www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 148) (2537497 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor W z K Dodany 2014-10-31 22:04
Dobrej nocy i proszę pisz mi Waldi. To W z K to skrót  od Waldemar z Kaszub. Ponieważ na kilku innych forach tak się podpisuję to tutaj dla odmiany zastosowałem skrót.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-10-31 22:06
Ok Waldi. Pa. :-)))
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-10-31 22:40
Ja tak na dobranoc napiszę, że nie lubiłem botwinki - dla mnie to byla masakra - barszczyk z młodych buraków - ojciec non stop nas tym katował.
Znienawidziłem kminek - miałem kłopoty żołądkowe i zaleceniem lekarza było codziennie rano łyżka świeżego kminku i popijać letnią przegotowana woda - MASAKRA.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-01 20:34
Botwinkę lubiłam zawsze, ale moje dzieciaki nie lubiły. Natomiast kminek używam  zmielony jako przyprawę do pieczonego mięsa.
Nadrzędny - Autor W z K Dodany 2014-11-02 12:09
   Też lubię botwinkę i nawet szkoda, że to zupa sezonowa.
Tak w ogóle lubię potrawy z buraczków- barszcz, szczególnie ten w wersji filiżankowej z odrobiną czosnku i suszonych grzybów.Oraz buraczki do ziemniaków.
    Waldi.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-02 21:03
A barszcz ukraiński? Ja go bardzo lubię. :-)
Nadrzędny - Autor W z K Dodany 2014-11-02 22:06
Tak - barszcz ukraiński jest wyjątkowo smaczny. Może przez te dodatkowe składniki takie jak liście kapusty ?
  Tak w ogóle lubię wszelkie zupy a grochówkę to mniam mniam.
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-03 08:18
Witam.
Grochówka przecierana z grzankami - mmm...

Rosołek ;-)
Np. rosół z makaronem, ale i do tego ziemniaczki w kawałkach - bardzo dobre.
A w słonecznej Italii jadłem rosół i do tego starty parmezan - bardzo dobre.

Ruskie pierogi - uwielbiam odsmażane, ale lubię też czasem na smak kilka zjeść polanych magi.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-03 17:15
"Co kraj, to obyczaj". Rosół z serem. Ciekawe. :-)))))
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-03 17:46
Też tak pomyślałem - na początku - "o zgrozo, toż to profanacja!", ale kiedy spróbowałem zmieniłem zdanie.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-03 19:46
Porozmawialiśmy o zupkach , a co jutro na obiad?
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-03 20:14
:D
Lasagne - moja ulubiona potrawa, jak jest popełniam jeden z 7 grzechów głównych :D
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-03 20:18
Jak robisz ? Możesz podać Twój przepis?
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-03 20:31
Sos jak na spaghetti - identico
Makaron lasagne (płaty) - sa już takie co nie trzeba obgotowywać tylko od razu do piekarnika, ale jeśli kupujemy takie do obgotowania to gotuję ok 5 min i odcedzam i rozkładam tak aby się nie skleiły.
Do tego sos beszamel:
2 łyzki masła
2 łyżki mąki
0,5 l. mleka
gałka muszkatułowa
sól
pieprz

roztapiamy masło, dodajemy mąke i mieszamy, aż zrobi się zasmażka, dolewamy powoli mleko ciągle mieszając, dodajemy sól, pieprz i gałke muszkatułową - ciągle mieszamy, mamy osiągnąć konzystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Teraz naczynie żaroodporne - smarujemy spód oliwą z oliwek i układamy:
*sos
*niewielka iloś sosu beszamel
*makaron
*sos
*ser
*beszamel
*makaron
*sos
*ser
*beszamel

W każdym bądź razie na samym wierzchu ma być beszamel
No i do piekarnika - 180°C na 20-25 min.

Czasami dodatkowo robię takie małe kuleczki mięsne i je dodaję razem z sosem.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-03 20:33
:-) Dzięki.
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-03 22:05
Drobiazg :-)
Smacznego.
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-11-03 22:50
GOLUB CO TO ZA LASANIA,CHYBA MAKARON Z SOSEM:)))LASANIA NAJPOPULARNIEJSZA JEST Z MIESEM TJ BOLOGNESE,MOZE BYC JESZCZE ZE SZPINAKIEM-PYCHA,TAKI SWIATOWIEC I TAKIE BABOLE WALI?:-)))))
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-03 23:31
Widocznie dla ciebie trzeba pisać dosłownie, że chodzi o spaghetti bolognese - innym nie trzeba tego tłumaczyć.
Ale cóż - trzeba wybaczyć - to już ten wiek.
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-11-04 08:52
GOLUB PRZECZYTAJ CO NAPISAŁES WYZEJ A POZNIEJ SIE MIOTAJ.PISAŁES O LASANII NIE O SPAGETTI.
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-04 09:06 Zmieniony 2014-11-04 09:08
Wiem co pisałem
Pisałem przepis na Lasagne gdzie napisałem wyraźnie, że sos jak do spaghetti
Potem przekładaniec
makaron
sos
makaron
...

W odpowiedzi napisałaś

>GOLUB CO TO ZA LASANIA,CHYBA MAKARON Z SOSEM<


Ktoś tu ma rozdwojenie jaźni i nie wie o czym pisze ta duga jaźń podczas nieświadomości pierwszej jaśni - kto to taki?

Tak na marginesie - jest takie danie jak makaron z sosem - jest bardzo smaczne i zwie się Pasta e sugo
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2014-11-04 14:22
Gollum - Ty naprawdę sam przyrządzasz te potrawy?? SZACUN !!! :-))))
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-04 16:33
Tak, nie jest to codzienne zajęcie, ale czasem dla odmiany żeby żonę odciążyć to pitraszę.
Szukam niejednokrotnie w necie jakichś ciekawych, ale nieskomplikowanych potraw i ciupię.

Nie jestem kucharzem, ale wiem, że gdybym teraz rozpoczynał kształcenie to poszedłbym na kucharza.

Dzięki za uznanie ;-)

Tak na marginesie - takie eksperymentowanie czasami nie wychodzi na dobre :D
Kiedyś chcialem zrobić gulasz z ryb (tak, tak, jest coś takiego), z przepisu wyglądało to apetycznie (na zdjęciu również), ale jak zrobiłem to wyszła jakaś masakra - coś spaprałem, to jest pewne - ale zjeść trzeba było :D
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2014-11-04 17:40
pewnie rybka "rozpadła się"  :-))) Rybka musi być świeża, denerwuje mnie jak w sklepie mówią do mnie " rybka świeżusieńka.. rano przywieźli.. ale skąd wieźli? i ile czasu? tego już nie wiadomo. Noo.. ale czasem udaje kupić się świeżą. To trzeba krótko pichcić i ostrożnie postępować z kapryśną rybką :-)))
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-04 17:57
Teraz już wiem :-)
Ale mimo wszystko unikam ryb. Lubię, ale nie ma chętnych na przygotowanie.
Została kuchnia włoska - w przewadze i jakieś "znajdki" internetowe :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-04 19:19
Rybki są super, szczególnie te, własnoręcznie na wędkę złowione. :-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-04 19:39
Z tym łowieniem to mam problem :D Nie widzę spławik i na czuja łowiłem - jest to bardzo męczące, cały czas trzeba być skupionym i reagować na napięcia żyłki - inaczej jest jak widać spławik ;-)

Ale jadłem takowe - szwagier przygotowywał i faktycznie - normalnie delicje...
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-04 20:07
Dzwoneczek na wędkę można kupić w sklepie wędkarskim. :-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-04 20:16
Tak, ale ten, albo dzwoni co chwilę, albo za późno :D
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2014-11-04 22:02

>Teraz naczynie żaroodporne - smarujemy spód oliwą z oliwek i układamy:<
>*sos<
>*niewielka iloś sosu beszamel<
>*makaron<
>*sos<
>*ser<
>*beszamel<
>*makaron<
>*sos<
>*ser<
>*beszamel<


Wszystko ok. ale zapomniałeś o przekładaniu mielonym mięsem (doprawionym i podpieczonym).
Te "kuleczki" to jednak nie do lasagne i innych "makaronowatych" włoskich potraw :-)
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2014-11-04 22:03
Jak sprawdzacie świeżość ryby np. w sklepie? Pytanie do rybaków: jak sprawdzić, po czym poznać?
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-11-04 22:06
JOLA O LASAGNE JUZ GOLUBOWI TŁUMACZYŁAM ALE SWIATOWIEC WIE LEPIEJ.RYBE POZNAC PO OCZACH I SKRZELACH.
Nadrzędny Autor Jola11 Dodany 2014-11-04 22:13
Czyli? Jakie powinny być?
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-04 22:13
Nie zapomniałem - pisałem, że sos jak na spaghetti - chodziło o bolognese
Sos do spaghetti jest już z mięsem mielonym :-)
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2014-11-04 22:15
Nie ma znaczenia bajkowy :-) Musi być przekładana :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-04 22:19
Może też być warzywna czyli przekładana warzywami i bez mięsa. :-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-04 23:34
Liduś - jak najbardziej, może być warzywna, np. z lasagne z bakłażanów - jadłem - wyborna.

Jolu - wracając do kuleczek - oczywiście, że do lasagne - przepis prosto ze słonecznej italii - tam takową lasagne jadłem, z kuleczkami mięsnymi. Jadłem i w restauracji jak i u moich dwóch szwagierek - takowe przyżądzają - palce lizać.
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2014-11-05 21:00
Nie przeczę, tak łatwiej :-)
Typowa to:
między płaty ciasta makaronowego nakładamy mielone mięso doprawione jak sos bolognese. Beszamelem polewamy całość na końcu :-)

Czy ktoś wie czy ziemniaki na kluski śląskie można utłuc tylko tłuczkiem? Nie mam siły wyciskać praską.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-05 21:42
Ja nie przeciskam przez praskę. Musisz tylko dokładnie utłuc, żeby nie było kawałków.
Nadrzędny Autor Jola11 Dodany 2014-11-06 20:33
Dzięki Lidzia - jutro zrobię :-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-05 22:37
Niepotrzebna dodatkowa robota :-)
Mięso mielone polane sosem pomidorowym - ten sos i tak wejdzie między mięso. Dodatkowym atutem sosu bolognesse jest to, że to mięso jest już nasiąknięte sosem pomidorowym.
Oczywiście jest to moje zdanie - każdy ma prawo do własnego.
Nadrzędny Autor Jola11 Dodany 2014-11-06 20:35
To też racja :-) w buzi i tak wszystko się wymiesza i łykamy smak :-)
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-11-04 22:21
GOLUB  CIOTKA DOBRA RADA,WSZYSTKO WIE HE,HE,HE
OCZY MUSI MIEC LEKKO WYPUKŁE I WYRAŹNE NIE ZAMĘTNIAŁE,PACHNIEC WODA RZECZNA,JEZIORNA A SKRZELA ROZOWE.
Nadrzędny Autor Jola11 Dodany 2014-11-06 21:03
No "koniec świata": starucha czytać potrafi
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-07 09:35
Gollum co  dziś gotujesz? :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-07 17:21
O, widzę, że dziś nie Ty w kuchni rządzisz.  Nie odpowiadasz. :-)
Amaliana i Elli też nie ma. Oni też zawsze mieli fajne pomysły.:-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-07 18:14
No - dzisiaj ja porządziłem, ale nic specjalnego - bo musialo być szybko - ryż z tuńczykiem i kukurydzą :-)
Jutro będę pitrasił Lasagne - syn prosi mnie już od jakiegoś czasu...
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-07 18:17
Ja na jutro zrobię naszego polskiego schaboszczaka. Będzie najszybciej. :-)
Nadrzędny - Autor Gollum Dodany 2014-11-07 18:21
Do tego duszone ziemniaki i kapusta na gęsto - normalnie delicje mmm...mniamniuśne.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-11-07 18:25
Pewnie ci od zdrowego żywienia mieli by coś do powiedzenia o schabowym w panierce, ale co tam. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor W z K Dodany 2014-11-07 18:33
No tak : Makłowicz kiedyś na zadane pytanie o nadmiar kalorii odpowiedział:
" A czy ktoś je widział?"
Tak to już jest, że to co smaczne niesie pewne konsekwencje.
                                                   Waldi.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 148) (2537497 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill