Sos jak na spaghetti - identico
Makaron lasagne (płaty) - sa już takie co nie trzeba obgotowywać tylko od razu do piekarnika, ale jeśli kupujemy takie do obgotowania to gotuję ok 5 min i odcedzam i rozkładam tak aby się nie skleiły.
Do tego sos beszamel:
2 łyzki masła
2 łyżki mąki
0,5 l. mleka
gałka muszkatułowa
sól
pieprz
roztapiamy masło, dodajemy mąke i mieszamy, aż zrobi się zasmażka, dolewamy powoli mleko ciągle mieszając, dodajemy sól, pieprz i gałke muszkatułową - ciągle mieszamy, mamy osiągnąć konzystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz naczynie żaroodporne - smarujemy spód oliwą z oliwek i układamy:
*sos
*niewielka iloś sosu beszamel
*makaron
*sos
*ser
*beszamel
*makaron
*sos
*ser
*beszamel
W każdym bądź razie na samym wierzchu ma być beszamel
No i do piekarnika - 180°C na 20-25 min.
Czasami dodatkowo robię takie małe kuleczki mięsne i je dodaję razem z sosem.