www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 49) (2434837 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2009-10-09 19:22
Mogę wpaść?
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-10-09 20:06
Malta Proszę uprzejmie i serdecznie zapraszam na obiadek. Lubię gości :-)))))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-10-14 10:39
Ja dziś robię mielone. Właśnie szykuję maszynkę i będę mielić mięso. Do tego ziemniaki i kwaszona kapusta.
Nadrzędny Autor sylwester49 Dodany 2009-10-14 11:41
Dziś robię bigos z ziemiakami.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-10-22 14:37
Podajcie pomysł na jutrzejszy obiad proszę. :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-10-25 19:28
Ponawiam pytanie. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-10-25 19:34
ja jem jutro,a właściwie nie jem w ZOZ
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-10-25 19:35
To może być nieciekawie.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-10-25 19:33
Zupa ogórkowa z ziemniaczkami
a na drugie danie:

Klopsiki w sosie, makaron, ogórek kiszony.

Do popicia dla małolatów kompocik dla wielolatów może być browarek :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-10-25 19:34
:-)))))))))
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-10-25 19:39
ja wybieram browarek
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-10-25 19:40
Ja niestety muszę kompocik, bo biorę antybiotyk.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-10-25 19:47
Malta z Lid z promilami czy bez.... dziś mam wybór :-)))))))

Lid kumpocik :-))))))))))))
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-10-25 19:48
:-))))
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2009-10-25 19:53
Malta a Ty browarek z % czy bez %
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-10-26 19:46
Gdzieś zgubiłam przepis na ciasto z dyni. Może ktoś z Was ma taki przepis?
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-10-26 20:21
Liduś prawie wcale nie piekę ale to znalazłam dla ciebie http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/ciasto_z_dyni/ To z googli
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-10-26 20:32
:-)))
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2009-10-26 20:37
:-)))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-10-30 19:35
Jutro robię gołąbki. Lubicie?
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2009-10-30 19:41
ja lubie ale bym zjadła
Nadrzędny Autor siwek Dodany 2009-10-30 19:42
Ja też lubię,możesz podrzucić jednego.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-10-30 19:43
:-)
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2009-10-30 19:50
musze namówić mame by je zrobiła
a sos  do gołąbków robisz pomidorowy czy jakiś inny?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-10-30 19:52
Jeżeli robię , to pomidorowy. Jednak najczęsciej polewam tłuszczem z przysmażoną cebulką.
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2009-10-30 19:54
u mnie jest albo pomidorowy albo grzybowy
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2009-10-31 16:32
U mnie tez jutro golabki z pomidorowym sosem.
Nadrzędny - Autor siwek Dodany 2009-10-31 19:30
Moje gołąbki jeszcze fruwają i gru-chu,gru-chu gruchają.
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2009-10-31 20:03
do  mnie może po świętach  przylecą
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-11-02 18:49
A co jutro na obiad planujecie?
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-11-02 18:55
Ja mam barszcz czerwony z fasolą zamiast ziemniaków. I to wszystko jak na jutro :-) Jutro mam wolne :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-11-02 18:58
Dobry pomysł. Wszyscy u mnie lubią barszcz. Pewnie też zrobię. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-11-02 19:01
No to jutro mamy ten sam obiadek. Smacznego i czerwonego obiadku :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-11-02 19:03
:-))))))))))))))))) Na Twoje pomysły zawsze mogę liczyć. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-11-02 19:06
No cóż tak jak Ty podkarmiam rodzinkę i też wybredną :-)))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-11-04 12:30
Czy zauważyliście, że ten sam przepis na potrawę , z tych samych składników, wykonany przez dwie lub trzy różne osoby, każdej wyjdzie inaczej?
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2009-11-04 13:26
Pewnie dlatego, że w przepisie , w którym piszą: soli, pieprzu dodać do smaku, znaczy się wg. uznania. A przecież każdy z nas ma inne kubki smakowe ;-).
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-11-04 15:37
Oboje macie rację. U mnie dziś były pyzy własnej roboty. Ale to co robiła moja śp. babcia były o niebo smaczniejsze.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2009-11-04 19:20
fasolka  bo bretońsku  a jutro  nie wiem :-(
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2009-11-05 00:07
Ja zaś jutro, sorry, dzisiaj zaserwuję wątróbkę drobiową i ziemniaczki:).
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-11-04 19:25 Zmieniony 2009-11-04 19:37
U mnie jutro gołąbki z mięsem i ryżem. Dorobie tylko sos pomidorowy i ziemniaczki ugotuję. Gołąbki już dziś przygotowane do dalszej obróbki :-))))))
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2009-11-04 19:28
troche  za duzo  do  kupienia  i  tyle  nie  dam  rady  przyniesc .
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-11-04 19:36
Renatko zakupy robię stopniowo. Taki obiad planuję zawsze na tydzień wstecz i na dokładkę kapuchę ktoś musi przynieść. Ona za nic nie chce wejść do plecaka. Z nią mam kłopot nie lada :-))))))))))
Nadrzędny - Autor eligiusz Dodany 2009-11-04 20:01
Często opowiadacie o robieniu gołąbków.A jak przygotowujecie listki kapusty do owinięcia nadzienia?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-11-04 20:03
Cała kapusta do wrzątku i zdejmuję po kolei listki jak zmiękną.
Nadrzędny Autor eligiusz Dodany 2009-11-04 20:14
W takim razie podpowiem.Do gołąbków potrzebne są raczej duże listki.Może wystąpić problem z wielkością garnka.Ja mam swój sposób,mianowicie głowę kapusty wkładam do mikrofali i w zależności ile liści potrzebuję to ją preparuję.Liście z wierzchu oczywiście miękie biorę do gołąbków a reszta do dowolnego wykorzystania.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-11-04 20:11
Wokół głąba nadcinam dość głęboko liscie, ale ich na zimno nie zdejmuję
Ja rozgrzewam wodę do wrządku i wkładam głowę do gara i sparzam ją. Jak się daje przykrywam jak nie to kładę pokrywkę na kapustę by para odzielała mi liscie. Po paru minutach wybieram zdejmuję te liscie które lekko odchodzą resztę znów wkładam do gara.
W liscie zawijam mięso wymieszane wcześniej z ryżem i przyprawami. Gołąbki wkładam do drugiego gara i lekko obsmażam. I tak aż do końca mięsa. Resztę kapusty jak zostanie szatkuję też obsmażam lekko i układam na niej gołąbki. Dusze do miękkości a na koniec zalewam sosem pomidorowym i chwilkę duszę (sos jest surowy więc trzeba podgotować razem z gołąbkami) Nie mieszam nie przekładam natomiast pokręcam garnkiem dość szybko ale ostrożnie by nie przywarło do dna.
Ostrożnie bo można niechcący się poparzyć.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-11-04 20:16
Eligiusz może to dobry pomysł, ale ja nie mam mikrofali. :-)))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-11-04 20:19
Ja też nie mam mikrofali a poza tym jaka ona musiałaby być wielka. Gołąbki jak robię to dużą ilość. Część zamrażam. Potem mam jak znalazł.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2009-11-04 21:39
robie  tak  samo  jak  Ella  a co  do  planów  obiadowych  ostatnio  musiałam  sie  troche dietowac  wiec nie było  mowy  o planach :-( ale    chyba  jest  już  w normie .
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 49) (2434837 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill