www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 137) (2437497 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-12-30 16:58
Ja mam problem z głowy. Placki zjadłam dziś,:-) a na jutro zrobimy sałatkę jarzynową, golonki, schab w galarecie, trochę wędliny do zgrzania, kapustę z grzybami do golonek i po krzyku.
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-12-30 22:06
Nie bądź żyła. Daj gryza :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-12-31 00:21
Dwa ci zostawiłam przecież.:-) Dobre, nieeee?:-))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-12-31 00:22
O ile pamiętam dobrze, to Waldi szczególnie lubi właśnie takie , wirtualne. :-)))))))))))))
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-12-31 00:27
Jakie wirtualne. Były dwa placki ziemniaczane i nie ma.:-))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-12-31 00:31
Pewnie , że nie ma jak zjadłaś. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-12-31 00:40
Teraz to wszystko wymyśli, aby nie było że w nocy opróżnia lodówkę. Lepiej zgonić na waldusia ;-)
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2013-12-31 00:42
Ale się wybielasz, ty taki i owaki turkuciu...niejadku.:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-12-31 00:43
A Walduś przecież w nocy po kuchni nie buszuje. Wszystko już przeniósł do pokoju. :-)))))))))))))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-12-31 00:52
Coś mi się nie zgadza. Ja zamierzam obejrzeć kilka filmòw , do świtu jeszcze daleko....... a burczenie w brzuchu przeszkadza :-)))
Nadrzędny - Autor easyrider Dodany 2014-01-13 14:56
Pytanie od Zony.Czy do rolad tych miesnych  śląskich musi byc wołowina?Zrobilismy juz ze schabu i szynki ale były suchawe,
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-01-13 20:15
Jako smakosz muszę potwierdzić że wołowina sprawdza się najsmaczniej :-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2014-01-13 22:11
Też lubię wołowinę i w zrazach.. mniammm..
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2014-01-13 22:21
Tylko wołowinka i to ta na zrazy lub polędwica.
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-01-17 13:39
GOTUJE KOPYTKA  ZAWSZE SIE UDWAŁY A DZISIAJ SIE ROZŁAŻĄ CHCIAŁAM JE ZAMROZIC ALE ZROBIŁA SIE CIAPA.DLACZEGO?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-01-17 14:13
Czas, to pieniądz, ale i pewność, że kontrolując go  sie nie rozgotuje ;-) . Pewnie nie raz trzeba je gotować by go skontrolować - jaki powinien być :-).
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2014-01-18 09:57
Może też ziemniaki wymagały więcej mąki niz zwykle? Albo Staruszka czytała forum i przegotowała kopytka (dawniej: szagówki od krojenia na szagę, czyli na skos).
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-01-18 15:02
Kopytka  to nie mrówki aby sie rozlazily  ;-)
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-01-18 16:21
Q...A!WIECIE ZE KARTOFLE SA ROZNE DO ROZNYCH DAN???NA WORKU BYŁO NAPISANE DOSKONAŁE GO FRYTEK!!!!DZISIAJ POSZŁAM DO TEGO SAMEGO SKLEPU A TAM RODZAJOW OD CH....I CIUT CIUT,DO PIECZENIA,DO PLACKOW....Q...W NAQWT ZIEMNIAKOW NIE MA DO WSZYSTKIEGO W TYM KRAJU!!!
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-01-18 16:33
:-))) pewnie kupiłas ziemniaki na " poirée";-)
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-01-18 16:43
NIE NA FRYTKI
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-01-18 21:58
Jak na frytki, to pewnie nie lubią wody ;-) . Jeżeli już masz ytakie kartofle to kopytka powinnaś gotować w oleju ;-) .Pozdrawiam :-).
Nadrzędny Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-01-18 22:06
i to głebokim. Nie przeczytała instrukcji obsługi ;-))  i wyszła kkupa :-) a może angielski puding ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-01-20 11:40
Dziś zraziki ze schabu. Zamierzam je usmażyć na oleju kokosowym. Czy ktoś z Was używa tego oleju?
Nadrzędny Autor Staruszka123 Dodany 2014-01-20 12:52
DZISIAJ LASANIA
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-01-20 15:38
zraziiki i olej kokosowy smakowo się komponują tak sobie . Zdecydowanie polecałbym smalec .......... ewentualnie trochę margaryny  :-).
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-01-20 15:41
Ostatecznie zrobiłam po staremu. :-))))))))))

A używasz olej kokosowy?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-01-20 16:09 Zmieniony 2014-01-20 16:16
Nie, nie używam . Najczęściej używam łamanych tłuszczy np.smalec z margaryną , od jakiegoś czasu sklarowane masło czy nasz olej ; rzepakowy lub słonecznikowy .:-) Smalec robię sam słoninę- wedzoną i surową (pol na pół )smażę i przechowuję w lodówce .
