy zrobię, Albo te placki ziemniaczane, które kupiłam wczoraj, starczą na obiad. A jutro co poniektórzy zamówili sobie śledzie w śmietanie na obiad. Walentynkowe zamówienie obiadowe.:-)
Nadrzędny - Autor rogal160 Dodany 2014-02-13 09:09
Kobieta mi kazała gotować obiad raz w tygodniu. Poradźcie co mam zrobić:) Gotować nie umiem, jedna ręka niesprawna:)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-13 09:23
Catering Rogal, catering.:-))) A jeśli nie to zrób ziemniaki z jajkiem sadzonym, do tego u mnie lubią buraczki.
Nadrzędny - Autor rogal160 Dodany 2014-02-13 09:25
Gdyby to było takie proste to by cateringował, ale nie ma łatwo. Jak ja niby mam zetrzeć te buraki? I jeszcze może zasmażkę zrobić?:-)
Nadrzędny Autor ulena Dodany 2014-02-13 09:34
Ugotuj makaron, jaki masz w domu. Następnie resztki z lodówki podsmażasz z cebulką, dodajesz do makaronu, koncentrat pomidorowy, doprawiasz ziołami prowansalskimi solą, pieprzem.Podgrzewasz,można posypać startym żółtym serem. Cas wykonania około 20 minut. Smacznego!
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-13 09:34
Masz wybór. Możesz ze słoka, a możesz ugotować od razu więcej w łupinach. Potem obrać wrzucić do robota. Po rozdrobnieniu raczej na drobniej niż na wiórki przyprawiasz do smaku octem, cukrem i solą. zasmażkę sobie podaruj,.;-) Za jednym gotowaniem zrób na dwa -trzy obiady. Jeśli obiady są zróżnicowane, to buraki się nie znudzą.
Nadrzędny - Autor rogal160 Dodany 2014-02-13 09:37
Dzięki. Będę walczył:)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-13 10:10
Jedną ręką można też zrobić .......

Makaron babuni ( taki drobny kupisz gotowy) wrzuć na wrzątek, zagotuj, wyłącz i  przykryj pokrywką. Za kilka minut będzie gotowy. Przelej zimną wodą i przecedź.
Rosół w zależności czy lubicie drobiowy, wołowy czy mieszany, takie mięso wrzucasz, do tego jeśli ręce mniej sprawne , to mrożone warzywa w paski i przyprawy sól pieprz, listek laurowy, ziele angielskie. Gotujesz na małym "ogniu" do miękkości mięsa. Gotowe. :-)
Nadrzędny Autor rogal160 Dodany 2014-02-13 10:12
OOO.
To proste
Dzięki:)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-13 10:22
Jeszcze szybciej : Makaron jaki lubisz , ja kupuję makarony z twardej pszenicy, durum.

Na patelni podsmażam cebulę, na to wrzucam mrożonkę "Warzywa na patelnię", kiedy są miękkie przyprawiam solą pieprzem i bazylią. Teraz wrzucam cały słoiczek przecieru pomidorowego i troszkę  cukru. Gotowe. :-)))))
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-13 10:54
Ma Rogal cały tydzień gotowania z głowy.;-)
Nadrzędny - Autor rogal160 Dodany 2014-02-13 10:55
Weź mi nic nie mów:)
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2014-02-13 10:56
Ja też nie lubię gotować. Kiedy nie muszę nie gotuję.:-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-13 11:03
Ja, na dzisiaj mam już przygotowany garnek z wodą osoloną - będzie makaron z potartym białym serem polanym roztopionym masełkiem i posypany cukrem . Ciasteczko;) - placki ziemniaczane zawsze robię sam, są smaczniejsze ;-) .Kartofli już nie trę - z wiadomych względów :-( - ale traktuję blenderem ;-) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-13 11:31
Ostatnio robiłyśmy z synową też w blenderze, ale stoisz godzinami przy patelni, wszyscy się zajadają, ciągle im mało, a potem zostaje kilka na pociechę.:-) Mimo wyciągu na maksa, zapach w całym domu jakieś 12 godzin fruwa....Dobrze, trochę przesadzam...ale kupiłam wczoraj dobre z ulubionego źródła i się najadłam do oporu. Na zimno, bo takie lubię te kupne.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-13 11:40
zapach jest, ale mojej pracy włożonej w tworzenie placków żaden zapach nie przyćmi ;-))) . Pozdrawiam smaczniuśnie :-) .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-13 15:57
U mnie ostatnio placki ziemniaczane rzadko goszczą na stole, ale jeśli już są, to tylko własnej roboty i na gorąco. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-13 16:43
Zrobiłam pastę jajeczną. Gotowane na twardo jajka, cebula, majonez, musztarda sarepska, pieprz,sól. Wszystko co  się da siekać, posiekać na drobno, wymieszać i jeść.;-)))) Musztardę dodawać ostrożnie wg smaku.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-13 17:15
Znam ten przepis, a jak do tego dodasz wędzoną makrelę i ogórki kiszone drobno posiekane, to masz nową pastę. :-)))))))))
Nadrzędny Autor ulena Dodany 2014-02-13 20:04
Ja zamiast majonezu daję smalec do pasty jajecznej. Raszta jak inni. Pasta jajeczna na smalcu nie jest taka mdła. To jest jedyna rzecz do której dodaję smalcu, w innych okolicznościach wogóle go nie używam.
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-02-17 00:10
moja mama pitrasila pyszny bigos ale ja dzisiaj zrbilem super pyszny  ;-)
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2014-02-17 09:36
Ciastka z kleiku ryżowego
1 kleik ryżowy
3/4 szkl.cukru
3 jajka
1 masło(może być roślinne)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
paczka wiórek kokosowych
aromat według uznania(ja dałam migdałowy)
Do miękkiego masła dodać resztę składników-jajka roztrzepać.Połączyć za pomocą łyżki.
Kłaść na blachę łyżką małe "kupki",nie muszą być regularne.Można zrobić na środku dołek i położyć konfiturę.
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2014-02-17 10:28
Spróbuję dzieciom zrobić.:-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-21 16:50
Ulepiłam jakieś 60 pierogów z serem, a zostało mi kilka. Ja się nie bawię.:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-21 18:20
JA się dziś też napracowałam w kuchni, ale pierogów nie lubię robić. Najczęściej kupuję w PiP, bo mają dobrego dostawcę.
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-21 20:09
To tak jak ja placki ziemniaczane. :-) Natomiast pierogi wolę własnej roboty.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-21 20:16
Również robię, ale jak dla dwóch osób mam zrobić 10 pierogów, to wolę je kupić, tym bardziej, że tam są jak domowe. :-)
Nadrzędny - Autor Kiniam Dodany 2014-02-21 20:26
Kopytka robię sama, do zwykłej mąki dodaję trochę ziemniaczanej tak mnie babcia kiedyś uczyła ... rozpływają się aż w ustach. Pierogi robię, ale i kupuję ... dzieciaki moje lubią te z biedronki ruskie i kapusta z grzybami... te z mięsem mają nie dobre.
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-02-21 20:37
poswiecę się i po meczu napisze przepis na pączki :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-21 20:55
A masz też dobry przepis na faworki?
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-02-21 21:19
JAJCA-DUZO SAME ZOŁTKA,PROSZKU TYCI,MAKI I SMIETANE I GOTOWE,WAŁKIM BIC I SMAZUYC.:-)
Nadrzędny - Autor ulena Dodany 2014-02-22 00:44
Ja na kg mąki daję 10 całych jaj, jak za mocno twarde dodaję śmietany, kieliszek octu, aby tluszcz za bardzo nie wsiąkał. Cieniusieńko wałkować, smażyć i smacznego!
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-02-22 08:24
dzięki :-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-02-22 09:20 Zmieniony 2014-02-22 09:23
Pączki .
Do miseczki wkladamy  drożdże ,łyżeczka  mąki i cukru oraz pół  szklanki ciepłego mleka.
Rozcieramy na jednolitą  masę, przykrywamy  sciereczka i odstawiamy  aby uroslo .
Same żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilioaym  na puszysta  masę.
Do przesianej  mąki  dodaje.y wszystko szczypte  soli i wyrabiamy   na pulchne  ciasto dodając ciepłe  .leko.
Na koniec wyrabianoa dodajemy posiekana  skorke  pomarańczowa  o spirytus. Przykrywa.y sciereczka  i czekamy aż  urosnie  dwa raz
większe ;-) ok półtora godziny .

Teraz odrywamy kawaleczki uklepujemy dajemy trszke  konfitur  lub dżemu i formujemy na male kulki.czekamy aż  urosna  i wrzuca my do rozgrzanego  smalcu  i smazymy  z dwóch  stron na  brąz ;-). Posypujemy cukrem pudrem
lub ozdabiamy  inaczej  czekolada likier
Smacznego
Upss  nie napisalem
Z czego:)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-22 09:33
Robisz sam czy rodzinka pracuje? :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor ulena Dodany 2014-02-22 10:58
A ile tej mąki? Ile jajek?
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-02-22 11:14
:-)) dobra podam
Składniki
800g maki pszennej
8zoltek
3/4 szklanki cukru
200g stopionego masla 
1opakowanie c. Waniliowego
80g drożdże
smazona kandyzowana skorka  pomaran zy
1,5 szklanki  cieplego mleka
szczypta  soli
2łyżki spirytusu
siekiera powidla  lub różana konfitra
Cukier puste,sok z  ytryny
800g smalcu
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-24 14:28
I going to the kichen  :-) . Kluski już mam ukulane. Na dzisiaj kluskiślońskie, serowe ;-) . Iota, proszę o przetłumaczenie mojej pisowni...oczywiście, że tylko pierwsze zdanie . Dostałem propozycje pracy w dziale kryptologicznym . Czy oni mnie nie obrażają ????...drugiego zdania można się domyślić :-) . Pozdrawiam :-) .
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 138) (1574872 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 171 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999-2008 Markus Wichitill