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-01-20 17:00
Smalec od czasu do czasu też robię ale go nie jem. Mówią , że olej kokosowy jest lepszy do smażenia niż smalec. Najczęściej smażę na rzepakowym i dodaję masła prawdziwego. Słonecznikowy chyba nie powinien być używany do smażenia, ale nie wiem czy każdy.
Dla siebie robię od jakiegoś czasu tylko potrawy gotowane.
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-01-21 11:22
Coś muszę upiec na Dzień Babci. Nie sprawdziłam jeszcze tego przepisu, jak wyjdzie, pokażę, jak nie wyjdzie i tak zjemy.:-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-01-21 15:17
No i jest dobre, ale nieudane. Ciasto zbyt lekkie do krojenia, jak pianka upieczona. Nie można przekroić na dwie warstwy i przełożyć masą. Masa jest też zbyt płynna. Miała być cała blacha kinder-kanapki, a jest kinder bałagan.:-) Ale wnuk się opycha, kroi i polewa polewą, je nożem i widelcem,bo tak wymyślił, a reszta w lodówce.
Ja na razie to 'na tarczy' z kuchni wróciłam.:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-01-21 15:58
Wuzetko najważniejsze , że wnukom smakuje tzn że się udało. A jak jedzą, to już mniejsza o to. Cała radość babci z tego, że miała czym ugościć. :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-01-21 17:09
Reszta się się opychała. Ale mam poczucie niewypału. Powiedzmy, że to było ciasto wysoce artystyczne, by nie powiedzieć z nutą abstrakcji.;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-01-21 17:14
Nigdy się nie przyznawaj, że nie wyszło. Tak miało być i już. Smakuje i jest ok. :-))))))))))
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2014-01-21 21:00
Do smażenia tylko olej rzepakowy. Smalec za tłusty. Swojej roboty tak jak pisze Amalian z wędzonką lub (i) z pokruszonymi suszonymi grzybami - wrzucić do już roztopionego ale jeszcze gorącego. Można dodać drobno pokrojoną cebulkę - tak samo jak grzyby. Pyszny do razowego chleba z kiszonym ogórkiem, mniam :-)

Ziemniaki powinny być do wszystkiego (dobre). Pierwsze słyszę o takim podziale.
Nadrzędny - Autor easyrider Dodany 2014-01-23 22:50
Smalec uzywamy tylko do smazenia wieprzowniy.Podpowiedzcie jak robicie galarete tj zimne nozki?
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2014-01-24 20:19
Ja zwykle robię wieprzowo - drobiową :-) np. golonka + udka wszystko razem gotuję ( udka wyjmuję szybciej), oczywiście z warzywami i przyprawami. Są pyszne :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-01-24 20:47
Nogi wieprzowe, golonka, włoszczyzna, liść laurowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, włoszczyzna, czosnek. Gotować aż się nóżki rozpadną, przecedzić, obrać mięso i większe kawałki pokroić. Połączyć z wywarem i znów zagotować. Rozlać do miseczek i po wystygnięciu wstawić do lodówki.
To jedna z wersji. Są też inne przepisy np. drobiowe, ale do nich trzeba dodać żelatynę lub kurze łapki wygotować żeby dały "klej".
Można też zrobić galaretę rybną.
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2014-01-25 16:11
Lidia napisała tradycyjny przepis - tak moja mama robiła :-) Pyszna z tłuszczem na wierzchu. Ja się trochę tych kopytek brzydzę :-) Robię z golonek. Dodaję czasem mięso od szynki (gotowanie - cały proces tak jak pisze Lidzia) zielony groszek, marchewka w kostkę, można paprykę kolorową, dymkę. Ale smaku narobiłeś!
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-01-25 16:33
Z wołowiną też jest dobra. :-)
Nadrzędny - Autor easyrider Dodany 2014-01-25 17:47
Wielkie dzieki,po niedzieli ide na zakupy.:-)Kobieto a co sklei ta galarete jesli nie nozki,żelatyna?Z wołowina?Nie jadłem,co najwyzej drobiowa,rybna lub z wieprza.:-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-01-26 16:34
ej  easy a przed niedzielą nie robiłeś zakupów?
Nadrzędny - Autor easyrider Dodany 2014-01-28 10:52
Waldus rozłożyła nas grypa,jutro osobiscie zrobie zakupy golonki tez i nozki.Golonki chyba nie peklowane ?
Nadrzędny Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-01-28 17:40
Mam nadzieje, ze zaprosisz nas wszystkich na ucztę ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-01-26 16:50
Piekę jabłka w piekarniku. Pachnie w całym domu. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-01-26 16:54
a na forum jeszcze nie ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-01-26 16:58
A myślałam, że już i tutaj pachnie................. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-01-26 17:05
teraz już tak :-))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-01-26 17:22
Bo wyciągnęłam z piekarnika. :-)))))))))))))))))))))
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 137) (2437497 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill